Hemlig plan för att skapa blogginlägg som levererar resultat
This is some text inside of a div block.

Sno min "hemliga" plan för att skapa blogginlägg som ger resultat

Om du ska lägga tid på att skriva blogginlägg, se till att göra det på ett sätt som ger värde åt dina läsare och slutändan även för dig.

Content

Sno min "hemliga" plan för att skapa blogginlägg som ger resultat

Marknadsföringsstrateg

Svara ärligt nu. När du sätter dig ner för att skriva ett blogginlägg, börjar du med att skriva utan någon form av plan?

Du kanske har ett ämne i åtanke, men har du koll på varför du skriver inlägget, för vem eller vet du om det finns redan publicerade inlägg ute om ämnet?  

Så brukade jag skriva mina inlägg; jag började med en blank sida och lät bara orden komma, tills jag analyserade effekten av mina blogginlägg - vilket fick mig att helt tänka om!

Mitt mål med skrivandet är ju att det ska vara av värde för läsaren. För att de ska kunna effektivisera sin marknadsföring. I gengäld ska då Google ranka min sida högt på serp och generera massor av trafik; en win/win!

Det jag märkte var att de inlägg jag skapade utan en plan fick sällan det genomslag jag hade hoppats på.

I det här blogginlägget delar jag hur min plan ser ut idag, från idé till publicerad artikel, för att skapa blogginlägg som faktiskt ger resultat.

Genom att följa denna plan så ger du din content den största möjliga chans till att bli läst - för att det helt enkelt inte är värt din tid att skriva något som du inte förväntar dig att någon vill läsa.

Min uppdelning av tid inför att skapa ett blogginlägg

Det är lätt att tro att direkt du fått din idé så är det bäst att börja skriva innan den försvinner, men när du har en grundlig plan så blir skrivandet den enklare biten när du skapar din content.

Få mig inte in på att snacka om tiden det tar för att "bara" skapa några bilder. Övning ger färdighet, men det är inte en av mina starkare sidor. De ska inte bara gynna läsaren, vara i direkt context för inlägget och on brand - en del perfektion går in i det, men jag ryser av bara tanken!

> Hur jag använder bilder i min innehållsmarknadsföring för läsaren och SEO resultat -

Det första steget jag tar är att efterforska om ämnet via de inlägg som redan finns där ute på the world wide web.

Hur jag gör min efterforskning kring ämnet jag vill skriva om -

Jag utgår alltid från Google, det är där jag vill ranka. Så att spana in på google är som att bläddra längst bak i matteboken för att se facit.

Utifrån min idé så söker jag på Google kring ämnet och ser vilka typer av artiklar det är som rankar överst och vilken typ av content de skapat.

Vilka typer av content brukar jag hitta på google i min efterforskning och varför det spelar roll.

Här är de 7 vanligaste formerna av inlägg jag stöter på i min efterforskning på Google:

1. "Hur man gör"-
2. Nyhetsartiklar
3. Instruktioner
4. Guide
5. Listicles
6. Case Studies
7. Intervjuer med expert

Google vill leverera det bästa svaret på en sökning - om det visar sig vara en how-to guide eller en case study, då är det vad Google genom tiden sett funkar bäst för den sökfrasen.

Jag behöver inte gå och skapa en Listicle om det är så att hela första sidan av google är fylld med How-to guider.

Efteråt så granskar jag de sidor som är på första sidan av google. Jag gör anteckningar kring:

 • Rubriker jag fastnar för
 • Flödet av dess struktur / outline
 • Hur de använder sina bilder
 • Har de video?
 • Vad erbjuder läsaren för nästa steg?
 • Har de citat från experter?
 • Var det något i texten som jag fångade mitt intresse

Efter jag har gjort min granskning så lägger jag mig en stund i fosterställning. En våg av ångest kring att allt redan är gjort och skrivet sköljer över mig.

Efter jag rest mig upp ifrån de tankarna så inser jag att nu har jag en chans till att vara kreativ.

Jag behöver inte återuppfinna content-hjulet med att "tänka om" och göra något helt nytt. Istället så försöker jag tänka kring - "vad har jag att tillföra som skulle göra det ännu tydligare för läsaren?".

Google rankar en sida högt i SERP för att de anser att den sidan har de bästa svaren på läsarens sökning och search intent - inte för att de har den allra bästa content. Det är alltså inget som säger att det inte kan göras bättre.

Samt så finns det ingen sida som får 100% av alla klick, vad som är "bäst content" är subjektivt!

VAD ÄR SEARCH INTENT?

Sökintention är anledningen till att någon söker efter något på Google. Om du kan förstå vad sökintentionen är kan du skapa innehåll som bättre tillfredsställer det människor söker efter ett specifikt svar eller en lösning på sitt problem.

Vad skulle ge läsarna mervärde?

Det kan vara att introducera en unik synvinkel, en personlig story, ytterligare insikter från senaste forskning/undersökningar eller citat från experter.

Du kan sen hitta sätt att framföra den informationen via tydligare bilder, som en graf, eller kanske göra en video?

Nu kanske du börjar känna - men, hallå! Ska du inte börja att skriva inlägget snart?!

En väl utförd efterforskning kan kännas som en massa tid för att inte skriva ett enda ord, men all den tid du lägger bakom din artikel ger dig en tydligare outline.

Ju bättre outline jag lyckas få till blir som en ram jag har att förhålla mig till som gör att orden flyter ut från mina fingrar in i dokumentet. Jag får även mycket enklare att selektera bort text som inte har ett syfte i inlägget.

Idag krävs det även så mycket mer för att skapa content av kvalité. Det räcker inte längre med att lägga någon timme på att slänga upp en blog post på din hemsida och sen hålla tummarna på att den rankar.

Läsarna idag är om ännu mer kräsna än tidigare och kräver mer av artiklarna de läser. Det syns inte minst på genomsnittet av tid som läggs ner på att skapa content - den har nästintill dubblerats sedan 2014!

Data: Orbit Media

När jag är nöjd med min efterforskning så sammanställer jag all information

Nu är egentligen det första steget jag tar som innefattar ett dokument. Jag fyller ut det med min frågeställning, viktiga punkter jag anser behöver finnas med och all ytterligare information; relevanta citat från andra källor, bildidéer mm.

Utifrån det så skapar jag en Outline av egen drivkraft eller så använder jag AI “Jasper” för att hjälpa mig brainstorma fram en bra outline.

Det jag vill åstadkomma nu är att ge blogginlägget en struktur som följer syftet med inlägget.

För att ta det här inlägget som ett exempel: Jag vill få dig, som skriver eller vill skriva blogg inlägg för din content marketing, att göra det med en plan som får din investerade tid att ge resultat. Då kan jag inte famla iväg på punkter som inte leder mot en resolution av det syftet - det gör det hela bra mycket enklare sen när jag skalar bort.

> Hur jag går tillbaka till mina inlägg, reviderar och uppdaterar ..  

Om ditt inlägg förvirrar så är det en garanti för att läsaren snabbt lämnar din sida till favör av en annan sida.  

1. Tydliga (och korta) rubriker som fångar de som skimmar igenom inlägget
2. Ett logiskt flöde av underavsnitt från en punkt till en annan, med relevanta övergångar.
3. Nästa steg för läsarna i slutet av varje avsnitt eller en slutsats med ytterligare information om relaterade ämnen

En bra outline innehåller en huvudrubrik följt med en inledning. Detta är där den största delen av din tid borde hamna. Varje del av din rubrik och inledning är vad som skapar anledningen till att någon ska ta av sin tid för att läsa vad du har att säga. Denna delen är vad som make or break hela ditt inlägg.

Inledningen bör ge en översikt över ämnet och förklara varför det är viktigt för läsaren. Dessutom bör inledningen tydligt ange vad läsaren kan förvänta sig av inlägget och sammanfatta huvudpunkterna. Du ska få läsaren att känna att de behöver läsa vidare för att inte missa något!

Fortsättningsvis så går du in till huvuddelen som är indelad i underavsnitt. De är som en mindre version av huvudrubrik + inledning.  

Huvuddelen delar också inlägget i underavsnitt för att förbättra läsbarheten. Varje underavsnitt borde även de innehålla en rubrik, med en kortfattad introduktion. Här lägger du sen in relevanta fakta, siffror, citat, referenser och exempel som styrker ämnet.

Glöm inte att inkludera bilder, videoklipp eller annan grafik, eftersom det är mer sannolikt att visuella element håller läsarna engagerade. Inkludera visuella bilder som hjälper till att bryta upp stora textblock och gör ditt inlägg mer intressant för läsarna.

Inkludera en slutsats  - Slutsatsen ska sammanfatta de viktigaste punkterna i inlägget och understryka varför ämnet är viktigt. Den bör uppmuntra läsarna att fortsätta att utforska ämnet eller erbjuda direkta åtgärder som de kan vidta. Avslutningsvis har jag en slutsats som binder samman alla punkter och ger läsaren en praktisk lösning som de kan använda eller tillämpa.

När jag är nöjd med min översikt jag börjar själva skrivandet.

Efter min outline så börjar på ett första utkast

Jag fyller på en subheadline i taget. I detta steget redigerar jag så lite som möjligt; vilket jag behöver intala mig en del gånger i skrivandet för att inte gå tillbaka och peta i vad jag har skrivit.

När jag väl har skrivit och fyllt i min draft - då stänger jag ner datorn! Sen kommer jag tillbaka till vad Joanna Viebe från copyblogger kallar "edit in the awesome" - då är det med nya ögon som jag läser igenom inlägget.

I detta skede sköter jag även Formateringen av inlägget. Det är till för att öka läsbarheten.

 • Korta ner rubriker -

Titeln på ditt blogginlägg är H1 (det kan bara finnas en H1). H2 är dina rubriker, H3 är dina underrubriker och så vidare. Håll dina rubriker direkta och korta och skapa en tydlig hierarki så att både sökmotorer och läsare kan skanna igenom din blogg utan att känna sig förvirrade.

 • bryter upp stycken -

Dela upp stora stycken i små stycken. Varje stycke bör innehålla högst 3-4 meningar. Generellt sett så innehåller styckena ungefär 100-250 ord. Det ger tillräckligt med detaljer utan att bli överdrivna.

 • placerar designen korrekt i bloggen
 • Inkluderar relevanta externa och interna länkar.

Detta tar sin lilla tid att få bra - jag tacklar varje headline, varje paragraf, varje citat för sig och kollar; uppfyller de verkligen sitt syfte?

Om de inte gör det så åker de ut .. det gör lite ont att se antalet ord sjunka, men, om de bara är där för att fylla ut min content så kan jag garantera dig att dina läsare aldrig riktigt läser den paragrafen ändå.

Hur stor roll spelar antalet ord i ett inlägg?

Innan räknade man ofta orden på artikeln som om det var av vikt, du tryckte så många keywords/sökord du kunde få in = gav bra ranking. Idag kallas detta för keyword cannibalization och är istället negativt för din rankning.

Numera är det kvalité som toppar. Kan du svara på en sökintention med en artikel på 800 ord, eller behövs det en 3000 ord för att göra en genomarbetad artikel? Ta det som bäst går igenom svaret för sökningen, och sen mer därtill.

Jag har märkt att det hjälper mer att skala bort, än att fylla ut. * VISUAL? *

Sen fixar jag det jag har svårast med - det visuella! De finns där för att tillföra, inte för att fylla ut utrymme i dina texter.

Publicera - gör en script för video som jag planerar att spela in och sen tillföra i inlägget.

Latest Articles

No items found.

FAQ - Digital Marknadsföring

Finns det ens en plan för att skriva blogginlägg?

Om ditt mål är att få fler besökare till din hemsida, du väljer att använda content marketing, för att få fler att hitta din sida. Då är mitt svar, ja, det finns riktlinjer att följa som gynnar detta.

Räcker det inte att bara skriva ner det man kan?

Nej. Du behöver göra det på ett sätt som gör att läsaren följer med i vad det är som du vill förklara för dem. Det gör du via bra formatering och underrubriker som ger det ett flöde.

Bilder i blogginlägg är väl bara till för att bryta upp långa text-stycken?

Stock-bilder som du bara slänger in utan att direkt vara i context till inlägget, är bara för att bryta upp och gynnar inte ditt inlägg, men! Bilder som har en tydlig koppling till inlägget, det du förklarar och är on brand = gör inlägget mer läsbart.

Hur stor roll spelar antalet ord i ett inlägg?

Innan räknade man ofta orden på artikeln som om det var av vikt, du tryckte så många keywords/sökord du kunde få in = gav bra ranking. Idag kallas detta för keyword cannibalization och är istället negativt för din rankning.