This is some text inside of a div block.

5 saker som hindrar dig från att sälja via mail

Vad är det egentligen som hindrar dig från att göra ett sälj via email marketing? Det är det närmsta du kommer ett 1:1 sälj i en butik, men ändå så är det så svårt att komma igång.

Email

5 saker som hindrar dig från att sälja via mail

Marknadsföringsstrateg

Jag stirrar tyst in i skärmen, jag förstår inte vad jag ska svara. För några veckor sedan så hade vi ett mail som gick ut för skoföretaget. Jag sålde skor för ca 80 000kr via det mailet. Men här sitter jag med en potentiell kund till TreeToptimal och han säger att de har provat email marketing "Det funkar inte för oss. Det kostar för mycket att hålla på med att skicka mail. 200kr i månaden är inte värt det.." - han hade verkligen köpt in sig i myterna om e post.

Vad är det som gör att jag kan sälja för över 80000kr när han sitter och tycker att 200kr / månad är en för hög kostnad? Vad i den här ekvationen är det som saknas för att hans 200kr ska bli den bästa investeringen han gjort i sitt företag.

Vad är det egentligen som gör att du säljer via email? Vad är det jag hade, som han inte hade. Var det att jag hade byggt upp en stor mail-lista eller var det något annat som jag missade för att jag redan kommit till att kunna sälja?

Jobbigt med det tekniska av att lära sig ett epostprogram?

Emailprogrammen idag är mer sofistikerade och intuitiva för dig som vill jobba med email. De innehåller så mycket mer som du kan göra än bara skicka mail. Det kan skapa ett stort hinder när det jämförs med att många fortfarande använder och tänker på email program som gmail, outlook eller yahoo.

Programmen idag är byggda utifrån att de ska klara av marknadens behov till att du ska kunna sälja så effektivt som möjligt via email.

  • Du kan skapa snygga email layouts, med färger som matchar ditt brand
  • Ha bilder och även videos med för att göra mailen mer interaktiva och värdefulla
  • Du kan strukturera upp dem med signaturer kring kampanjer du har
  • Använd automatiska sekvenser som skickas ut
  • Du kan mäta hur många som har öppnat ditt mail, clickat vidare på en länk och hur många som skrivit av sig.
  • Det går även att koppla upp det till vissa ecommerce program som Shopify - för att få in produkt och säljdata för att använda det i dina mail.

Tekniken idag känns nästintill oändlig. Vilket kan ge ett upphov till teknik-ångest. Men, om du skalar ner det till vad det är som är viktigast; hålla kommunikationen igång med dina kunder, tillföra värde utifrån vad som är viktigast för dem och er resa tillsammans och hålla designen i linje med ditt varumärke.

Då helt plötsligt blir det inte så mycket med det tekniska som du behöver fokusera på för att lyckas att marknadsföra och investera i att sälja via mail.

För att göra det hela lite mindre klurigt så kan du välja ett emailprogram som är i linje med dina företagsmål.

Hur bygger du ens en maillista?

Nu kanske du känner dig lite redo att starta upp och köra igång med email marknadsföring! Men hur gör man om man inte har en enda mailadress?

Du behöver erbjuda dem vägar in till din maillista. Tänk att du är ute på en roadtrip och blir hungrig. Du ser en McDonalds-skylt. Du kör av vid nästa avfart. Du kan se restaurangen, men det finns ingen väg in. Du kör runt och runt, men det finns ingen väg som leder till restaurangen!

Vägen in till din maillista är via något som kallas optin eller lead magnets som finns på din hemsida. Den vanligaste vägen in med en lead magnet brukar vara den klassiska "Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev". Vilket i sig kan vara den sämsta vägen in för någon som vill veta mer om vad du har att erbjuda, men är bättre än inget alls!

Andra sätt att optin till din maillista kan vara att erbjuda en nedladdningsbar PDF.

Ett effektivt sätt som jag testade var att erbjuda en mail-kurs. De som skrev upp sig fick en mail sekvens levererad till deras inbox under flera veckors tid.

Tips! När du får in din första mail till din maillista - kontakta dem! De är ingen utböling, de har skrivit upp sig av en anledning och du har chansen att fråga vad du kan göra för dem.

Informationen du får utav den kommunikationen kan leda till att du ändrar i ditt produktutbud. Även ord du använder i din marknadsföring för att locka in fler.

Det kallas med en finare förkortning för VoC - Voice of Customer. Det handlar om att förstå dina kunder bättre och hur de vill bli kommunicerade med.

Tiden det tar att skriva varje vecka?

Det kommer kräva en hel del arbete. Jag ska inte ljuga om det bara för att få dig att testa, men det är verkligen värt det.

Email programmen idag har olika sätt du kan skicka ut mail på. Du har det klassiska nyhetsbrevet du kan skicka ut. Nyhetsutskicken kan vara effektiva när du har produktlanseringar, kampanjer som går igång en viss tid eller en nyhet du vill upplysa om.

Det andra sättet som jag gillar mest av allt är mail sekvenser. Du har skrivit ihop säg 5 mail. Detta är din välkomstsekvens för alla som skriver upp sig på din lista.

Detta kan vara 5 mail om de 5 saker du verkligen vet att en potentiell kund behöver veta när de kommer i kontakt med dig.

Skicka samma till alla..

Om du inte är van vid dagens tjänster kring email, och kanske du bara har använt dig av gmail eller outlook. Då har du inte stött på möjligheterna och effekten av att segmentera din maillista!

Jag skulle vilja våga mig på att säga att alla emailprogram idag, som har inriktning på marknadsföring via mail, har ett eller annat sätt att segmentera din maillista på.

Detta är oftast gjort via taggar. Tänk dig att du får en kund som skriver upp sig på din maillista via din lead magnet du har på hemsidan "Skriv upp dig på vårt Nyhetsbrev".

När de kommer in så får de direkt en tag på sig som heter, för enkelhetens skull, "nyhetsbrev". Men..

Du säljer också skor över Shopify. Du kan ha Shopify kopplat till ditt mailprogram. När någon köpt ett par skor så skickas deras information till ditt mailprogram. De får istället en tag "kund".  

Detta innebär att mailprogrammet nu tar hänsyn till de olika taggarna, och när du ska skicka email ut kommer bara dem med taggen "kund" få detta mail. Detta är inte effektivt om du vill sälja skor och samtidigt ha nyhetsbrevet på samma maillista!

Du kanske vill ha två olika maillistor, en för skor och en för nyhetsbrev. Då segmenterar du  på detta viset.

Taggning och segmentering av din maillista är verkligen A och O! Utan dessa två funktioner i ett mailprogram så kommer det inte finnas någon effektivitet i email marknadsföring.

Folk kommer skriva av sig.

Det kan verka läskigt. Du har precis skickat ut ett nyhetsbrev - 20st skrev av sig från din lista. Yikes! Visst får det dig att aldrig vilja skicka ut ett nyhetsbrev igen?

När någon skriver av sig från din lista, så är det något bra! Det betyder bara att de inte längre får något värde av att vara på din lista. Det du erbjuder passar inte dem. Tough love.

Det bästa är att nu kan du fokusera på de som faktiskt finns kvar på din lista. De är kvar för att de vill ha mer av det du har att erbjuda.

Nichea ner dig i dem och det de vill ha av dig. Du kan inte sälja till ALLA och du borde inte det heller. Du borde bara sälja till dem som verkligen vill ha det du säljer, för de kommer vara 10x mer värdefulla än att jaga de som skriver av sig.

Steg för steg guide till att börja med email marknadsföring

Funderar du på att starta med e-postmarknadsföring men vet inte var du ska börja? Då är det här artikeln för dig! Jag tar dig med på en enkel steg-för-steg-guide som sätter dig i rätt riktning för framgång med e-postmarknadsföring.

LET'S GO >

Latest Articles

No items found.