This is some text inside of a div block.

Hur du kan skapa en identitet i ditt varumärke

Varför finns det något som heter märkeskläder? Varför köper alla en iPhone? Allting ligger i identiteten.

Content

Hur du kan skapa en identitet i ditt varumärke

Lärling inom Digital Marknadsföring

Vi vill alla köpa från företag som vi kan identifiera oss med. Om ditt företag inte har en tydlig identitet går det inte att identifiera sig med det och detta kommer skada försäljningen.

Här är just varför det är så viktigt att ha en tydligt identitet för sitt varumärke. Det hjälper dig att sticka ut från mängden. I en marknad där konsumenterna bombarderas med reklam och information är det viktigt att skilja sig från konkurrenterna. En stark varumärkesidentitet kan hjälpa dig att göra just det.

Vad är en varumärkesidentitet?

En stark varumärkesidentitet bygger förtroende hos kunderna. När ditt företag har ett konsekvent utseende och tonfall ger du intrycket av att vara pålitlig och professionell. Detta kan leda till ökad lojalitet bland befintliga kunder och attrahera nya.

En stark varumärkesidentitet skapa ett känslomässigt band till kunderna. När ditt företag ser ut och känns likadant i olika medier kan kunderna utveckla en känslomässig koppling till ditt varumärke. Detta kan leda till ökad lojalitet med tiden.

Denna lojaliteten leder ofta till ökad försäljning. Detta är för att kunderna är mer benägna att hålla sig till ett varumärke som de känner att de lita på. Bygger vi detta band kommer vi ha kunder som kommer tillbaka och köper igen.

Olika Band

Det finns 3 olika sorters band kunder kan skapa med ditt varumärke: Objekt-nivån. Självcentrerade nivån och den sociala nivån.

Objektnivån är när kunden använder ditt varumärkes identitet och eller berättelse för att ta reda på mer om produkten. Det kan de göra genom att undersöka företaget, studera designen eller undersöka bakgrunden till vissa produkter.

Den självcentrerade nivån är när de kan identifiera sig med produkten. Denna nivå av bindning är när de ser sig själva i produkten och kan relatera till den.

Den sociala nivån är när de känner att de är en del av ett lag eller en grupp med hjälp av din produkt. De kan använda din produkt för att bli del av någonting.

Det man vill göra är att uppnå den sociala nivån. För att göra detta måste man skapa ett varumärke som folk kan ställa sig bakom. När man sedan får fler att stå bakom ditt varumärke så kommer fler vilja vara del av denna gruppen.

Bold designz är ett sjukt bra exempel på detta. De har en stark, igenkännbar varumärkesidentitet och alla känner igen dem som branschledare. De säljer dekaler till en viss typ av motorcyklar som främst används för att göra tricks på. När man tänker på gemenskapen mellan de som kör denna typen av hojar så är det Bold som står i centrum.

Bild från deras hemsida

Meddelandet är klart och tydligt: Var inte som alla andra. Va djärv (bold). Vi kör hojar, vi är stolta över det, vi vill visa upp det.

Det finns ingen som kör dessa hojar som inte vet vilka Bold är. Personligen köpte jag ett sådanthär dekalkit. Det finns billigare alternativ som är näst intill lika bra, men jag ville ha ett från Bold. Det har slagit mig nu i efterhand att det är för att jag identifierade mig med varumärket så bra. Jag ville vara en del i den gemenskap som finns mellan de som kör med Bold.

Poängen är att om du kan skapa en varumärkesidentitet som talar till människor och får dem att känna att de hör hemma, då har du en stor chans att lyckas i din verksamhet.

Hur skapar man en stark varumärkes identitet? Här är några tips!

Definiera din målgrupp - Vem vill du nå med din kommunikation? Vilka behov har de? Om du säljer till bankchefer ska du skriva på ett sätt som de kan identifiera sig med. Om du säljer till skateboardåkare ska du skriva på ett sätt som de kan identiera sig med.

Det hade t.ex varit väldigt konstigt om man sålde banksystem med skateboard-lingo. "Med detta nya system kommer vi se gaaalen ökning brorsan! Allting blir så mycket mer chill o hålla koll på" hade förmodligen inte sålt något banksystem.

Skapa ett unikt budskap - Vad gör ditt företag annorlunda än konkurrenterna? Vad är din USP (unique selling proposition)? När du har identifierat ditt företags styrkor kan du använda dem för att differentiera dig på marknaden.

Designa logotyp och färgscheman - Dessa kommer att representera ditt företag i allt från visitkort till webbplatsen, så tänk noga igenom designen. Precis som språket som används inom varumärket ska även loggan reflektera identiteten. En logotyp för ett skateboardföretag bör se annorlunda ut än en logotyp för ett banksystem.

Var konsekvent - Se till att alla delar av din identitet (logotyp, färgscheman, ton) används konsekvent överallt där ditt företag syns. På så sätt kommer kunderna att känna igen ditt företag när de ser det i något sammanhang.

Jag är villig att sätta pengar på att du vet precis vilket varumärke som syftas på i bilden ovan utan att se deras logga. De har lyckats skapa ett färgschema som är så tydligt att allt som krävs är 2 färger för att man ska veta att det är McDonald's jag syftar på.

Att skapa en stark varumärkesidentitet tar tid och ansträngning, men kan betala sig stort på sikt genom ökad lojalitet bland kunderna och bättre differentiering från konkurrenterna på marknaden.

När man gör en TV reklam så ska det framgå vilket företag reklamen är för innan den första sekunden passerat. Om du vill uppnå den nivån av igenkännande måste du ta dig tid att skapa en stark och unik varumärkesidentitet.

Hur hittar man den?

Nu vet vi vet vad det är och vad vi ska tänka på men hur ska vi hitta vår identitet? Det är ingenting vi människor är proffs på direkt. Ett bra ställe att leta på är kundrescensioner. Genom att ta reda på vad kunderna säger om ditt företag kan du få värdefulla insikter om dess styrkor och svagheter. Detta kan i sin tur hjälpa dig att definiera de viktigaste delarna av din varumärkesidentitet.

Robin Haaf hjälpte en gång en vän med hennes företag. Hon sålde träningsscheman tillsammans med dieter. När de kollade igenom rescensioner så hittade de ett ord som dök upp ofta: "Tung". Kunderna påstod att de känner sig tunga. Inte tjocka, inte stora, utan tunga.

De ändrade lite rubriker som tog användning av ordet. Innan de visste ordet av det fanns en markant skillnad i försäljning.

Detta är ett perfekt exempel på hur man kan använda kundens röst (Voice of Customer) för att hitta sitt budskap. Varje företag har en unik identitet och det är viktigt att du hittar din innan du går vidare.

Genom att förstå vad dina kunder behöver och hur de känner sig kan du skapa en varumärkesidentitet som talar direkt till dem. Detta kommer i sin tur att hjälpa dig att bygga en stark och unik varumärkesidentitet som kunderna kan känna igen sig i.

Detta hjälper ditt företag att sticka ut, bygga upp förtroende hos kunderna och skapa lojalitet. Det är därför en stark varumärkesidentitet verkligen är viktig.

Ett annat stort problem många företag har är att de är dåliga på att berätta sin brand-story så att den talar till kunderna. Som tur är har jag skrivit en blogg om det också!

Latest Articles

No items found.

FAQ - Digital Marknadsföring

Vad är brand identity?

Det är enkelt sagt vad ett företag står för. Detta reflekteras i allting från loggan till produkten. T.ex står Apple för en stilren design och en produkt som är lätt att använda.