This is some text inside of a div block.

En enkel förklaring av e-handel

Den enkla förklaringen av ehandel är simpel. Det svåra är att driva en framgångsrik ehandel. Få reda på fördelar och nackdelar med att driva en ehandel och vad du bör ha tänkt på innan du startar.

Hemsida

En enkel förklaring av e-handel

Marknadsföringsstrateg

Om du är som jag kanske undrar du om allt ståhej kring e-handel de senaste åren. Är det inte bara webbplatser där jag kan köpa saker? Vad är det som är så speciellt med dem och vad betyder det för mig som företagare? Det visar sig att e-handelsplattformar har mycket att erbjuda, men det kommer också med en kostnad.

De kan hjälpa dig att hantera ditt företag och din försäljning på ett sätt som en traditionell webbplats inte kan göra, eller ens en fysisk butik. När jag tänker efter så är det lite som att slå ihop dem två - den fysiska butiken + hemsidan = e-handel.

I det här inlägget ska jag förklara vad en e-handelsplattform är och varför du kanske vill använda en sådan för ditt företag. Håll i företagshatten - nu kör vi!

Vad är då egentligen e-handel i enkla ord?

E-handel är att köpa eller sälja varor och tjänster online. Det ganska breda begreppet omfattar allt från enkla nätbutiker till stora och komplex marknadsplatser som amazon.se med flera leverantörer och produktkategorier. För att jämföra så är det småbutikerna i stan och de stora varuhusen som numera finns ett knapptryck bort på din mobil eller i din dator - och som har öppet 24/7, när du behöver det. I sin enklaste form avser e-handel alla typ av försäljning som sker över Internet.

Det kan handla om allt från att köpa ett par skor från en nätbutik till att göra en hotellbokning på en resesajt. Numera kan du köpa nästan vad som helst på nätet, och allt fler företag börjar att sälja sina produkter och tjänster på nätet - men det finns också de som tackat för sig och stängt ner.

E-handeln har revolutionerat vårt sätt att göra affärer och har gjort det möjligt för vem som helst, var som helst i världen, att börja sälja sina produkter eller tjänster på nätet. Allt du egentligen behöver är en dator med internetuppkoppling och en webbplats kopplat till en e-handelsplattform för att kunna börja.

Internet är globalt = med bara några få klick så når du en global publik, om du vill såklart, av potentiella kunder. Du behöver inte ens en fysisk butik för att göra det.

Dessutom är e-handel verksam dygnet runt, utan några geografiska begränsningar. Med det i tanke så är det inte så konstigt att e-handel är en av de snabbast växande branscherna i hela världen, eller hur?

Om du funderar på att starta ett onlineföretag, eller om du redan har ett, är det bra att förstå hur e-handel fungerar. För det finns fördelar med ehandel, men de finns också de som har fått stänga ner sin e-handel. Vad är det som gör att vissa lyckas när andra inte gör det?

Den här artikeln ger dig en bättre förståelse för e-handelns fördelar och nackdelar i hur den fungerar.

Vilka fördelar finns det med att sälja via e-handel?

I dag säljer allt fler företag sina produkter på nätet. Det finns många goda skäl till den här trenden:

  • Man når en större publik, nationell likväl möjligheten att nå ut globalt
  • Sparar på omkostnader jämfört med vad som krävs för att ha en fysisk butik på ett AAA-läge i stan.
  • Erbjuder mer flexibilitet och bekvämlighet för kunderna.
  • Kunder kan göra sin egen research och handla när som helst på dygnet det passar dem, som när barnen har lagt sig.

För marknadsföringen har det också varit en boost, då de använder sin mail för att skapa ordern så kan jag fråga om de är intresserade av att även skriva upp sig på min maillista. Då har jag möjligheten till att bibehålla kontakten och även jobba med retargeting och öka värdet de har kopplat till mitt varumärke.

Bonus tips: Mailet kunden får direkt efter lagd order, har den högsta öppningsfrekvensen av alla mail som skickas ut. Där är en god idé att lägga till lite mer information som är av värde för kunden. Hitta det bästa mailprogrammet för att inte missa chansen till att bygga en relation med dina kunder.

Det blir som en dubbel-win via ett sälj och en optin - ett lyxigt sätt att bygga en lojal kundbas på. På det hela taget har jag funnit att försäljning via nätet har varit ett utmärkt sätt att utveckla mitt företag. Och jag tror att fler och fler företag kommer att fortsätta att gå i den här riktningen under de kommande åren.

Vilka nackdelar finns det med att sälja via e-handel?

När du börjar sälja dina produkter på nätet kan det vara lätt att fastna i spänningen av att nå en större publik och öka din försäljning. Det finns dock några potentiella nackdelar med att driva en nätbutik som du bör vara medveten om innan du börjar.

En av de största utmaningarna med att sälja på nätet är att du kommer att konkurrera med ett stort antal andra företag som alla erbjuder liknande produkter och tjänster. Detta kan göra det svårt att attrahera och behålla kunder.

Att driva ett onlineföretag via en webbshop kräver en betydande investering av tid och energi - som man inte ska sticka under stolen med.

  • Du behöver underhålla din webbplats för att synas online
  • Kunna hantera ett lager - med leveranser och returer.
  • Behandla beställningar med en säker betalningsmetod.
  • Sköta kundtjänst - Felsöka i kundärenden
  • Tekniska baksidan av hela myntet som är ehandel

Detta är inte tänkt för att avskräcka dig, men det är bättre om du känner till utmaningarna innan så att du inte behöver stöta på dem när du redan har startat upp. Om du inte är beredd att ta den tiden från att jobba på ditt företag, så kanske försäljning online via en ehandel inte är rätt alternativ för digitala

Att sälja dina produkter online är toppen, men om du inte ser till de andra stegen av din onlineförsäljning via en ehandel - som din marknadsföring både innan och efter en kund har köpt av dig.

På det hela taget kan onlineförsäljning vara ett utmärkt sätt att nå nya marknader och utveckla ditt företag. Jag poängterar dock vikten av att vara medveten om utmaningarna, speciellt för dig som är småföretagare och äger många roller i ditt företag, så att du är beredd att ta itu med dem innan du börjar.

På det hela taget kan försäljning på nätet vara ett utmärkt sätt att nå nya marknader och utveckla sitt företag - om det funkar för dig att avsätta resurser till det. När du känner till dessa fallgropar så slipper de komma som en överraskning och möjligtvis undvika dem när du startar ett onlineföretag.

Sammantaget finns det ett antal fördelar och nackdelar att ta hänsyn till när det gäller försäljning på nätet.

Å ena sidan har du möjlighet att nå en större publik än vad du skulle göra med traditionella metoder. Dessutom är e-handelsplattformar mer kostnadseffektiva än att upprätthålla en fysisk butik. Kunderna åtnjuter också större flexibilitet när det gäller när de kan handla. Å andra sidan måste företagen dock konkurrera med många andra företag om kundernas uppmärksamhet, och att driva en nätbutik kräver en betydande investering av tid och energi. Dessutom måste företagare vara väl förtrogna med modern digital teknik för att kunna hantera alla aspekter av sin onlineförsäljning på ett framgångsrikt sätt.

Trots dessa potentiella utmaningar överväger fördelarna med att sälja på nätet definitivt nackdelarna för många företag - särskilt för de som är beredda att ta itu med dem direkt! E-handel en fantastisk möjlighet för företag att nå nya marknader, öka sin kundbas och se sin dröm komma till liv - men att vara medveten om de utmaningar som finns, för att vara förbered, är det som kommer få dig att lyckas med din webbshop. Lycka till!

Latest Articles

No items found.

FAQ - Digital Marknadsföring

Vad är då egentligen e-handel i enkla ord?

E-handel är att köpa eller sälja varor och tjänster online. Det ganska breda begreppet omfattar allt från enkla nätbutiker till stora och komplex marknadsplatser

Vilka fördelar finns det med att sälja via e-handel?

Når en större public, mindre omkostnader än en fysisk butik, mer flexibilitet åt kunderna via att de kan söka upp informationen på egen hand.

Vilka nackdelar finns det med att sälja via e-handel?

Din ehandel kräver underhåll, det krävs viss teknisk kunskap när det blir fel, hantering av ordrar tar tid, du behöver bemanna en kundtjänst.

Är E-handel för dig?

Är du redo att anta utmaningarna med en e-handel så överväger fördelarna med att sälja på nätet definitivt nackdelarna för många företag.