This is some text inside of a div block.

Guide för nybörjare som vill starta den bästa webshopen

Det är lättare än någonsin att starta en nätbutik och det kan göras till en relativt låg kostnad - men vad egentligen krävs det? Läs artikeln så får du mer koll på processen!

Hemsida

Guide för nybörjare som vill starta den bästa webshopen

Marknadsföringsstrateg

Är du en blivande entreprenör som vill starta ett eget e-handelsföretag? I så fall har jag goda nyheter - det är lättare än någonsin att starta en nätbutik och det kan göras till en relativt låg kostnad.

I den här artikeln går jag igenom grunderna du behöver känna till för att starta ett e-handelsföretag. Vilka de olika plattformarna är och hur du utformar och marknadsför din butik på ett effektivt sätt.

Så oavsett om du precis har börjat eller om du vill ta ditt företag till nästa nivå kan du läsa vidare för att få viktig information om hur du startar och driver ett framgångsrikt e-handelsföretag.

Men! Vi börjar från början, shall we ..

Vad är ett e-handelsföretag och vad innebär det?

Ett e-handelsföretag är en typ av företag som gör det möjligt för kunder att köpa produkter eller tjänster online. Webbutiker är den vanligaste typen av e-handelsföretag och de säljer vanligtvis fysiska varor som måste skickas till kunden.

När du köper något från en webbutik anger du vanligtvis din betalningsinformation i ett formulär på webbplatsen. När din betalning har behandlats skickar butiken varan till ditt hem eller kontor.

Andra typer av e-handelsföretag är leverantörer av onlinetjänster, till exempel företag som erbjuder konsulttjänster eller tidsbokningar online.

För att ha ett e-handelsföretag måste du ha en webplats eller en nätbutik och sedan marknadsföra dina produkter eller tjänster till potentiella kunder.

E-handelsföretag kan vara antingen B2C eller B2B.

B2C-företag säljer direkt till konsumenter, medan B2B-företag säljer till andra företag.

Termen "e-handel" kan också syfta på processen att köpa och sälja varor och tjänster på nätet. I det här fallet betyder det varje gång du gör ett köp eller växlar pengar via en onlineplattform. Oavsett om du köper ett par nya skor från en webshop eller anlitar en frilansskribent för din webplats deltar du i e-handel.

Måste jag ha ett företag för att starta en webbutik?

De betalsätt du väljer din till webbutik kräver att du har ett organisationsnummer för att kunna ansöka. Du behöver även ett företag när det kommer till skatt- och momsplikt för att allt ska bli rätt med din bokföring.

kvinna som undrar vad det kostar att driva en webshop

Vad kostar det att starta en webbutik?

Om du funderar på att starta en nätbutik finns det några kostnader som du måste vara medveten om. Kostnaderna för att starta ett e-handelsföretag varierar beroende på vilken plattform du väljer, vilka marknadsföringsstrategier du använder, men det finns några allmänna kostnader som du kan förvänta dig och bör vara medveten om.

För det första måste du ju bygga din webbutik. Detta kan du göra själv med hjälp av en plattform som Shopify, eller så kan du anlita en webutvecklare som gör det åt dig. Oavsett vilket kommer detta att vara den största kostnaden i samband med att du tartar din butik.

När du har en egen webbutik så behöver du också betala för hosting och domännamn det är avgifter som är förknippat med driften av din webbplats som lätt glöms bort.

Nu när du väl har din webshop up and running så att du kan börja sälja din produkter - så behöver du räkna in kostnader för lager, fraktavtal och tiden det tar att hantera ordrar. Till en början så är dessa kostnader låga, men de ökar snabbt på när du ökar din försäljning, speciellt tiden det tar dig att hantera ordrar.

Använder du dig inte av dropshipping och inte har någon som hjälper dig - då är det din tid som går åt att packa och inte till att utveckla ditt företag till att hitta fler försäljningskanaler, hantera det administrativa eller bemanna en kundtjänst.

När det kommer till att driva en e-handel så är returer en stor del utav kostnaden. Ska du ha fri frakt och fria returer? 30-50% av alla ordrar, beroende på vilka varor du säljer, kommer tillbaka som returer.

Kom ihåg att budgetera för marknadsföring och reklam - såklart önskar man ju att folk bara råkar hitta en när de söker på google, men avsätt några kronor om dagen för att öka din synlighet online - kan hjälpa att få in de där första ordrarna.  

Ta in alla kostnader och gör din budget. Det är viktigt att ha det så svart på vitt som du kan i din efterforskning - så du slipper få det som en överraskning efteråt.

Kan du starta en webshop gratis?

Det behöver inte vara dyrt att starta en webbutik. Det finns gratis ehandelsplattformar för webbshopar som kan hjälpa dig att komma igång snabbt och enkelt.

Även om du kanske måste uppgradera till en betald plan så småningom kan du ofta klara dig med gratisversionen under en längre tid för att testa dig fram.

Det viktiga är att välja en plattform som erbjuder alla de funktioner och den funktionalitet du behöver. Några av de mest populära plattformarna för gratis webbshopar är Shopify, Wix och Weebly.

Så ta dig tid att utforska dina alternativ och hitta den som passar dig. Med lite ansträngning kan du starta en framgångsrik webbshop utan att spendera mycket pengar.

Hur väljer du rätt plattform för din e-handel?

De finns en hel del plattformar tillgängliga för e-handelsföretag, Shopify, BigCommerce, Volusion, Magento och WooCommerce. Var och en av dessa plattformar har sina egna för- och nackdelar. Du behöver ta reda på vad det är som du behöver, för att kunna bestämma dig för vilken plattform som är rätt för ditt företag.

Det finns några saker du bör tänka på när du väljer e-handelsplattform, bland annat kostnaden, vilka funktioner du behöver och hur lätt plattformen är att använda.

Med så många alternativ på marknaden kan det vara svårt att veta var man ska börja. Men genom att ta dig tid att undersöka dina alternativ och ta reda på vad du behöver kan du vara säker på att hitta rätt plattform för ditt företag.

Här är några saker att tänka på när du väljer en plattform för ditt e-handelsföretag:

  1. Användarvänlighet: Den plattform du väljer ska vara lätt att använda, både för dig i admin och för dina kunder när de lägger sina ordrar. Den ska vara intuitiv och användarvänlig, med tydliga instruktioner om hur man lägger till produkter, hanterar lager, behandlar beställningar med mera.
  2. Skalbarhet: När ditt företag växer behöver du en plattform som kan skalas med dig. Att välja en plattform för att sen byta är tidskrävande och slukar din energi i ett nafs. Leta efter en plattform som erbjuder funktioner som automatisk lagerhantering och orderhantering, så att du kan fokusera på att utveckla ditt företag utan att behöva slita dig med detaljer.
  3. Kundsupport: När något går fel med din webbshop behöver du kundsupport som kan hjälpa dig att lösa problemet snabbt. Leta efter en plattform som erbjuder kundsupport dygnet runt, så att du kan få hjälp när du behöver det.

Att välja rätt plattform för ditt e-handelsföretag är viktigt för att lyckas. Håll dessa saker i åtanke för att hitta en plattform som fungerar bra för ditt företag nu och i framtiden.

hur designar du din webshop så det matchar ditt varumärke

Hur designar du din webbutiks utseende och känsla?

Det är viktigt att tänka på det övergripande utseendet och känslan i din webbshop INNAN du börjar bygga den. Att bra sätt att göra det på är att skapa en mood-board med inspiration från andra webshoppar du besökt och gillat.

Du vill att din webbshop ska återspegla ditt varumärke och vara inbjudande och lätt att navigera.

Det finns några saker att tänka på inför utformningen av utseendet och känslan i din webbshop.

För det första ska du välja en webbshop-plattform som är lätt för dig att använda och anpassa.

För det andra ska du välja ett tema som återspeglar ditt varumärke och är lätt att se.

Slutligen, se till att din webbshop är mobilanpassad - fler och fler människor börjar sin kundresa på sin mobil. Det är vanligare att man handlar via sin telefon, så du vill se till att de den mobila upplevelsen av din webshop är smidig.

Jag skulle vilja säga att, de mest populära, e handelsplattformar idag har en responsiv lösning. Det betyder att de anpassar din design till större skärmar, likväl som de mindre mobila skärmarna. Shopifys designar har en enkel dra och släpp funktion, men, när du designar vill du vara säker och jag tipsar om att kolla på din design på en laptop och en mobil innan du publicerar.

Med lite planering kan du skapa en ehandel som är både snygg och användarvänlig.

vilka produkter ska du sälja i din ehandel

Vilka produkter ska du sälja i din webshop? Vad ska man sälja i en webshop?

Ett av de kanske viktigaste besluten när du ska startar en egen webbutik är att välja vilka produkter du ska sälja. Naturligtvis vill du sälja produkter som du brinner för och som du har en god förståelse för.

Via butiken kan du sälja fysiska varor som du behöver skicka, eller digitala produkter som PDF som skickas via e post till en e postadress.

Men det är också viktigt att ta hänsyn till behoven hos din målmarknad och den övergripande lönsamheten för ditt företag. Med det i åtanke är här några faktorer att tänka på när du väljer produkter till din webshop:

- Produktens önskvärdighet: Finns det en stark efterfrågan på varan och kommer folk att vara villiga att betala ett bra pris för den?

- Konkurrensen: Hur många andra webbutiker säljer liknande produkter, och vad gör de bra (eller mindre bra)?

- Ditt unika säljargument: Vad skiljer din webbutik från alla andra, och hur kan du använda det till din fördel?

- Marginalen: Kan du göra en hyfsad vinst på varje försäljning, efter att ha tagit hänsyn till alla dina kostnader?

Genom att ha dessa faktorer i åtanke kan du begränsa fältet och välja produkter som har större chans att bli framgångsrika för din webshop.

Hur marknadsför du din webshop på bästa sätt?

I dagens digitala tidsålder säljer allt fler företag sina produkter och tjänster online. Om du har en nätbutik är det viktigt att marknadsföra den effektivt för att nå din målgrupp och öka försäljningen. Här är några tips för att marknadsföra din webshop:

  1. Använd sociala medier till din fördel. Skapa en stark närvaro på plattformar som Facebook, Instagram och Twitter. Använd relevanta hashtaggar, publicera engagerande innehåll och kör annonser.
  2. Se till att din webshop är optimerad för sökmotorrankning. Använd nyckelordrika titlar och beskrivningar och inkludera länkar till din webshop på din webplats och blogg.
  3. Dra nytta av e-postmarknadsföring. Skicka regelbundna nyhetsbrev med information om nya produkter, specialerbjudanden och kupongkoder. Inkludera en länk till din webshop i varje e-postmeddelande.
  4. Använd influencers för att nå en större publik. Hitta populära bloggare och användare av sociala medier inom din nisch och erbjud dem gratis produkter eller affiliateprovisioner i utbyte mot att de marknadsför din webshop.

Genom att följa dessa tips så har du början på en effektiv marknadsföring för din webshop.

3 tips för att driva en framgångsrik webbutik

Nu när du vet hur du inrättar och underhåller en framgångsrik webbutik är det dags att börja tänka långsiktigt.

Här är några sista tips som hjälper dig att hålla din webshop igång smidigt i många år framöver:

1. Håll din webshop uppdaterad med de senaste trenderna och tekniken. Detta hjälper dig inte bara att hålla jämna steg med konkurrenterna, utan ser också till att dina kunder får en positiv upplevelse när de besöker din webplats.

2. Se till att regelbundet se över din prissättning och dina fraktalternativ. Genom att hålla ett öga på marknaden kan du se till att du alltid erbjuder konkurrenskraftiga priser.

3. Lyssna på kundernas feedback och använd den för att förbättra din webshop. Oavsett om den är positiv eller negativ är feedback ett värdefullt verktyg för att göra din butik ännu bättre.

Genom att följa dessa enkla tips kan du vara säker på att din webshop kommer att bli en framgång i många år framöver.

Så, där har du det! Allt du behöver veta om att starta din egen webshop. Det kan vara skrämmande att starta en webbutik, men med rätt verktyg och råd är det definitivt genomförbart.

Vi hoppas att den här artikeln har bidragit till att klargöra vissa saker för dig och gett dig en bättre uppfattning om vad som krävs för att starta en e-handel. Om du har några frågor eller vill ha mer information om något av de ämnen som vi har behandlat är du välkommen att höra av dig - vi hjälper alltid gärna till. Och vem vet? Med lite hårt arbete och smart marknadsföring kan din nya webbshop bli din nästa stora framgångssaga!

Latest Articles

No items found.

FAQ - Digital Marknadsföring

Vad är ett e-handelsföretag och vad innebär det?

Ett e-handelsföretag är en typ av företag som gör det möjligt för kunder att köpa produkter eller tjänster online. Webbutiker är den vanligaste typen av e-handelsföretag och de säljer vanligtvis fysiska varor som måste skickas till kunden.

Hur väljer du rätt plattform för din e-handel?

Tänk på vad det är som du behöver för din verksamhet, för det du säljer. Du vill inte behöva betala för funktioner du inte använder. Kolla på användarvänlighet, orderhantering, kundsupport.

Kan du starta en webshop gratis?

Det behöver inte vara dyrt att starta en webbutik. Det finns gratis ehandelsplattformar för webbshopar som kan hjälpa dig att komma igång snabbt och enkelt. Men det är verkligen enbart för grunderna.

Måste jag ha ett företag för att starta en webbutik?

De betalsätt du väljer din till webbutik kräver att du har ett organisationsnummer för att kunna ansöka. Du behöver även ett företag när det kommer till skatt- och momsplikt för att allt ska bli rätt med din bokföring.