5 tips innan du lägger alla pengar på digitala annonser
This is some text inside of a div block.

5 tips innan du börjar annonsera på sociala medier

Att lägga pengar på annonser är enkelt. Att få dem till att ge resultat är desto svårare! Läs våra 5 tips för att annonsera online 2022 för att se till att dina annonser ger resultat som konverterar.

Digital Marknadsföring

5 tips innan du börjar annonsera på sociala medier

Marknadsföringsstrateg

Att annonsera online är ett snabbt sätt att göra sig av med företagets pengar på, men, det har också potential till att bli din bästa investering du gör för att hamna på dina kunders skärmar.

Hur gör man då så att det blir en investering och inte pengar i sjön?

Jag tog tag i saken och frågade Lukas Edqvist Media en facebook och Instagram annons-specialist och har tagit fram 5 tips för att du ska få koll på dina annonser så att de drar in rätt kunder.

Känn din målgrupp - vem försöker du nå med dina annonser?

De digitala plattformar som det numera går att annonsera på har gjort det så enkelt som möjligt för företag att skapa en annons - det uppfyller deras vinstsyfte, men hjälper de ditt?

Kör du på deras inställningar så blir dina annonser till:

  • Hela Sverige,
  • Ålder 18-65+,
  • Kvinnor och män

Ett rätt så brett spann, så att säga!

Du vill skala ner på bredden och rikta din annons för att nå just din målgrupp på djupet.

Den grupp av potentiella kunder som har störst sannolikhet att resonera med ditt varumärke.

Du måste veta vem din målgrupp - först efter det så kan du skapa annonser som talar till dem så att de förstår och vill veta mer.

Försöker du nå unga vuxna? Då vill du använda ett annat språk än om du försöker nå äldre personer.

Om du säljer produkter måste du ta hänsyn till om din målgrupp till större del är manlig eller kvinnlig, har barn, bor de själva, i en stad eller på landet?

Det finns många faktorer du kan ta hänsyn till, men det hela handlar om att ta sig tid att ta reda på vem människan är bakom målgruppen. Först då kan du skapa annonser som får effekt.

Din marknadsföring på sociala medier ska inte vara som ett lotteri.

vad mer kan man tänka på för att få rätt på sin målgrupp innan en företagare spenderar pengar på att annonsera via sociala medier?

Fastställ din budget - har du råd att INTE lägga pengar på annonser?

Du vill inte slösa pengar på annonser som inte fungerar, så det är viktigt att fastställa en budget för dina annonseringsinsatser.

Hur mycket har du råd att spendera på reklam varje månad/vecka/dag?

Det finns inget rätt svar på den här frågan, eftersom det kommer att variera beroende på ditt företag och ditt annonseringsbehov.

Det är här som din marknadsföringsstrategi spelar in. När du vet hur alla stegen i din marknadsföring ser ut, då vet du också hur många besökare du behöver ha in till din hemsida för att konvertera en ny kund.

När du har koll på att det krävs 1000 besökare (till kostnad av 1kr - besökare) och intäkterna från din nya kund är 5000kr - täcker de 4000kr som är över allt jobb och övriga kostnader?    

När du väl har fastställt en budget ska du inte vara rädd för att omvärdera och justera den vid behov. Det viktigaste är att du inte spenderar för mycket pengar på annonser som inte ger resultat.

Välj rätt plattform - facebook eller instagram, eller båda?

Det kan vara svårt att avgöra om du ska använda Facebook eller Instagram för ditt företag. Båda plattformarna har mycket att erbjuda och det kan vara svårt att veta vilken som är rätt för dig. Här är några saker att tänka på när du fattar ditt beslut:

- Din målgrupp:

Facebook används av fler åldersgrupper än Instagram, så det kan vara ett bättre val om du försöker nå en varierad grupp människor. Å andra sidan är Instagram mer visuellt inriktat, så det kan vara en bättre plattform om du säljer produkter eller marknadsför visuellt innehåll.

- Dina mål: Vad vill du uppnå med din marknadsföring i sociala medier?

Om du försöker bygga upp varumärkeskännedom kan Facebook vara ett bättre val på grund av dess stora användarbas. Om du försöker driva försäljning kan Instagram vara en bättre plattform på grund av sina mycket engagerade användare.

- Din budget:

Både Facebook och Instagram erbjuder betalda annonseringsmöjligheter, men Facebook har i allmänhet lägre kostnader per klick än Instagram. Så om du arbetar med en begränsad budget kan Facebook vara ett bättre val.

Den bästa plattformen för dig den som hjälper dig att nå dina mål.

Så ta dig tid att tänka på vad du vill uppnå och välj sedan den plattform som bäst hjälper dig att nå din målgrupp.

Hur skiljer sig målgrupper mellan de olika apparna för sociala medier?

Facebook

Trots att Facebook har varit med längst av alla så är det överlägset det mest använda sociala nätverket i dag.

Med mer än 2,9 miljarder aktiva månadsanvändare är Facebook den plats som många varumärken använder för att annonsera och visa sina budskap.

Jämfört med andra sociala nätverk så har Facebook den mest mogna målgruppen. Mer än 77 % av vuxna i åldern 30-49 år säger att de aktivt använder appen.

Även om endast 50 % av vuxna i åldern 65 år och äldre säger att de använder Facebook, är denna siffra den högsta av alla andra sociala plattformar, vilket visar på att facebook engagerar den äldre generationen.

Facebook-användare tenderar också att vara mycket aktiva. 70 % av användarna besöker webbplatsen minst en gång om dagen, vilket gör den till det mest besökta sociala nätverket på Internet. Genomsnittet är 8 gånger per dag.

Kan du gissa vilken enhet som används mest för att besöka Facebook? Hela 81,8 % av användarna har enligt uppgift aldrig tillgång till Facebook utanför mobilappen.

Instagram

Precis som Twitter lockar Instagram till sig den yngre publiken. En nyligen genomförd studie visade att 65 % av alla 18-29-åringar för närvarande har ett Instagramkonto.

Du och din digitala marknadsföringsbyrå kan dra nytta av denna information, eftersom ni vet att det är här som yngre människor gillar att spendera sin tid på nätet.

Instagram har också mycket aktiva och rethållande användare. Mer än 59 % av deras användare tittar på webbplatsen flera gånger om dagen.

Fler kvinnor tenderar att använda webbplatsen än män, men detta bör inte hindra dig från att annonsera ditt varumärke på Instagram. Faktum är att 71 % av företag redan har ett Instagramkonto, vilket bevisar att det är en trovärdig marknadsplats för reklam.

Pinterest

Pinterest skiljer sig mycket från andra sociala nätverk eftersom det starkt lockar en större andel kvinnor. 30,4% av plattformens användare är kvinnor i åldrarna 25-54.

Under de senaste åren har dock Pinterest ökat i popularitet bland den manliga demografiska gruppen, och plattformen konstaterar att det är det snabbast växande publiksegmentet.

Marknadsföring på Pinterest kan vara mycket fördelaktigt för alla varumärken.

Pinterest själva säger att 90 % av de som sätter pin's varje vecka använder plattformen inför att fatta köpbeslut.

Denna statistik visar att människor använder sig av sociala medier för att ta in varumärkesrelaterad information och använder den för att göra köp.

Linkedin

LinkedIn är mer professionell i sin ton än de andra plattformarna och den ses som ett utmärkt verktyg för nätverkande.

Marknadsförare kan dock fortfarande dra nytta av att annonsera på LinkedIn om de vill försöka nå en mer kunnig och högutbildad publik.

Över 50 % av användarna har en högskoleexamen och den verkar ha störst genomslagskraft hos 25-49-åringar som för närvarande arbetar eller är på arbetsmarknaden.

LinkedIn är effektivt för företag som vill marknadsföra ett varumärke eller information till andra företag (B2B).

Twitter

Efter Elon Musk's uppköp av Twitter så är plattformen i en enorm tumult, men innan allt drog igång så såg statistiken ut till att ligga i favör för den yngre generationen. I USA är det ca 42 % av alla 18-29-åringar som använder Twitter regelbundet.

Yngre befolkningsgrupper är mycket mer aktiva på Twitter, vilket gör det till ett utmärkt tillfälle för dig att rikta dig till den yngre befolkningsgruppen.

Om du försöker få en produkt eller ett varumärke att växa internationellt är Twitter en utmärkt plattform att annonsera på på grund av den stora närvaron av internationella konsumenter.

TikTok

TikTok släpptes 2016 och har haft närmast liknelse som en raket som plattform bland sociala medier. Trots sin relativt unga ålder är TikTok den femte mest populära appen för sociala medier bland 18-29-åringar, som tar upp nästan 48 % av plattformens användare.

Vad betyder detta för ditt varumärke? Även om många företag och digitala marknadsföringsbyråer är tveksamma och osäkra på vilken väg de ska gå med TikTok, är en sak klar: nästa generation är febrila användare av sociala medier och TikTok står i centrum.

YouTube

YouTube är en hybrid mellan en plattform för sociala medier och en hubb för videoinnehåll. Nya tillägg till plattformen gör det möjligt för kanaler att nå användare utöver videor.

Genom community-sektionen kan skapare och varumärken använda sig av blogginlägg, omröstningar och andra tillkännagivanden.

Skapa övertygande annonser - varför ska man klicka på din annons?

Du bläddrar genom ditt Instagram-flöde när du ser en annons för en ny produkt som lovar att göra ditt liv enklare. Rubriken är övertygande och bilden är iögonfallande.

Men vad får dig att vilja klicka på annonsen och lära dig mer?

När du skapar annonser är det viktigt att tänka på vad som får människor att vilja lära sig mer om din produkt eller tjänst.

I allmänhet söker människor efter annonser som är relevanta för deras intressen, som erbjuder en lösning på ett problem de har eller som ger värde på något sätt.

När du skapar din nästa annons, tänk på vad som får människor att vilja klicka och lära sig mer.

  • Är din produkt relevant för deras intressen?
  • Erbjuder den en lösning på ett problem som de har?
  • Hur kan du ge dem ett värde?

Genom att ha dessa saker i åtanke kan du skapa annonser som med större sannolikhet fångar uppmärksamhet och genererar leads.

Mät resultaten - hur många såg din annons / klickade vidare / köpte ?

Du har gjort det hårda arbetet med att skapa en reklamkampanj, nu är det dags att mäta resultaten och göra justeringar om det behövs.

Det första du vill mäta är hur många som såg din annons.

Detta kan göras genom att titta på mätvärden som intryck och räckvidd.

Därefter vill du spåra hur många som klickade sig vidare till din webbplats eller landningssida.

Slutligen vill du följa hur många som omvandlades till kunder.

Genom att spåra dessa tre mätvärden kan du se hur effektiv din annonskampanj är och göra göra de nödvändiga justeringarna som ökar deras effektivitet.

Exempel på justeringar av dina annonser:

Får du till exempel inte tillräckligt många klick kan du behöva ändra rubriken eller göra din uppmaning till handling mer övertygande.

Får du inte tillräckligt många konverteringar kan du behöva skapa ett starkare erbjudande.

Genom att spåra dina resultat och göra justeringar därefter kan du se till att din annonskampanj är så effektiv som möjligt.

Annonsering online är ett bra sätt att nå nya kunder, men det är viktigt att se till att annonserna är effektiva för att inte bara vara ett sätt att spendera pengar på.

Genom att hålla punkterna vi har skrivit om i åtanke kan du skapa annonser som med större sannolikhet fångar uppmärksamhet och genererar leads.

För det första ska du se till att din annons är relevant för människors intressen. Det är först när du har en god förståelse för vem du riktar dig till som du kan skapa övertygande annonser som får dem att vilja klicka sig vidare.

För det andra ska du erbjuda en lösning på ett problem som de har. Var generös och dela med dig av det som skulle vara värdefullt för dem.

Slutligen, mät resultaten av din kampanj och gör justeringar.

Nästintill allt med digital marknadsföring handlar om att med tiden optimera dina kanaler - inget är klart efter bara ett knapptryck.

Mät dina resultat och gör de nödvändiga justeringarna. Spåra vad som fungerar och vad som inte fungerar i dina annonskampanjer för din målgrupp.

Det är inte alltid lätt att skapa effektiva digitala annonser, men om du följer dessa steg kan du se till att dina annonser resulterar i ökad konvertering för ditt företag.

Latest Articles

No items found.

FAQ - Digital Marknadsföring

Vem försöker du nå med dina annonser?

Du vill skala ner på bredden och rikta din annons för att nå just din målgrupp. Den grupp av potentiella kunder som har störst sannolikhet att resonera med ditt varumärke.

Har du råd att INTE lägga pengar på annonser?

Hur många besökare krävs för att få en konvertering? har du 1000 besökare (1kr / besökare) och intäkterna från din nya kund är 5000kr (-1000kr för annonsen) täcker de 4000kr som är över alla övriga kostnader? Då bör du lägga mer pengar på annonser!

Varför ska man klicka på din annons?

I allmänhet söker människor efter annonser som är relevanta för deras intressen, som erbjuder en lösning på ett problem de har eller som ger värde på något sätt.

Mät resultaten och optimera

Hur många såg, hur många klickade sig vidare, hur många konverterade? Är det ena mätvärdet lågt så är det ditt första ställe att optimera.