Steg för steg guide till att börja med email marketing
This is some text inside of a div block.

Steg för steg guide till att börja med email marknadsföring

Funderar du på att starta en e-postmarknadsföringskampanj men vet inte var du ska börja? Då har du kommit till rätt ställe. I den här steg-för-steg-guiden visar vi dig hur du skapar en e-postmarknadsföringskampanj som hjälper dig att nå din målgrupp och uppnå dina affärsmål. Så läs vidare och låt oss komma igång!

Email

Steg för steg guide till att börja med email marknadsföring

Marknadsföringsstrateg

Funderar du på att starta en e-postmarknadsföringskampanj men vet inte var du ska börja? Då har du kommit till rätt ställe. I den här steg-för-steg-guiden visar jag dig hur du skapar en e-postmarknadsföringskampanj som hjälper dig att nå din målgrupp och uppnå dina affärsmål.

Du kan följa guiden från början till slut eller hoppa till den del som bäst passar där du är i din process till att börja med email marketing i ditt företag.

1. Välj ett e-postprogram för marknadsföring

Om du vill ta marknadsföringen av ditt företag till nästa nivå är e-post ett bra sätt att börja. Genom att skicka professionella e-postmeddelanden till dina kunder och klienter håller du dig i fokus, bygger relationer och driver konverteringar.

Men innan du kan trycka på "skicka" så finns det ett viktigt steg du måste ta: att välja ett e-postprogram.

Alla emailprogram må jobba med email, men det är viktigt att hitta en som erbjuder de funktioner och integrationer du behöver för att lyckas. För att hjälpa dig att välja rätt emailleverantör finns här några saker att tänka på:

  • Priset för emailverktyget: Du bör jämföra prisplaner innan du fattar ett beslut. De mer avancerade programmen, med flest funktioner, är också oftast de dyraste. Tips är dock att inte snåla i början - gör det för den långsiktiga vinsten.
  • Leveransbarhet: Kan dina e-postmeddelanden levereras till inkorgen? Se till att kontrollera recensioner och betyg för att se vad andra användare har att säga om en leverantörs leveransbarhet.
  • Automatisering och integrationer: Automatisering kan spara mycket tid när det gäller e-postmarknadsföring, så leta efter en leverantör som erbjuder robusta automationsfunktioner. Och om du använder andra marknadsföringsverktyg, se till att emailprogrammet erbjuder integrationer med dessa verktyg också.

Om du behöver en djupare genomgång av de olika funktionerna du kan hitta i ett emailverkyg så tipsar jag dig om att läsa min mer genomgående guide där jag går på djupet av alla funktioner du kan hitta i ett emailverktyg.

2. Samla in mailadresser via leadmagnets för att öka din e-postlista

Du vill ha en så stor epostlista som möjligt, ju fler adresser / intressenter du har att skicka ut till ju större är chansen att du når en konvertering. Såklart vill du ju att din lista är fylld av de som faktiskt är intresserade av det du har att erbjuda. Att skicka ut till 8000 varpå bara 100 av dem öppnar mailet, kommer att göra att din mailadress klassas som spam och aldrig når framtida kunders inkorg.

Att utöka din e-postlista gör du bäst via ett opt-in-formulär på din hemsida.

Har du skött din innehållsmarknadsföring och fått in en besökare på din webbplats utav intresset kring dina blogginlägg, garanterar du att besökaren är på din webbplats för att de vill veta mer om ämnet. Genom att erbjuda något av värde, i form av en lead magnet, i utbyte mot en e-postadress kan du snabbt bygga upp en lista med intresserade prenumeranter.

När du väl har en lista med prenumeranter kan du hålla kontakten med dem genom att skicka ut regelbundna nyhetsbrev eller varför inte en emailsekvens med flertal mail som automatiskt hamnar i deras inkorg efter att de har skrivit upp sig.

Dessutom kan du använda din e-postlista för exklusiva erbjudanden och kampanjer bara för de på din maillista, det bygger lojalitet. Genom att dra nytta av opt-in-formulär kan du snabbt och enkelt öka din e-postlista och hålla dina prenumeranter engagerade.

3. Skapa e-postmallar i linje med ditt varumärke.

E-postmallar är ett fantastiskt sätt att snygga till dina meddelanden och lägga till en touch av professionalism. Om du tar dig tid att skapa e-postmallar som stämmer överens med ditt varumärke kan du snabbt skriva meddelanden som ser bra ut och som återspeglar ditt företags image på ett positivt sätt.

Genom att använda en mall kan du se till att dina e-postmeddelanden har ett enhetligt utseende och en enhetlig känsla, vilket gör dem mer igenkännbara och trovärdiga.

Det bästa av allt är att de flesta e-postprogram gör det enkelt att skapa anpassade mallar utan att du behöver kodning eller andra tekniska kunskaper.

Se till att mallen är responsiv, så att den ser bra ut på både mobil, laptop och stationära enheter.

Så om du vill få dina e-postmeddelanden att sticka ut kan du börja med att skapa några anpassade mallar som återspeglar din varumärkesidentitet. Med bara lite ansträngning kan du ta din e-postkommunikation till nästa nivå.

Det bästa av allt är att du kan återanvända dessa mallar om och om igen, vilket sparar tid och garanterar att dina e-postmeddelanden alltid ser så bra ut som möjligt.

Skapa dig en automatisk välkomstsekvens av mail - så har du den första kontakten avklarad.

4. Det bästa sättet att vårda en kund via e-post är med en välkomstsekvens

Genom att ha en serie e-postmeddelanden som presenterar ditt varumärke och bygger på varandra kan du skapa en relation med den potentiella kunden så att de tänker på dig först när de är redo att köpa. Dessutom kan en välkomstsekvens för e-post bidra till att bygga upp förtroende och trovärdighet hos dina potentiella kunder genom att tillhandahålla värdefullt innehåll som de kan använda. Allt du behöver för att komma igång är en lista över e-postprenumeranter och en plan för vad du vill inkludera i varje e-postmeddelande. Sedan kan du skapa din första välkomstsekvens för e-post så att du har den första kontakten klar med en potentiell kund under de första månaderna framöver. Genom att ta detta proaktiva tillvägagångssätt kan du vara säker på att du är högst upp på listan när det är dags för potentiella kunder att göra ett köp.

5. Att skriva bättre ämnesrader har den största effekten på resultatet av din emailmarknadsföring

Du har säkert hört talesättet "Den viktigaste delen av varje resa är det första steget" Samma sak kan sägas om e-postmarknadsföring. Den viktigaste delen av ett e-postmeddelande är ämnesraden.

Ämnesraden är den viktigaste delen av ditt e-postmeddelande - den avgör om folk ens kommer att öppna och läsa ditt meddelande eller inte.

För att skriva effektiva ämnesrader finns det några saker du bör tänka på.

  • För det första ska du se till att din ämnesrad är tydlig och kortfattad.
  • För det andra ska du använda starka ord som fångar uppmärksamheten.

Genom att följa dessa enkla tips kan du se till att dina e-postmeddelanden inte bara hamnar i dina prenumeranters inkorgar, utan att de faktiskt blir öppnade och lästa också.

BONUS TIPS: Vissa emailprogram låter dig även anpassa raden efter ämnesraden. Det blir som en subheading till ditt mail, och för de som läser mailen på datorn kan få ett extra incentive till att öppna ditt mail av att du använder den funktionen.

6. Kom ihåg att granska dina utskick innan du skickar ut dem till dina kunder

Har du någonsin skickat ett e-postmeddelande utan att först korrekturläsa det? Jag vågar nog gissa att vi alla har varit med om det minst en gång för mycket - vi har tryckt på "skicka" utan att dubbelkolla mottagarens e-postadress eller utan att upptäcka ett uppenbart stavfel.

Det är klurigt när man skickar mail från sitt företag. Det ingår oftast en massa länkar till kollektioner och blogginlägg eller samarbeten. Det gäller att ha tungan rätt i mun, samtidigt som man har en deadline att hinna till.

Jag hade läst igenom mailet säkert 5 gånger, och när jag tryckt "skicka" så kände jag mig riktigt nöjd. Men när jag kort efter att nyhetsbrevet gått ut får ett sms från försäljningschefen som nämner att länken pekar till fel produkt. Då känner jag mig alltid bra dum - Convertkit har på deras Creator konto ett sätt att ändra i mailen efter att det gått ut, till de som ännu inte öppnat dem. Jag tänker att det blir något jag får uppgradera till om jag inte klarar av att ha tungan rätt i mun för att få det rätt.

Därför är det alltid viktigt att granska dina e-postmeddelanden innan du skickar dem, kanske även en 6:e gång. Genom att ta några minuter på dig att korrekturläsa mailet, eller be en kollega göra det, och dubbelkolla detaljerna kan du undvika pinsamma misstag och se till att dina e-postmeddelanden alltid ger ett positivt intryck.

Det bästa sättet är egentligen att skriva mailet några dagar innan utskick. När du väl sätter dig ner för att skicka ut det så tar du 5-10 min och går igenom varje länk. Då är du säker på att allt är som det ska innan du trycker "skicka". Dina kunder kommer att uppskatta din uppmärksamhet på detaljer - och du kommer att bli glad att du gjorde det.

7. Planlägg dina mailutskick för att skickas ut vid den bästa tidpunkten

Timing är allt när det gäller e-postmarknadsföring. Om du skickar ditt nyhetsbrev via e-post vid fel tidpunkt är det troligt att få personer kommer att se det, men om du planerar noggrant och skickar det vid den bästa tiden på dagen maximerar du dina chanser att få ditt budskap sett och ökar sannolikheten för att uppnå önskade resultat med dina nyhetsbrev.

Så när är den bästa tiden på dygnet att skicka ett e-postmeddelande?

Generellt sett är den bästa tiden att skicka ett e-postmeddelande mitt i veckan, mellan tisdag och torsdag. Dessa dagar tenderar att vara mindre hektiska än måndagar och fredagar, och fler människor är troligen beredda att kontrollera sin e-post regelbundet.

Morgnar är också generellt sett en bra tid att skicka e-postmeddelanden, eftersom det är troligare att människor har tid att läsa dem då. Det finns dock alltid undantag från regeln, så det är bra att testa olika tider och se vad som fungerar bäst för din målgrupp. Kom ihåg att även om du inte får det perfekt första gången kan du alltid justera och finjustera ditt tillvägagångssätt tills du hittar ett schema som fungerar för dig.

8. Se över din e-postanalys för att kunna förbättra din öppningsfrekvens, engagemang och klickfrekvens.

E-postanalyser är en guldgruva av information (säger jag som gärna nördar ner mig i analyser 🤪) för alla företag som vill förbättra sina e-postmarknadsföringskampanjer. Genom att övervaka mätvärden som öppningsfrekvens, engagemangsfrekvens och klickfrekvens kan företag få värdefulla insikter om vad som fungerar bra och vad som kan förbättras.

Om öppningsfrekvensen är låg kan det tyda på att e-postmeddelandets ämnesrader inte är effektiva när det gäller att fånga uppmärksamhet. Alternativt kan det helt enkelt betyda att mottagarlistan behöver rensas upp - ta bort inaktiva eller oengagerade prenumeranter.

På samma sätt kan ett lågt engagemang tyda på ett problem med innehållet i e-postmeddelandena. Om mottagarna inte tycker att innehållet är intressant eller relevant är det osannolikt att de stannar kvar länge. Å andra sidan kan en hög grad av engagemang tyda på att mottagarna tycker om innehållet och är mer benägna att vidta åtgärder, t.ex. klicka sig vidare till en landningssida eller göra ett köp.

Klickfrekvens (CTR) är ett annat viktigt mått att övervaka. En hög CTR visar att mottagarna är intresserade av innehållet i e-postmeddelandet och att de vidtar åtgärder. Omvänt kan en låg CTR betyda att e-postinnehållet inte är tillräckligt relevant eller övertygande.

Genom att noggrant övervaka e-postanalyser kan företag se till att deras kampanjer presterar på bästa sätt. Genom att förstå vad som fungerar bra och vad som behöver förbättras kan företagen optimera sina kampanjer för att få maximal effekt.

Grattis till att du har tagit dig till slutet av det här blogginlägget!

Vid det här laget bör du ha en djupare förståelse för vad som krävs för att skapa framgångsrika marknadsföringsmejl och hur du kan börja bygga din egen e-postlista. Vi hoppas att du känner dig inspirerad att börja samla in kontakter och skicka ut vacker, varumärkesanpassad kommunikation som hjälper dig att utveckla ditt företag.

Hur du väljer det bästa email marketing programmet för ditt företag

Är du osäker på vilket e-postmarknadsföringsprogram som passar ditt företag? Den här guiden beskriver alla funktioner du behöver ha koll på och gör beslutet lättare för dig utifrån ditt företags behov - för att marknadsföra med email.

LET'S GO >

Latest Articles

No items found.

FAQ - Digital Marknadsföring

Hur Väljer du ett e-postprogram för marknadsföring

Det bästa sättet att välja ett e-postmarknadsföringsprogram är att ta reda på dina behov och sedan hitta ett program som uppfyller dessa behov.

Hur samlar du bäst in mailadresser via leadmagnets?

Tänk på vilken typ av innehåll som kommer att vara mest användbart för din målgrupp. En populär metod är att erbjuda en gratis e-bok eller white paper i utbyte mot deras e-postadress.

Hur gör man bäst en välkomstsekvens via email?

En välkomstsekvens är en serie e-postmeddelanden som skickas till nya prenumeranter. De används i allmänhet för att introducera prenumeranten till innehållet i e-postlistan och för att ge dem användbar information.

Hur skriver du bättre ämnesrader?

Din ämnesrad ska fånga läsarens uppmärksamhet och få dem att vilja veta mer. Försök att använda en fråga eller en statistik för att fånga deras uppmärksamhet.