This is some text inside of a div block.

Vad innebär search engine optimization, SEO?

Sökordsoptimering är en metod för att hjälpa din webbplats att rankas högre upp på sökmotorer som Google och Bing. Kort och gott så innebär det att använda ord på din hemsida som är relevanta i din niche och målgrupp. Sen vinna i sökresultaten över dina konkurrenter.

Content

Vad innebär search engine optimization, SEO?

Marknadsföringsstrateg

SEO (search engine optimiziation / sökordsoptimering) är en metod för att hjälpa din webbplats att rankas högre upp på sökmotorer som Google och Bing. Kort och gott så innebär det att använda ord på din hemsida i kontext till din niche och målgrupp.

Text på din webbplats kan vara i form av blogginlägg, produktbeskrivningar, "om oss" sida.. All text på din sida är sökbar.

Sökmotorerna använder dina ord för att förstå sig på din hemsida. När de väl gjort det så värderar de din webbplats mot andra hemsidor som använder liknande ord.

De utgår ifrån hur väl du använder orden för att svara an på en fråga som en besökare på google har. Hur relevant är din hemsida för att den som söker ska hitta svaret på det den letar efter.

Seo (search engine optimization) är dock ett mycket bredare begrepp än bara tänka på sökord. Sökmotoroptimering handlar om allt från tekniska aspekter som hur bra din webbplats är uppbyggd, vilken kvalité håller ditt innehåll och hur användarvänlig din hemsida är.

Sökordsoptimering har funnits i flera årtionden, men det är fortfarande en av de mest missförstådda delarna av online-marknadsföring. Detta är inte förvånande, eftersom det finns så mycket information (och misinformation) där ute om seo.

Efter du har läst denna artikel så har du en grundläggande kunskap till vad sökmotoroptimering är och hur du kan använda det för att få en kraftigare effekt av din content marketing.

När det gäller sökordsoptimering finns det 3 viktiga delar som spelar roll:

 • Innehållet på din webbplats
 • Din hemsidas struktur
 • Hur du använder sökord

Innehållet på din hemsida är de viktigaste faktorn när du arbetar med sökmotoroptimering.

Innehållet, också kallat content, som du väljer att lägga upp på din hemsida bör inte vara ett blogginlägg du slängt ihop på 10 minuter och sen kastat upp på din hemsida. Du kan, men det är inte så effektivt sätt att skapa innehåll som google vill ranka.

Med en tydlig och enkel strategi för din content kommer du få ett lättare jobb med att få din webplats att synas på google.

Konkurrensen är hårdare än någonsin, men du kan fortfarande bli upptäckt på de sökord som ditt företag vill använda för att få in nya kunder.

Den content du har på hemsidan behöver hålla en hög kvalitet

Vad innebär det egentligen? Vi måste gå igenom den korta versionen av hur en sökmotor genererar sina resultat för att kunna räkna ut det.

 1. En sökmotor (google) tar hand om de sökfraser en besökare skriver in.
 2. Google gissar utifrån besökarens sökfras vad det är som den vill ha svar på.
 3. Google letar upp en massa sökresultat på sin sida och besökaren väljer utifrån de sökresultaten vilken hemsida den tror ger bäst svar på sin sökning.

Som exempel kan vi ta sökfrasen "vad är sökordsoptimering". Det är en relevant sökfras för mitt företag för att få in potentiella kunder som är intresserade av sökordsoptimering = bra content för mitt företag att ha på min hemsida.

Google har nu scannat mitt blogginlägg och indexerat den, men den vet ännu inte om det är en sida vars innehåll är av hög kvalité. För att ta reda på det så har Google över 200 ranking faktorer som avgör om mitt inlägg ska rankas högre eller lägre i deras sökresultat, SERP - search engine result page.

Nedan har du några av de hundra faktorer som avgör hur din sida ska ranka i förhållande till de andra sidorna bland sökresultaten:

 • Hur lång tid en besökare stannar på din sida
 • Tar din sida lång tid att ladda
 • Är din sida lätt att navigera
 • Besöker de flera sidor eller bara den ena sidan de landade på från serp.

Allt detta och mycket mer använder Google för att värdera din sida. Vilket är väldigt viktigt då de som rankar högst upp är de som får nästintill alla klick för sina sökord.

Som du ser på listan nedan så vill du nå Position 1 på Google för att få flest klick. Det är nästan hälften av alla klick från en sökfras som går in på det första sökresultatet!  

 • Position 1 – 43.32%
 • Position 2 – 37.36%
 • Position 3 –29.90%
 • Position 4 – 19.38%
 • Position 5 –10.95%
 • Position 6 – 10%
 • Position 7 – 5.28%

Det är dock inte bara att skriva världens bästa content för dina besökare. Du behöver se till att du gör det för rätt sökord och fraser.

Hitta och använd rätt sök- och nyckelord på din hemsida

Om du vill få din hemsida att ranka högre för ord eller fraser som är relevanta för ditt företag. Då behöver du ta reda på vilka de är och använda de nyckelorden i texterna på din webbplats.

Du behöver inte skriva en artikel på din hemsida om hur du börjar med SEO - om du vill sälja fler cyklar.

Hur tar du reda på vilka sökord du ska använda? Det kan du göra genom att använda verktyg som Googles AdWords Keyword Planner eller Moz Keyword Explorer.

Utgå från din niche för att hitta de rätta sökorden. Vad är det för problem ditt företag löser? Börja att göra en lista på artiklar du kan skriva om och tänk igenom vad det är som någon söker på.

När du har tagit fram en lista över nyckelord behöver du inkludera dem i innehållet på din webbplats. Det är dock inte lika enkelt som det låter.. Du kan inte bara slänga in dem överallt på din hemsida, du behöver göra det på ett sätt som blir naturligt för läsaren och relevant för din målgrupp.

Tips att tänka på när du använder nyckelord på din webbplats:

 • Använd relevanta nyckelord. Fyll inte din webbplats med nyckelord som inte är relevanta för ditt innehåll, inlägg eller din målgrupp. Detta kommer inte bara att stänga av besökare men det skadar också din ranking i sökmotorerna.
 • Använd inte nyckelord för ofta. Din text kommer bli oläslig och få dålig respons av dina besökare. Din webbplats kommer att se skräpig ut och du förlorar trovärdighet.
 • Använd rätt nyckelord. Alla nyckelord är inte skapade lika. Se till att du väljer de rätta genom att använda långa sökord, som är mer specifika och mindre konkurrensutsatta.
 • Övervaka dina resultat. Använd ett verktyg som Google Search Console eller SEMrush för att spåra din webbplats nyckelordsplaceringar och se hur dina sidor presterar i sökmotorerna. Detta hjälper dig att justera din nyckelordsstrategi vid behov.

Genom att följa dessa enkla nyckelords-tips kan du lära dig hur du använder nyckelord i texten på din webbplats för att få en högre placering i sökmotorerna.

En lista på bra ställen på din hemsida eller i ditt inlägg att placera dina nyckelord:

 • Titeln på din webbplats eller blogg
 • Texten på din webbplats eller i dina blogginlägg
 • Tnkartexten i dina länkar
 • Filnamnen och titlarna på dina bilder
 • Rubrikerna
 • Guvuddelen av ditt innehåll
 • Alt-texten för dina bilder

När du nu kommit igång med att försöka få hög kvalité på din content och även hittat nyckelorden som är relevanta för din målgrupp - då är det dags att se över strukturen på din hemsida.

Hur du strukturerar din hemsida för google och andra sökmotorer

Strukturen på din webbplats är en viktig del av din sökmotoroptimering. SEO är nämligen inte bara ett sökordsproblem, utan också ett webbdesignproblem. Det är viktigt inte bara ur en användarsynpunkt.

Du behöver ha en struktur för din webbplats som gör den lättanvänd och intuitiv för användarna, Är din webbplats lätt att navigera? annars kommer de inte att stanna länge på webbplatsen.

När du strukturerar en webbplats för SEO-ändamål finns det några viktiga saker att tänka på.

Besökarna ska snabbt och enkelt kunna hitta det de söker, såklart, men du vill också se till att din webbplats är enkel för sökmotorer. Detta innebär att ha din hemsida utformad på ett sätt som gör det lätt för sökmotorerna att scanna och indexera din webbplats och dess innehåll.

Ju enklare struktur och mer organiserad din webbplats är, desto bättre kommer den att prestera i sökmotorernas resultat.

Latest Articles

No items found.

FAQ - Digital Marknadsföring

Vad är search engine optimization, SEO?

Sökmotoroptimering (SEO) är processen för att förbättra en webbplats placering i sökmotorerna. Ju högre rankning, desto större är sannolikheten att människor hittar webbplatsen.

Hur är innehållet på din hemsida den viktigaste faktorn när du arbetar med sökmotoroptimering?

Innehållet på din webbplats är avgörande när du arbetar med sökmotoroptimering. Specifika sökord avgör webbplatsens relevans i SERP.

Hur använder du rätt sök- och nyckelord på din hemsida?

När du optimerar en webbplats för sökmotorer är det viktigt att använda nyckelord och fraser som är relevanta för ditt ämne. Du hittar detta via att söka själv eller använda SEO verktyg som semrush eller ahrefs.

Hur strukturerar du din hemsida för google och andra sökmotorer?

Strukturera din webbplats med en tydlig hierarki. Det ger Google och andra sökmotorer ett lätt sätt att navigera och indexera hela din hemsida.