Nybörjarguide till att förstå vad är digital marknadsföring
This is some text inside of a div block.

Guiden för nybörjare inom digital marknadsföring

Digital Marknadsföring är idag den ledande formen av marknadsföring för att sprida ditt varumärke - syns du inte på internet, så finns du inte. Börja med onlinemarknadsföring idag.

Digital Marknadsföring

Guiden för nybörjare inom digital marknadsföring

Marknadsföringsstrateg

Digital Marknadsföring är den ledande formen av marknadsföring när det kommer till att få fler kunder till att hitta ditt företag och sprida dess varumärke - syns du inte online, så finns du inte.

Digital marknadsföring har verkligen sopat spelplanen "marknadsföring" ren.

När all marknadsföring tidigare skötes offline då var tröskeln hög och bestämdes mer från ett gäng män runt ett bord i ett styrelserum. Risken var större för den lille företagaren med den stora drömmen. Budgetkraven betydligt djupare för att ens ta sig in på marknaden.

I dagens uppkopplade värld så går (nästan) alla rundor med en mindre superdator i byxfickan. Det har gett makten till folket att bestämma. Nu får storföretagen ställa sig i ledet. Det gör det möjligt för även de minsta och nystartade företagen att slåss med de stora fiskarna.

I dagens tider så är det kreativiteten bakom ens content som styr, vad du står för och erbjuder. Sen är det marknaden som avgör om det är bra nog.

Trots att all den digitala marknadsföringen fångas upp via en skärm så skapar det en känsla hos dina kunder som gör att de lär känna, gillar och väljer just dig. Detta för mig, gör att alla företagare inte bara kan se sig som just, företagare, utan börja se sig som marknadsförare.

Vare sig det är via din hemsida och sökmotoroptimering, annonsering och sem, epost eller via sociala medier så är det dags att sätta ditt företag i spelet om kundernas uppmärksamhet när de scrollar förbi i sina flöden.

Det här blogginlägget ger vi dig den snabba inblicken till vad digital marknadsföring är, så att du får en tydligare bild över hur du jobbar med onlinemarknadsföring som ett verktyg i din arsenal i kriget för de få sekunder av uppmärksamhet du får.

Vad är digital marknadsföring?

Digital marknadsföring är processer av skapande och publicering för de kanaler online man är på, med intentionen att stärka och sprida sitt varumärke för att i slutändan nå kunder som kan ha nytta av dina produkter eller tjänster.

Vad innebär dessa "kanaler" ? Dessa digitala kanaler kan omfatta betald reklam via annonsering i sociala medier (PPC), organiska sökresultat på google eller e-postmarknadsföring, för att nämna några, men mer om det längre ner.

Genom att använda en kombination av dessa kanaler så når du ut till din målgrupp och påbörjar marknadsföringens regel no.1; byggandet av en djupare relation med dina potentiella kunder.

Det kan vara svårt att tro att det går att bygga relationer online - man träffas ju aldrig. En liknelse jag nyligen fick till mig från en psykolog gjorde detta tydligt för mig.

Kan digital marknadsföring verkligen användas för att bygga en relation?

Har du någonsin varit med om att en kändis som du sett på TV genom åren har gått bort? Du kan faktiskt känna dig nedstämd av detta och kanske du väljer att se en av dess filmer "oh, han var så ung i denna filmen".

Du har aldrig träffat den här skådespelaren i verkliga livet eller ens pratat med dem. Men, deras bortgång har ändå en effekt på dig. Du har skapat en kontakt till den här skådespelaren, genom skärmen och trots att den inte är ömsesidig, gör det hela grejen mer påtaglig.

Nu säger jag inte att du behöver gå på röda mattan, eller gå bort för den delen, för att få en effekt. Men att skapa innehåll, publicera det i rätt kanaler, göra det mycket och ofta, gör att du får ta del av den kändis-effekten.

Detta är vad hela influencer marknadsföringen bygger på. Speciellt när de sen promotear en produkt! Bli din egna influencer, skapa ditt personal brand - det funkar också!

Hur kan data användas i min digitala marknadsföring?

Jag älskar digital marknadsföring just på grund av den data du får ut! Mitt analytiska huvud går igång ordentligt, vilket ju inte alltid är en bra sak när det är faktiskt skapande som också behöver göras.

Det tar en del tid att kolla på siffror som kanske inte spelar så stor roll just nu, men, som är kul att kolla på.

De analyser du dock kan göra med datan du får via digital marknadsföring är som en portal in i vad din målgrupp letar efter. Det är nämligen inte allt som du skapar som kommer ha en så stor effekt.

Utifrån din data kan du dra slutsatser om hur du ska utveckla din kommunikation över alla digitala plattformar som du är verksam på.

Digital marknadsföring gör ju att du har hela världen som publik, men det betyder inte att du har hela världen på kundlistan.

Utifrån de analytiska metoder du har till ditt förfogande så är det möjligt att vara väldigt specifik i ditt skapande och rikta in dig på specifika demografiska grupper. På ett sätt som tryckt media inte kan åstadkomma, mer än till den lokala befolkningen.

TIPS: On du använder dig av marknadsföring offline, så har du även användning av datan från det digitala. Är det något som har funkat bra där, rinse and repeat i din tryckta för att testa om det funkar lika bra där 👌

Det krävs kanske ett exempel på hur du kan använda din data?

Jag hade en kund för många år sen som jag hjälpte med deras hemsida och, ännu mer specifikt  med deras content marketing. Deras niche var inom fotproblem och fothälsa.

Detta exempel handlar om ett blogginlägg jag skrev kring fotproblemet Hallux Valgus, snedställd stortå, vilket är en av de vanligaste fotåkommorna i västvärlden.

Några månader efter publiceringen av inlägget så analyserar jag datan.

Blogginlägget rankar för en del sökord och sidan får en del besökare, men jag kunde göra bättre ifrån mig.

En hel del av sökorden rankade såklart inte på sida 1 av google, men de hade fortfarande en hel del exponeringar. Några specifika sökord handlade om att operera sin stortå, men i mitt inlägg så hade jag bara kort svarat på just denna punkt.

Med sökordsdatan färskt i minnet så gick jag in med mer kvalitativ research och gjorde den till ett mer genomgående stycke.

Inlägget tog snabbt vid efter detta tillägg och blev det mest lästa inlägget på hela hemsidan.

Tack vare datan så förstod jag bättre vad det var som folk letade efter. De ville ha information om vad Hallux Valgus är för något, men de letade också efter lösningar.

Till inlägget så skapade jag en mailkurs med mer information om lösningar och övningar. En lead magnet genererade 400st leads. Det är alltså 400st som valt att skriva upp sig för att få en lösning levererad åt dem = guldkista för min kund 🪙

Detta är vad du kan göra när du får koll på din digitala marknadsföring, och kopplar an det till en marknadsföringsstrategi som innehåller den övergripande bilden av vad du vill åstadkomma. De företag jag besöker har sällan nått första steget av att skapa innehåll som är relevant för deras målgrupp.

Hur gör man för att analysera de olika stegen av datan?

Till mitt exempel ovan så analyserade jag trafiken till hemsidan via Google Analytics. Jag såg en tydlig trend för just inlägget om Hallux valgus. Vad var det som attraherade skaran in; vad det var dem sökte på? Det såg jag via Google Search Console.

Utifrån denna datan så utvecklade och fördjupade jag mitt inlägg som gjorde att det tog ännu mer fart! Till detta hörde att jag även jobbade på mina skills inom sökmotoroptimering seo marketing för att ha ännu större effekt över search.

Nu vill jag ju inte att de bara läser inlägget och sen lämnar. Vad är jag för marknadsförare om jag inte leder dem vidare till nästa steg? Så jag kopplade an det till deras funnel; vilket var in till deras maillista via en lead magnet.

Det är här det är så viktigt att ha en tydlig marknadsföringsstrategi för det du gör. Där bilden är tydlig i vad du vill åstadkomma. För då finns svaret på frågan "vad är nästa steg?" redan klart.

Om du använder dig av e-postmarknadsföring så kan du även mäta hur många av dina besökare som skriver upp sig på ditt nyhetsbrev.

TIPS: För att få ut den konverteringsgraden kan du ta sidans trafik / sign ups = xx %.

Sen då i ditt emailprogram även analysera resultat för hur väl dina utskick via e-post går, hur många läser och hur många klickar sig vidare.

Denna information är svårslagen när man har etablerat sina processer och lärt sig de verktyg som behöver för att analysera hela sin funnel till att kunna optimera den över tid.

Vad finns det för olika plattformar att jobba med inom digital marknadsföring?

Digital marknadsföring är ett stort landskap som är i ständig utveckling, med nya digitala plattformar och strategier som dyker upp hela tiden så kan det vara svårt att veta vart du ska ha koll.

Några av de mest populära plattformarna för marknadsförare inom digital marknadsföring 2022 är:

Plattformar för Sociala medier

Facebook:

Facebook är en av de mest populära sociala medieplattformarna med över 2 miljarder aktiva användare varje månad. Du kan använda Facebook för att komma i kontakt med vänner och familj, dela foton och videor, gå med i grupper och följa företag och offentliga personer.

Twitter:

Twitter är en mikrobloggplattform där du kan dela korta uppdateringar med dina följare. Du kan också använda Twitter för att följa andra användare och se uppdateringar från dem i ditt flöde. Många företag och offentliga personer använder Twitter för att dela med sig av nyheter och för att kommunicera med sina följare.

Instagram:

Instagram är en plattform för fotodelning som har över 800 miljoner aktiva användare varje månad. Du kan använda Instagram för att dela foton och videor samt berättelser. Många företag använder Instagram för att visa upp sina produkter och tjänster och för att komma i kontakt med sina kunder.

Pinterest:

Pinterest är en plattform för visuell bokmärkning där du kan spara bilder och länkar för senare användning. Du kan använda Pinterest för att planera projekt, hitta inspiration och spara artiklar eller recept för senare bruk. Många företag använder Pinterest för att marknadsföra sina produkter eller tjänster visuellt.

Vero:

Har du hört talas om den nyaste sociala medieplattformen Vero? Till skillnad från traditionella plattformar som Facebook och Instagram är Vero stolt över att prioritera innehåll i kronologisk ordning snarare än genom algoritmer. Användarna kan också välja vem som ska se deras inlägg genom att välja bland fördefinierade kategorier som nära vänner, bekanta eller följare. Vero erbjuder dessutom en mer sömlös upplevelse för att dela musik, böcker, filmer och platser med vänner. Och till skillnad från sina konkurrenter visar appen ingen reklam och samlar inte in personuppgifter för riktad marknadsföring. Så om du letar efter ett nytt sätt att se på sociala medier kan du prova Vero - det kan vara den förändring du har letat efter.

Tiktok:

Tiktok är en plattform för sociala medier med fokus på kortformat videoinnehåll. Användarna kan spela in sig själva när de dansar, sjunger eller gör sketcher i 60 sekunder långa klipp som sedan kan gillas och delas av andra användare.
Appen har också tillgång till populär musik och ljudklipp, som kan läggas till som bakgrund till videor för ett extra lager av kreativitet.
Förutom att spela in sina egna videor kan användarna också bläddra bland och interagera med innehåll från artister och personligheter som de följer. Tiktok har blivit alltmer populärt bland Gen Z-användare, men människor i alla åldrar finner glädje i att skapa och konsumera det roliga innehållet på plattformen. Så om du letar efter virala dansutmaningar eller roliga memes till catchy melodier levererar Tiktok. Enligt min åsikt erbjuder TikTok oändliga möjligheter till självuttryck och kontakter, vilket gör det till en av de mest spännande plattformarna som finns just nu.

LinkedIn:

LinkedIn är en plattform för professionella nätverk som har över 500 miljoner medlemmar världen över. Det är ett utmärkt sätt att komma i kontakt med yrkesverksamma inom din bransch och utöka ditt nätverk, samt att marknadsföra dina egna tjänster och färdigheter. Din profil fungerar som ett online-cv, så att kontakter enkelt kan se din arbetslivserfarenhet och utbildning. Här finns också verktyg som grupper och företagssidor, så att du kan hålla dig informerad om den senaste utvecklingen inom ditt område. Så oavsett om du letar efter ett nytt sätt till att utöka dina yrkeskontakter kan LinkedIn vara ett värdefullt verktyg på i din utveckling. Många företag använder även LinkedIn för att rekrytera nya anställda eller marknadsföra sitt varumärke till en professionell publik. Det funkar speciellt bra för dig som riktar dig åt B2B.

Plattformar för betalda annonser som PPC

Google-annonser

Google Ads är en av de mest populära plattformarna för betald reklam. Google Ads gör det möjligt för företag att skapa annonser som visas på Googles sökmotorresultatsidor (SERP). Företagen kan välja att rikta sina annonser utifrån en rad olika faktorer, bland annat nyckelord, plats och intressen.

Meta ads (facebook och instagram)

Facebook-annonser

Facebook Ads är en annan populär plattform för betald annonsering. Facebook har över 2 miljarder aktiva användare, vilket gör det till en av de största sociala medieplattformarna i världen. Facebook Ads gör det möjligt för företag att rikta sina annonser till en specifik målgrupp baserat på intressen, demografi och beteenden.

Instagram-annonser

Instagram Ads är en plattform som gör det möjligt för företag att marknadsföra sina produkter eller tjänster på den populära appen för fotodelning. Instagram har över 800 miljoner aktiva användare, vilket gör det till ett utmärkt sätt att nå ett stort antal potentiella kunder. Instagram Ads erbjuder en mängd olika målinriktningsalternativ, bland annat plats, ålder och kön.

LinkedIn-annonser

LinkedIn Ads är en plattform för betald annonsering som gör det möjligt för företag att rikta sig till användare baserat på deras yrkestitel, företagsstorlek eller andra faktorer. LinkedIn Ads erbjuder en mängd olika annonsformat, bland annat textannonser, videoannonser och sponsrat innehåll.

Plattformar för e-postmarknadsföring som ConvertKit och ActiveCampaign.

4. Skapa hemsidor och optimera av webbplatser via WordPress, Wix och Webflow.

5. Använda sig av Content Marketing via blogginlägg.

Vad med Influencer marketing och samarbeten, är det digital marknadsföring?

Världen av digital marknadsföring utvecklas ständigt och det kan vara svårt att avgöra var vissa strategier hör hemma.

En fråga som ofta dyker upp är om influencer marketing ska betraktas som en del av den större kategorin digital marknadsföring?

När en influencer marknadsför en produkt eller ett varumärke på sociala medier använder de några just de populära kanalerna inom digital marknadsföring. Oftast har de bemästrat de kanalerna och vad deras målgrupp vill ha för typ av content.

Det är dock viktigt att notera att framgångsrika influencer-kampanjer kräver en stark digital närvaro och en djup förståelse för influencerns målgrupp. Med andra ord är det inte vilket inlägg i sociala medier som helst som utgör effektiv influencer marketing - det måste finnas en strategi för att säkerställa maximal effekt och ROI.

Så även om influencer marketing kanske inte är det första vi tänker på när vi tänker på digital marknadsföring har den definitivt sin plats inom branschen.

Var det allt för att förklara digital marknadsföring?

Listan går att göra längre, och utifrån analyser så kanske jag utökar den en dag, men om det är en sak jag lärt mig via att hålla på med marknadsföringsstrategier - så är det att fler företag går under inte för att de har för lite att göra, men att de har för mycket.

Har du varit igång ett tag, då har du en initial analys att göra: Har du koll på din funnel? Var kommer dina kunder ifrån? Hur tar de kontakt med dig? Vad får dem till att köpa av just dig istället för dina konkurrenter?

Utifrån din funnel så ser du vad det är som säljer allra bäst och kan göra en karta för hur kundresan till ett köp av den produkten ser ut.

Sen skapar du din digitala strategi som ligger till grund för hur du jobbar med den digitala marknadsföring i ditt företag.

På så sätt lägger du varken tid eller energi på något som bara genererar ören när du annars kan tjäna hundralappar.

Skapa något personligt och genuint, som trots att de fångas upp via en skärm, skapar en känsla hos dina kunder som gör att de väljer dig. Tidigare var det nästintill omöjligt att nå ut - nu har alla chansen i dagens uppkopplade värld.

Genom att använda en kombination av onlinekanaler kan företag nå sin målgrupp, bygga relationer med dem och driva försäljning.

Är du redo att komma igång med digital marknadsföring för ditt företag? Använd det här blogginlägget som en guide och innan du vet ordet av är du på god väg mot framgång!

En 5-stegsguide för att komma igång med digital marknadsföring

Det finns mycket som du kan göra med digital marknadsföring. Just därför har jag sammanställt den här praktiska guiden. Så att du, med dessa fem enkla steg, når en större publik, får chans på fler kunder och ser till att ditt företag växer.

LET'S GO >

Latest Articles

No items found.

FAQ - Digital Marknadsföring

Vad är digital marknadsföring?

Digital marknadsföring är en process där man använder onlinekanaler för att marknadsföra sitt varumärke och sälja produkter eller tjänster.

Varför är digital marknadsföring viktigt?

I dagens värld spenderar majoriteten av människor en betydande mängd tid online. Det betyder att om du inte använder dagens digital kanaler för att nå din målgrupp missar du en enorm möjlighet.

Hur kommer jag igång med digital marknadsföring?

Det är sjukt lätt att bli överväldigad av den marknadsföring som går att göra digitalt. Det väsentliga med all marknadsföring är att välja vad du ska fokusera på.

Vad finns det för olika plattformar att jobba med inom digital marknadsföring?

Sociala medier: Instagram, TikTok, Vero. Content Marketing via blogginlägg. SEM via Google Ads. Sociala Annonser via Meta Ads.