De bästa fördelarna med att annonsera online
This is some text inside of a div block.

9 bästa fördelarna med att annonsera online - 2023

Har du koll på när du borde annonsera och när du inte bör det? Få en tydlig förklaring på fördelarna med att annonsera och när du istället borde fokusera på andra sätt för att marknadsföra ditt företag.

Digital Marknadsföring

9 bästa fördelarna med att annonsera online - 2023

Marknadsföringsstrateg

Annonsering på nätet har en stämpel på sig med att vara ett typ av marknadsförings-lotteri. Det ger helt fel syn på annonsering och en missad chans för dig som företagare att generera fler leads till ditt företag.

Hur bra är ditt företag på att få in leads? Robin har tagit fram ett test som tar dig under 5 minuter att göra. Du får resultatet direkt i webbläsaren med en medföljande introduktionskurs till att utveckla din leadsgenerering! 

Att annonsera har en kraftig koppling till loss aversion. Det är inte bara att det kostar din tid utan att det faktiskt också har en direkt negativ påverkan på din likviditet och drar ner dina marginaler.

Men det kan vara svårt att veta var du ska börja när det gäller att marknadsföra ditt företag via annonser.

Du vill få ut ditt budskap, men du vill lägga pengar på något som garanterar en positiv effekt på ditt resultat.

Onlineannonsering är en extremt flexibel form av marknadsföring.

Ett sätt jag använder det på är för att göra A/B-tester. Det kan vara titeln på en kommande kampanj eller teman för topic clusters som jag vill utnyttja i deras content marketing.

De når snabbt ut till målgruppen och kan få svar på vad som klickar bäst med deras målgrupp.

När bör du INTE annonsera?

För att jämföra med innehållsmarknadsföring eller emailmarknadsföring - att annonsera online kostar dig pengar.

Annonseringsplattformar kan skilja sig åt, men det du betalar för är hur många som ser din annons (pay per thousand, PPM) eller hur många som klickar sig vidare (pay per click, PPC).

Innan du använder dig av att annonsera, eller marknadsför över huvud taget, så ska du ha en marknadsföringsstrategi.

Utan en tydlig strategi som täcker vem du vill nå, vilket problem du löser och med vilken produkt så har du ett effektivt sätt med annonsering att kasta bort dina pengar.

Matematik du vill ha klar för dig innan du öppnar kassan till alla plattformar:

  • Vad är en kund för den här produkten värd över tid? LTV = Life time Value.
  • Vad får en ny kund kosta? CAC = Cost of ACquisition.
  • Hur många klick krävs det för att någon ska bli en kund? CR = Conversion Rate

Innan du vet detta så har du ingen aning när en annons ger vinst eller ens går break even.

Börja inte annonsera innan du har din marknadsföringsstrategi klart för dig och har din matematik kopplad till hur du analyserar de olika stegen av din försäljningstratt.

Vad är det som gör att annonsera är så bra, samtidigt som det gör att många förlorar pengar bara för att synas?

Läs vidare i inlägget för att få reda på 5 fördelar med att annonsera online.

Annonsering fungerar för företag av alla storlekar.

Annonsering fungerar för företag av alla storlekar för att du som småföretagare kan vara snabb i dina ändringar, du kan experimentera med din kreativitet i ditt skapande och göra det personligt på ett sätt som de större företagen inte kan.

Du behöver fokusera på dina styrkor som småföretagare - du har inte Coca-Colas marknadsföringsbudget.

Oavsett om du precis har börjat eller om du har varit verksam i flera år så har annonsering potential till att ta ditt företag till nya höjder.

Kör du som soloprenör, ett en-mans-band, med en fantastisk tjänst att erbjuda, men har svårt att få ut ditt varumärke till potentiella kunder?

Svaret på frågan är enkelt. Du måste vara kreativ.

Det är det som gör att reklam på sociala medier fungerar för företag av alla storlekar.

Du måste vara snabb på fötterna och kunna skapa en kontakt med människor.

Det som ger ett litet företag en chans att synas mot de stora företagen som har mycket pengar och byråer som arbetar för dem är att små företag har fördelen av att nichea ner sig, vara snabbare i vändningnarna, ta ut svängarna i det kreativa.

De kan knyta an till sina konsumenter på en nivå som är omöjligt för de stora företagen.

Du når en större publik med minimal ansträngning - sociala medier är där alla är

Det fanns en tid då du gjorde ett inlägg på din företagssida på facebook och alla dina följare fick det i sitt flöde. Idag är algoritmerna utvecklade så att mindre än 5% av dina följare ser dina inlägg.

När du väljer att annonsera, så når du resten av de 95% och även de som inte är dina följare. Det här kan vara den mest uppenbara och förväntade effekten inför att du ska börja annonsera, du vill annonserna för att nå ut till så många som möjligt.

Men du behöver inte att ALLA ser dina meddelanden, de finns de som inte connectar med ditt budskap, ditt varumärke eller ens kommer vara intresserade av det du har att erbjuda. De har kanske inte ens ett problem som du kan lösa.

Du vill komma när de som har lättast för att resonera med det du har att erbjuda. Det första steget är alltid att identifiera din målgrupp.

Att ha en definierad målgrupp gör att du kan fokusera dina insatser och ser till att du talar till rätt personer.

När du vet vem du försöker nå kan du lättare bestämma vilka sociala kanaler du bör synas på för att nå din målgrupp. Med lite ansträngning kan du se till att ditt budskap hörs högt och tydligt av de människor som faktiskt vill lyssna.

Annonser ger laserprecision - sikta in dig på din idealiska kund

Det finns de kunder som kommer att betala dig tiotusentals kronor, de som betalar några tusen och de som aldrig kommer att köpa. Vem är din mest ideala kund? Om du vet det så erbjuder annonsering online dig möjligheten att synas i flödet av de kunder som är viktigast för ditt företag.

Genom att skräddarsy dina annonser för specifika demografiska uppgifter, intressen och till och med platser kan du se till att ditt budskap ses av de personer som med största sannolikhet kommer att konvertera.

I dagens hårda konkurrens är kreativitet och hur du riktar dina annonser skillnaden mellan framgång och misslyckande. Det är vad som avgör, speciellt för dig med en mindre budget, som vill slåss på marknaden mot de som tycks ha en oändlig budget.

Annonser är prisvärda - skala upp eller ner utifrån din budget

En av de viktigaste aspekterna av ett företag är känna till dess målmarknad. Utan en tydlig förståelse för vem din målgrupp är kan det vara svårt att skapa en effektiv marknadsföringsstrategi.

Om du känner till din målgrupp finns det flera sätt att nå dem till olika prisnivåer. En av de mest effektiva metoderna är att annonsera på nätet - tro det eller ej!

För att se till att din målgrupp ser ditt budskap bör du, med en del efterforskning, noggrant placera annonser på webbplatser, appar och plattformar som de troligen besöker.

Detta är ett utmärkt sätt att skapa varumärkeskännedom och generera leads för ditt företag.

Men annonser, kostnadseffektivt? Det går inte ihop! Allt hänger återigen på din marknadsföringsstrategi - kan du se till att ditt budskap ses av de personer som är intresserade av det du har att erbjuda? Är svaret "Ja!" på den frågan, då är du redo för framgång med att annonsering.

Ökad avkastning jämfört med traditionella annonser - det handlar om uppmärksamhet

Traditionella reklammetoder som tryckta annonser i tidningar, radio och tv-reklam är inte lika effektiva som de en gång var. Ser du på bussen eller på tåget de som läser tidningen eller de som håller på med sina mobiler?

Med det sagt, så säger jag inte att de traditionella metoderna INTE fungerar. Med rätt annons, i rätt tidning, för rätt målgrupp 👌

Det du letar svar på är dock; var befinner sig samhället, var har din målgrupp sin uppmärksamhet idag? Där den finns, vill dina annonser också vara.

Som ett resultat av den minskade effekten av traditionell reklammetoder vänder sig företagen i allt högre grad till det digitala. Där de med laserprecision kan rikta sig till specifika demografiska grupper.

Detta är inte bara effektivare när det gäller att nå potentiella kunder, utan tenderar också att vara mycket billigare.

Därför får företag som investerar i digital marknadsföring en mycket högre avkastning på sina investeringar än de som fortsätter att förlita sig på traditionella metoder.

Mer flexibilitet och kontroll över dina reklamkampanjer

Som annonsör vill du alltid ha kontroll över dina kampanjer. Du vill kunna justera din budget i farten, rikta dig mer exakt till din målgrupp och spåra dina resultat i realtid. Det är därför jag är ett stort fan av annonsering online.

Alla plattformar kör en form av auktion där jag kan lägga bud på annonsutrymme i realtid och jag betalar först när min annons visas för eller klickas på av en potentiell kund.

Det går också att rikta annonserna åt mina målgrupper med hjälp av datadrivna metoder och se till att annonserna ses av personer som med största sannolikhet är intresserade av det jag säljer.

Och slutligen tillhandahåller annonsplattformarna omfattande rapporteringsverktyg som låter mig spåra varje aspekt av min kampanj, så att jag ser vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Den typen av flexibilitet kräver en del jobb, men avkastningen för min tid och kronor är desto högre.

Plattformar för sociala medier erbjuder bra analysmöjligheter - se hur dina annonser påverkar ditt resultat

Som marknadsförare vet du vilken effekt annonsering på nätet kan ha för att nå din målgrupp. Men för att få reda på hur de faktiskt funkar för dig så behöver du ha koll på statistiken.

Det kommer att finnas de annonser som inte gör någon nytta för ditt företag, de borde du stänga ner.

När du väl har börjat, hur kan du vara säker på att dina ansträngningar lönar sig? Som tur är finns det några enkla sätt att mäta hur framgångsrik din onlineannonsering är.

  • Ett sätt är att spåra antalet klick på din annons.

Detta ger dig en indikation på hur många människor som är intresserade av det du marknadsför.

  • Du kan spåra antalet försäljningar eller leads som du genererar från din annons.

Detta ger dig en bättre uppfattning om hur effektiv din annons är när det gäller att konvertera kunder.

  • Du kan använda dig A/B-testning för att jämföra olika versioner av din annons.

Genom att testa olika versioner av din annons kan du finjustera ditt tillvägagångssätt och se till att du får ut mest för pengarna.

Vi sticker inte under stolen med att annonser konverterar

Du har sett dem överallt; annonser på Facebook, på tv och till och med i hissen. De finns i alla former och storlekar, men deras mål är alltid detsamma - att generera leads och försäljning.

Varför ska man trots allt lägga pengar på annonser om de inte genererar några intäkter? Svaret är enkelt: annonser fungerar.

Faktum är att annonsutgifterna tenderar att öka under ekonomiska nedgångar. Varför? För att företagen vet att de nu mer än någonsin måste nå potentiella kunder och hålla sig i fokus.

Samt att under ekonomiska svårigheter så är det fler som drar in på kostnader; oftast är det marknadsföringen som ryker först. Det gör marknaden "billigare" för de som är kvar att nå sina målgrupper.

Du kan ställa in dina annonser på att mäta konverteringar. Speciellt användbart för dig som driver en ehandel. Du kan slå ut kostnaden för annonsen mot vad den annonsen gav dig i intäkt, så kallat Return On Ad Spend / ROAS.

Du kan nå de som enligt facebook "liknar" besökare till din webbplats, följare eller tidigare kunder.

Har du kopplat en Pixel till din hemsida? Då kan du läsa av besökare som kommer till din hemsida = har visat intresse.

När någon har visat en tendens till intresse, beroende på vilken annons de använde sig av för att besöka, då vill du synas hos dem igen.

Du har möjlighet att skapa annonser som riktar sig åt "De som besökt www.robinhaaf.com..". Hur du än fick dem till din hemsida, via content marketing, referal eller kanske via emailmarkandsföring. Så vill du inte lämna deras näthinna, det du ser är det du tänker på.

Du behöver synas med allt från 8-20 gånger på 4 olika plattformar för att ditt varumärke ska vara det första de tänker på när de letar efter en lösning på deras problem.

Nu förstår du de många fördelarna med att annonsera online för att nå din målgrupp -

Annonsering är ett verktyg i din digitala verktygslåda som kallas "digitala marknadsföring".

Du vet också att det inte är så enkelt att skapa en effektiv annons som att sätta ihop några bilder och lite text. Så var ska du börja?

Ingenting inom marknadsföring är enkelt utan en strategi. Vad försöker du uppnå? Fler besökare på webbplatsen? Fler leads? Mer försäljning?

När du har ett tydligt mål och en strategi för hur du ska nå det målet, först då bör du börja skapa en annons som ställer sig i linje för att uppnå det.

Tänk på vem din ideala kund är och vad de letar efter. Skapa en annons som talar till deras behov och problem. Om du kan göra allt detta är du på god väg att nå framgång med dina annonseringsinsatser på nätet.

Latest Articles

No items found.

FAQ - Digital Marknadsföring

Vilka fördelar har småföretagare med att annonsera online?

Snabbhet i ändringar, extremt riktat material, personligt och kreativ flexibilitet.

Konverterar verkligen annonser online?

Du ser annonser överallt. Det finns en anledning till det = de fungerar! (om du gör dem rätt)

Finns det ett tillfälle då man INTE borde annonsera?

Om du inte har ett tydligt mål och en marknadsföringsstrategi för att nå det målet - då blir annonser bara pengar i sjön.

Vilka fördelar har annonser online jämfört med traditionella reklammetoder?

Du har lättare att rikta dina annonser mot din ideala kund, du kan följa upp och göra retargeting annonser mot de som visat intresse.