FreeFoot.se var en ehandel som sålde barfotaskor. De hade utöver sin ehandel 3 st fysiska butiker där de sålde sina skor. I butikerna hade de även event och rörelsecoacher.
Deras kundgrupp var människor med fotproblem, med en önskan om att aldrig mera ha ont i foten, där de såg att barfotaskor och mer funktionella skor som är anpassade efter fotens form var lösningen.
De hade inte många motståndare på den svenska marknaden när det kom till försäljning av barfotaskor och närmare 0 i motstånd när det kom till fysiska butiker på deras nivå.
Desto fler hade dock från den mer medicinska världen när det kom till fotproblem, men inte med deras synsätt av att se på foten och lösningen via skor som är bra för dina fötter istället för inlägg och operationer så hade de en mindre invasiv approach.
Min egna analys -
Hemsidans struktur var väldigt mycket som du tänker dig en e-handel. Du har din startsida, kategorisidor och produktsidor. Utöver den strukturen så hade de även en sida för varje butik, en blog och en landningssida för coaching.
När jag tog över för att sköta sidan och dess content så hade de nyligen bytt ehandelsleverantör. I den processen så hade de glömt att connecta sin Google Analytics.
Detta är ett vanligt misstag jag stöter på när jag coachar andra om deras hemsida. De har aldrig satt upp någon analytics över huvud taget! Hur har de tänkt mäta effekten av deras hemsida då?
På freefoot förstod de att content marketing var att skriva och publicera blogginlägg, men de hade ingen som jobbade aktivt med det i företaget. Vilket gjorde att även on-page SEO inte var optimerat.
De hade ingen som granskat sidan - ingen som gjort en SEO audit för att lösa tekniska problem.
Detta är inte någon ovanlig setup att ställas inför när man går in i ett mindre företag för att se över deras hemsida. Oftast finns det idéer om att göra något, men det är svårare att tid till att lära sig det eller skapa system för att enkelt kunna sköta det.
Sociala medier är ju en liknande sak som sällan får en dedikerad person för att sköta det. Vilket ofta är vad som krävs för att få ut all ROI du kan ur en marknadsföringskanal.
Marknadsföringsstrategin -
Analytics -
Detta är, och var, det första steget jag gjordes. Utan ett sätt att analysera så kommer du aldrig kunna veta vad du får för resultat ur dina insatser.
Google Analytics UA med Ecommerce Enhanced för att kunna koppla an försäljningssiffror till sidorna.
Google Search Console för att kunna få information hur mina inlägg skötte sig i SERP för att kunna optimera.
De två ovanstående sätten att analysera hemsidan är gratis, tack, Google!
När du tar dig an ett SEO case - börja alltid med att gå över datan och se så att den är så ren som den kan bli. Ibland har de fört in dubbla koder av Google Analytics på sidan - vilket gett dubbla resultat!
SEO
För att utföra en mer djupgående analys av hemsidan så köpte jag på mig Semrush. Med den analysen fick jag en tydlig bild av alla problem som fanns på sidan.
Teknisk Audit:
Det fanns en hel del med brutna länkar på sidan. Sidor som saknad en tydlig hierarki, 404'or, etc..
I den Tekniska SEO'n så är det bara att kavla upp ärmarna och get to work för att lösa alla problem.
Du börjar med de kritiska och jobbar dig nedåt.
On-page SEO:
Interna Länkar
Enorma bilder
Meta Description
Titel ..
Off-page SEO:
De var återförsäljare av en hel del produkter. Vilket gjorde att det fanns en del do-follow länkar att hämta från leverantörernas återförsäljare-sidor.
Även de samarbetspartners de hade knutna nationellt och till de lokala butikerna var villiga att länka till sidan.
Content Marketing + Copywriting
När jag löst de mest akuta problemen från den Tekniska Audit - då var det dags att ..
Rensa bland alla deras sidor och inlägg. Det blev en hel del redirects.
- De hade många inlägg på bloggen som inte drog in någon trafik alls.
- Sidorna hade ingen tydlig Search Intent.
- De hade en topic men de hade ingen research inför att skriva content.
- De skrev om många olika saker på bloggen = ingen cluster topics för att skapa authority inom deras niche.
- De svarade på för många frågor i sina inlägg.
- De saknade hierarki.
- Var skrivna som en bok istället för en lättläslig och scan-vänlig artikel.
- Det fanns inget "nästa steg" i inläggen för besökare att ta för att fortsätta på resan till att bli en kund.
Google gillar när sidor uppdateras, när de blir statiska direkt efter publicering och aldrig ändras - då missar du det näst viktigaste steget av content marketing (det viktigaste är publiceringen) optimeringen av din content.
Results -
Vad som inte går att dra ur grafen ovan är Q1 och Q2 2020. Eftersom GA låg på ett annat konto och de nyligen bytt webhost när jag tog över, så var den tidigare datan som bortblåst. Vad man hade kunnat se från den var att Bloggen var obefintlig.
Deras butikssidor och storleksguide var låg-traffikerade och också i behov av en hjälpande hand.
Vad har detta resultatet betytt för klienten?
Vad som hände under våren 2020 var att de gjorde en övergång till att bli återförsäljare av enbart ett specifikt varumärke. Iomed denna förändring så brandade de om sig och blev Joe Nimble istället för Freefoot och tog i det skedet över en annan webshop.
Freefoot.se låg kvar som e-handel ett tag tills det att den stängdes ner februari 2021, till fördel för joenimble's webshop.
Jag skötte nu både joenimble och freefoot.se. Joenimble var framtiden så jag fokuserade på att sätta upp hela ehandeln, integrationer och processer för butikerna att jobba med. Samtidigt så utvecklade jag en ny marknadsföringsplan för freefoot.
Som går att se via grafen ovan, så var det produkt och kategorisidor som drog in trafik. Eftersom tanken inte längre var att sälja skor på hemsidan - då fanns det väl inget att göra mer än att stänga ner hemsidan, eller?
Freefoot hade blivit ett tydligt varumärke. Den content inom fotproblem och barfotaskor drog in en bra dos av organisk trafik. Att stänga ner sidan och peka om allt hade varit det sämsta att göra.
Freefoot-planen: Vad har vi för transactional intent att fokusera på som fortfarande är i linje med att lösa fotproblem? Coacherna! Det blev att göra om sidan från att sälja skor till att leda en besökare med fotproblem till att komma i kontakt med en coach.
Denna plan var möjlig enbart på grund av den innehållsmarknadsföring som gjorts på hemsidan. Hemsidan hade en organisk grund att bygga på som hade ett värde i sig.
Hade det inte varit för det så hade det enbart varit produktsidorna och kategorisidorna som drog in trafik, utöver startsidan som mest drar in trafik för brandade sökord som "freefoot".
När jag tog bort ehandeln hade alltså sidans trafik närmat sig 0, men eftersom jag hade byggt upp den på content! Så fanns det något av värde att bygga på.
Content marketing ger din hemsida ett värde av att bara vara sjukt bra på att driva in organisk trafik.