This is some text inside of a div block.

Hur jag använder bisarrhet i copywriting

Hur jag använder bizarreness effect i marknadsföring och copywriting på ett sätt som får mina humanoida läsare att komma ihåg mig.

Content

Hur jag använder bisarrhet i copywriting

Lärling inom Digital Marknadsföring

Vi har alla haft de där ögonblicken då vi ser något så bisarrt att vi blir helt förbryllade. Oavsett om det är ett surrealistiskt konstverk eller en riktigt konstig reklamfilm kan “bizarreness effect” vara både kraftfull och förbryllande. 

Men vad är denna effekt och hur kan marknadsförare och copywriters utnyttja dess kraft för att skapa mer minnesvärda kampanjer? Låt oss ta en närmare titt.

Bizarreness-effect är ett fenomen där ovanliga eller oväntade stimuli fångar vår uppmärksamhet mer effektivt än välkända eller förväntade stimuli.

Det betyder att om du vill fånga någons uppmärksamhet, kan det vara bra att överraska. Intriger och konstigheter lägger sig på minnet.

Naturligtvis finns det en hårfin gräns mellan iögonfallande och avskräckande - så var försiktig! - men om den används med måtta kan bizarreness effect vara ett kraftfullt verktyg för att skapa oförglömliga marknadsföringskampanjer.

Oasis togetherness bottle kampanj, 2018

Vad är "bizarreness-effect"?

Bizarreness-effect upptäcktes för första gången i början av den kognitiva psykologiforskningen. Det är ett fenomen där människor har lättare att komma ihåg och förstå till synes konstigt eller bisarrt material än vanliga fakta eller siffror. 

Detta fynd motsäger uppfattningen att extraordinära saker är svårare att komma ihåg, och det har motiverat ytterligare studier i ämnet. 

Än i dag diskuterar forskarna den mänskliga psykologins potentiella inflytande på denna märkliga händelse, inklusive möjliga kopplingar till någons preferens för oväntat och nytt i sin omgivning. 

Oavsett vad som är fallet råder det ingen tvekan om att denna anmärkningsvärda effekt kommer att fortsätta att fascinera generationer av forskare framöver.

Hur kan företag använda bizarreness-effekten i copywriting och marknadsföringskampanjer?

Bizarreness effect  är ett extremt kraftfullt verktyg som företag kan utnyttja i marknadsföringskampanjer. Det handlar om att använda stimuli som är ovanliga för att fånga människors uppmärksamhet. Det väcker nyfikenhet och får dem att engagera sig i ditt budskap. 

Detta kan inte bara locka till sig potentiella kunder, utan också öka sannolikheten för att de kommer att komma ihåg ditt budskap och vidta åtgärder utifrån det.

Företag kan använda kreativt språk och visuella bilder för att framkalla känslor av överraskning samt en känsla av glädje. Ta till exempel ett teknikföretags kampanj för en ny produktlansering - i stället för att fokusera på funktioner och specifikationer kan teamet besluta att fokusera mer på det märkliga i varför en sådan produkt skapades överhuvudtaget.

Den handling som används måste vara tillräckligt sällsynt för att publiken ska känna sig fängslad av den, men ändå trovärdig så att kunderna kan relatera till den känslomässigt.

Exempel på företag som har använt bizarreness-effekten i sin marknadsföring

Ett lyckat exempel på ett företag som använder sig av bizarreness-effekten i sin marknadsföring är KFC:s reklamkampanj i Malaysia. 

I reklamfilmen syns en KFC-anställd som tvättar händerna samtidigt som han balanserar en hink med stekt kyckling på fötterna. Även om reklamen kan verka bisarr vid första anblicken, kunde KFC utnyttja en befintlig kulturell fascination för "udda" och deras budskap gick fram högt och tydligt - KFC menar allvar med hygienrutiner. 

De märkliga bilderna fick tittarna att stanna upp, lägga märke till och komma ihåg budskapet. Andra populära exempel på detta fenomen kan ses i reklamfilmer för Bloomingdale's, som visade dansande robotar, och Domino's ikoniska ugnar med dansare som simulerade olika steg i matlagningen.

Genom att vara kreativa i sina budskap har dessa företag utnyttjat den kraft som bisarrheten har för att engagera sin publik.

Tips för att integrera bizarreness-effekten i dina egna marknadsföringskampanjer

Om du letar efter en "wow"-faktor i din marknadsföring kan du överväga att använda dig av bizarreness effect. Detta är ett tillvägagångssätt för reklam som fokuserar på att lägga till ett överraskningsmoment i en kampanj genom att inkludera något utöver det vanliga eller oväntade. 

För att använda denna teknik på rätt sätt måste du tänka utanför boxen och vara villig att gå bort från traditionella normer. För att komma igång kan du titta på strategier som används med framgång i andra branscher. Du inte behöver uppfinna hjulet på nytt här. 

När du väl har några idéer kan du börja bygga in dem i dina egna kampanjer - kom bara ihåg att hålla dem slående och fängslande!

Nu när du vet vad bizarreness-effekten är och hur den fungerar kan du börja fundera på hur du kan integrera den i dina egna marknadsföringskampanjer. 

Som vi har sett kan bizarreness-effekten vara ett kraftfullt verktyg för att fånga uppmärksamhet och driva konverteringar - men bara om den används på rätt sätt. Här är några tips som hjälper dig att komma igång:

1. Se till att ditt innehåll verkligen är bisarrt - annars kommer folk bara att stänga av det.

2. Håll det relevant för ditt varumärke och din målgrupp.

3. Använd bilder för att verkligen framhäva den bisarra faktorn.

4. Ha en tydlig uppmaning till handling så att folk vet vad de ska göra härnäst.

5. Testa olika tillvägagångssätt och se vad som fungerar bäst för ditt företag och dina kunder.

Genom att följa dessa tips kan du börja använda bizarreness effect i dina egna marknadsföringskampanjer redan i dag - och se fantastiska resultat!

Latest Articles

No items found.

FAQ - Digital Marknadsföring