This is some text inside of a div block.

Guide för nybörjare som vill starta den bästa webshopen

Det är lättare än någonsin att starta en webbutik och det kan göras till en relativt låg kostnad, men vad krävs egentligen? Läs artikeln så får du mer koll på processen!

Hemsida

Guide för nybörjare som vill starta den bästa webshopen

Marknadsföringsstrateg

Är du en blivande entreprenör som vill starta ett eget e-handelsföretag? I så fall har jag goda nyheter - det är lättare än någonsin att starta en nätbutik och det kan till en relativt låg kostnad.

Mitt första riktiga uppdrag som marknadsföringskonsult var just för en e-handel som sålder barfotaskor. På 4 år hjälpte jag att ta det företaget från 8 miljoner i omsättning till 25 miljoner.

I den här artikeln får koll på grunderna för att starta en e-handel / webshop. Vilka de olika plattformarna är och hur du utformar och marknadsför din butik för att få kunder.

Oavsett om du precis har börjat eller om du vill ta ditt företag till nästa nivå kan du läsa vidare för att få viktig information om hur du startar och driver ett framgångsrikt e-handelsföretag.

Men! Vi börjar från början, shall we...

Vad är en e-handel?

En e-handel (elektronisk handel) är en webbutik, eller webshop, som är ett företag som gör det möjligt för kunder att köpa produkter eller tjänster online. Webbutiker är den vanligaste typen av e-handelsföretag och de säljer fysiska varor som måste skickas till kunden.

När du köper något från en webbutik anger du som kund din betalningsinformation och vart du vill ha varorna skickat via ett formulär på i webbutiken. När din betalning har behandlats skickar butiken varan till ditt angivna utlämningsställe.

Andra typer av e-handelsföretag är leverantörer av onlinetjänster, till exempel företag som erbjuder konsulttjänster eller tidsbokningar online.

För att ha ett e-handelsföretag måste du ha en webplats eller en nätbutik på en plattform som Shopify eller Woocomerce. Sedan även marknadsföra dina produkter eller tjänster till potentiella kunder.

En E-handel kan sälja både till privatpersoner (B2C) och företag (B2B).

B2C-företag säljer direkt till konsumenter, medan B2B-företag säljer till andra företag.

Termen "e-handel" kan också syfta på processen att köpa och sälja varor och tjänster på nätet. I det här fallet betyder det varje gång du gör ett köp eller växlar pengar via en onlineplattform. Oavsett om du köper ett par nya skor från en webshop eller anlitar en frilansskribent för din webplats deltar du i e-handel.

Måste jag ha ett företag för att starta en webbutik?

De betalsätt du väljer din till webbutik kräver att du har ett organisationsnummer för att kunna ansöka. Du behöver även ett registrerat företag som har F-skatt och är momsregistrerat hos skatteverket.

Det kan även krävas ett företag för att ingå i fraktavtal med företag som Bring eller Postnord, om du behöver skicka varor till dina kunder.

kvinna som undrar vad det kostar att driva en webshop

Vad kostar det att starta en webbutik?

Om du funderar på att starta en e-handel så finns det några kostnader som du bör vara medveten om.

Kostnaderna för att starta en webbutik varierar beroende på vilken plattform du väljer, vilka marknadsföringsstrategier du använder, men det finns några allmänna kostnader som du kan förvänta dig och bör vara medveten om.

För det första måste du bygga din webbutik. Detta kan du göra själv med hjälp av en plattform som Shopify, eller så kan du anlita en webutvecklare som gör det åt dig. Oavsett vilket är det den största kostnaden i samband med att du startar din butik.

När du har en egen webbutik så behöver du också betala för hosting och domännamn det är avgifter som är förknippat med driften av din webbplats som lätt glöms bort.

Nu när du väl har din webshop så kan du nu börja sälja din produkter.

Då behöver du räkna in kostnader för lager, fraktavtal och tiden det tar att hantera ordrar. Till en början så är dessa kostnader låga, men de ökar snabbt på när du ökar din försäljning, speciellt tiden det tar dig att hantera ordrar.

Använder du dig inte av dropshipping och inte har någon som hjälper dig, då är det din tid som går åt att packa och inte till att utveckla ditt företag till att hitta fler försäljningskanaler, hantera det administrativa eller bemanna en kundtjänst.

När det driver en en e-handel så är returer en stor del utav kostnaden. Du bör räkna med att 30-50% av alla ordrar, beroende på vilka varor du säljer, blir returer. Ska du ha fri frakt och fria returer?

Budgetera för marknadsföring och reklam

Såklart önskar man ju att folk bara råkar hitta dig när de söker på google, men avsätt några hundratals kronor i månaden för att öka din synlighet online. Det hjälper dig att testa din ehandel och få in de där första ordrarna.

Ta in alla kostnader och gör din budget. Försök att få det så svart på vitt som du kan i din efterforskning, så du slipper få det som en överraskning efteråt.

Kan du starta en webshop gratis?

Det behöver inte vara dyrt att starta en webbutik. Det finns gratis ehandelsplattformar för webbshopar som hjälper dig att komma igång snabbt och enkelt.

Även om du kanske måste uppgradera till en betald plan så småningom, så kan du ofta klara dig med gratisversionen under en längre tid för att testa dig fram.

Det viktiga är att välja en plattform som erbjuder alla de funktioner du behöver. Några av de mest populära plattformarna för gratis webbshopar är Shopify, Wix och Weebly.

Så ta dig tid att utforska dina alternativ och hitta den som passar dig. Med lite ansträngning startar du en framgångsrik webbshop utan att spendera mycket pengar.

Hur väljer du rätt plattform för din e-handel?

De finns en hel del plattformar tillgängliga för e-handelsföretag, Shopify, BigCommerce, Volusion, Magento och WooCommerce.

Alla dessa plattformar har sina egna för- och nackdelar. Du behöver ta reda på vad det är som du behöver, för att kunna bestämma dig för vilken plattform som är rätt för ditt företag.

Det finns några saker du bör tänka på när du väljer e-handelsplattform: 

 • Såklart kostnaden
 • Vilka funktioner du behöver
 • Hur lätt plattformen är att använda

Med så många alternativ på marknaden är det svårt att veta var man ska börja. Men genom att ta dig tid att undersöka dina alternativ och ta reda på vad du behöver kan du vara säker på att hitta rätt plattform för ditt företag.

Här är några saker att tänka på när du väljer en plattform för ditt e-handelsföretag:

 1. Användarvänlighet: Den plattform du väljer ska vara lätt att använda, både för dig i admin och för dina kunder när de lägger sina ordrar. Den ska vara intuitiv och användarvänlig, med tydliga instruktioner om hur man lägger till produkter, hanterar lager, behandlar beställningar med mera.
 2. Skalbarhet: När ditt företag växer behöver du en plattform som skalar upp med din tillväxt. Att välja en plattform för att sen byta är tidskrävande och slukar din energi i ett nafs. Leta efter en plattform som erbjuder funktioner som automatisk lagerhantering och orderhantering, så att du kan fokusera på att utveckla ditt företag utan att behöva slita dig med detaljer.
 3. Kundsupport: När något går fel med din webbshop behöver du kundsupport som hjälper dig att lösa problemet snabbt. Leta efter en plattform som erbjuder kundsupport dygnet runt, så att du får hjälp när du behöver det.

Att välja rätt plattform för ditt e-handelsföretag är viktigt för att lyckas. Håll dessa saker i åtanke för att hitta en plattform som fungerar bra för ditt företag nu och i framtiden.

hur designar du din webshop så det matchar ditt varumärke

Hur designar du din webbutiks utseende och känsla?

Det är viktigt att tänka på det övergripande utseendet och känslan i din webbshop INNAN du börjar bygga den. Att bra sätt att göra det på är att skapa en mood-board med inspiration från andra webshoppar du besökt och gillat.

Du vill att din webbshop ska återspegla ditt varumärke och vara inbjudande och lätt att navigera.

Det finns några saker att tänka på inför utformningen av utseendet och känslan i din webbshop.

För det första ska du välja en webbshop-plattform som är lätt för dig att använda och anpassa.

För det andra ska du välja ett tema som återspeglar ditt varumärke och är lätt att se.

Slutligen, se till att din webbshop är mobilanpassad. 80% av köpen idag görs via en mobil, så du vill se till att de den mobila upplevelsen av din webshop är smidig.

Jag har designat uppåt 10 stycken hemsidor. Idag, 2024, skulle jag säga att de mest populära e handelsplattformarna har en så kallet responsiv lösning. Det betyder att även om du designar din hemsida för en laptop, så anpassar de din design till mobil.

Shopifys designer har en enkel dra och släpp funktion, men, när du designar vill du vara säker och jag tipsar om att kolla på din design på en laptop och en mobil innan du publicerar.

Med lite planering skapar du en ehandel som är både snygg och användarvänlig.

vilka produkter ska du sälja i din ehandel

Vilka produkter ska du sälja i din webshop? Vad ska man sälja i en webshop?

Ett av de viktigaste besluten när du ska startar en egen webbutik är att välja vilka produkter du ska sälja. Naturligtvis vill du sälja produkter som du brinner för och som du har en god förståelse för.

Via butiken säljer du fysiska varor som du behöver skicka, eller digitala produkter som PDF som skickas via e post till en e postadress.

Men det är också viktigt att ta hänsyn till behoven hos din målgrupp och den övergripande lönsamheten för ditt företag. Med det i åtanke är här några faktorer att tänka på när du väljer produkter till din webshop:

 • Produktens önskvärdighet: Finns det en stark efterfrågan på varan? Är folk villiga att betala ett bra pris för den?
 • Konkurrensen: Hur många andra webbutiker säljer liknande produkter? Vad gör de bra, eller mindre bra?
 • Ditt unika säljargument: Vad skiljer din webbutik från alla andra, och hur använder du det till din fördel?
 • Marginalen: Kan du göra en hyfsad vinst på varje försäljning? efter att ha tagit hänsyn till alla dina kostnader?

Genom att ha dessa faktorer i åtanke begränsar du fältet och välja produkter som har större chans att bli framgångsrika för din webshop.

Hur marknadsför du din webshop på bästa sätt?

I dagens digitala tidsålder säljer allt fler företag sina produkter och tjänster online. Om du har en nätbutik är det viktigt att marknadsföra den effektivt för att nå din målgrupp och öka försäljningen. Här är några tips för att marknadsföra din webshop:

 1. Använd sociala medier till din fördel. Skapa en stark närvaro på plattformar som Facebook, Instagram och Twitter. Använd relevanta hashtaggar, publicera engagerande innehåll och kör annonser.
 2. Se till att din webshop är optimerad för sökmotorrankning. Använd nyckelordrika titlar och beskrivningar och inkludera länkar till din webshop på din webplats och blogg.
 3. Dra nytta av e-postmarknadsföring. Skicka regelbundna nyhetsbrev med information om nya produkter, specialerbjudanden och kupongkoder. Inkludera en länk till din webshop i varje e-postmeddelande.
 4. Använd influencers för att nå en större publik. Hitta populära bloggare och användare av sociala medier inom din nisch och erbjud dem gratis produkter eller affiliateprovisioner i utbyte mot att de marknadsför din webshop.

Genom att följa dessa tips så har du början på en effektiv marknadsföring för din webshop.

3 tips för att driva en framgångsrik webbutik

Nu när du vet hur du inrättar och underhåller en framgångsrik webbutik är det dags att börja tänka långsiktigt.

Här är några sista tips som hjälper dig att hålla din webshop igång smidigt i många år framöver:

1. Håll din webshop uppdaterad med de senaste trenderna och tekniken. Detta hjälper dig inte bara att hålla jämna steg med konkurrenterna, utan ser också till att dina kunder får en positiv upplevelse när de besöker din webplats.

2. Se till att regelbundet se över din prissättning och dina fraktalternativ. Genom att hålla ett öga på marknaden kan du se till att du alltid erbjuder konkurrenskraftiga priser.

3. Lyssna på kundernas feedback och använd den för att förbättra din webshop. Oavsett om den är positiv eller negativ är feedback ett värdefullt verktyg för att göra din butik ännu bättre.

Genom att följa dessa enkla tips är du säker på att din webshop blir en framgång i många år framöver.

Nu har du fått tips på det mesta för att starta din egen webshop. Det ska vara en skräckblandad förtjusning första gången man gör det, men med en inställning om att du lär dig och med rätt verktyg är det definitivt genomförbart.

Jag hoppas att den här artikeln har gett dig en bättre uppfattning om vad som krävs för att starta en e-handel.

Lycka till! 

Latest Articles

No items found.

FAQ - Digital Marknadsföring

Vad är ett e-handelsföretag och vad innebär det?

Ett e-handelsföretag är en typ av företag som gör det möjligt för kunder att köpa produkter eller tjänster online. Webbutiker är den vanligaste typen av e-handelsföretag och de säljer vanligtvis fysiska varor som måste skickas till kunden.

Hur väljer du rätt plattform för din e-handel?

Tänk på vad det är som du behöver för din verksamhet, för det du säljer. Du vill inte behöva betala för funktioner du inte använder. Kolla på användarvänlighet, orderhantering, kundsupport.

Kan du starta en webshop gratis?

Det behöver inte vara dyrt att starta en webbutik. Det finns gratis ehandelsplattformar för webbshopar som kan hjälpa dig att komma igång snabbt och enkelt. Men det är verkligen enbart för grunderna.

Måste jag ha ett företag för att starta en webbutik?

De betalsätt du väljer din till webbutik kräver att du har ett organisationsnummer för att kunna ansöka. Du behöver även ett företag när det kommer till skatt- och momsplikt för att allt ska bli rätt med din bokföring.