This is some text inside of a div block.

De 13 vanligaste myterna om email marknadsföring jag hört

Det finns en del myter där ut om att marknadsföra via email. Det är en helt annan spelplan idag än för bara 5 år sedan. Läs om de 13 vanligaste myterna jag hör från företagare för att se om du känner igen någon som är ett hinder för dig börja med emailmarknadsföring.

Email

De 13 vanligaste myterna om email marknadsföring jag hört

Marknadsföringsstrateg

Har du som mål när du tänker starta ett företag, att börja med email som marknadsföringskanal? Då skulle jag säga att du redan på god väg att lyckas med ditt företagande. Emailmarknadsföring är nämligen att bygga en audience och har du det tänket redan från starten av ditt företag - då kommer du långsiktigt att tjäna in det i ökad omsättning och bättre riktning till hur du ska marknadsföra dig. Jag önskar att jag hade börjat med det när jag startade företag. Det hade gjort mitt företagande så mycket enklare. Men, funkar ens email att marknadsföra med längre?

Ja, email fungerar väldigt väl att marknadsföra med och har en given plats i var nyföretagares digitala marknadsföringsplan. Men, som med alla annan marknadsföring så gäller det bara om det används på rätt sätt. E post är ett bra sätt att bygga relationer med potentiella och nuvarande kunder, och hjälpa till att sälja mer.

Med e post bygger du relationer.

Så fort någon skriver upp sig på din maillista, då har du deras medgivande att kontakta dem. Vilket är bra för GDPR och den tredjeparts-cookielösa värld som vi går in i, som vi nämner mer om längre ner i inlägget, för när de skriver upp sig så är de commitade till att vilja ha mer och skriver då gärna under med sin personliga information (= namn / email) som är förstapartsdata 👌 alla är glada!

Det finns några myter om epost marknadsföring som fortfarande cirkulerar, trots att de är motbevisade sen flera år tillbaka så hänger de kvar. Detta märker jag speciellt när jag pratar med företagare som varit igång ett tag och det hindrar dem till att kunna jobba med email och kort o gott omsätta mer pengar - Här är några av de vanligaste myterna:

Letade du mer efter vad email marknadsföring faktiskt är? Läs den här artikeln istället för att få en djupare förståelse om vad och hur du kan jobba med email som en marknadsföringskanal i ditt företag, i din strategi inom digital marknadsföring.

Är inte Email marknadsföring död sen länge?

Det finns faktiskt inte någon anledning till att tro att epostmarknadsföring skulle vara död. Tvärtom verkar det som om eposts användning för marknadsföring är på frammarsch.

En undersökning från The Radicati Group visar att antalet epostmeddelanden som skickas och mottas varje dag ökar kontinuerligt, 306 miljarder år 2020 och beräknas växa till över 361 miljarder i slutet av 2024.

Det vi också kan se är att emailmarknadsföring har den högsta ROI (Return on Investment) av alla marknadsföringskanaler som du har att välja på.

Det kvittar om jag gör utskick till mina kunder, ingen läser mail längre

Även om det finns en del sanning i påståendet, att folk inte längre läser epostmeddelanden, men det har mer att göra med att ditt mail hamnar längre ner i inkorgen då den snabbt fylls. Det finns så många nyhetsbrev idag att signa sig upp på. Vi har också fler sociala kanaler idag än någonsin som distraherar oss och vill ha vårt fokus. Alla dessa notifikationer från sociala medier gör att email kanske inte längre räcker till för att vara top of mind hos dina kunder.

Men en undersökning från Forrester Research visar att över 70% av respondenterna använder epost som ett effektivt sätt att få kontakt med företag. Så även om epost inte längre är det enda sättet vi kommunicerar på, är det fortfarande mycket användbart.

För att få någon att läsa det mail du skickar ut så behöver du få dem relevanta. Idag finns det emailprogram som kan göra så mycket mer än bara nyhetsbrev - du kan segmentera, automatisera och göra hela produktlanseringar via email om du vill!

Det gäller att sticka ut ur mängden av annonsering, tänk själv - vilka mail är det du skickar till skräpposten utan att ens läsa dem? Och vad skiljer dem från de du faktiskt väljer att läsa.

Läs eller se vår 3-stegs-guide hur du gör för att dina prenumeranter som blivit kalla in ska markera dina mail som skräppost

Mina prenumeranter unsubscribe'ar bara och det skadar min maillista

Denna myt är verkligen en jag vill vända helt upp och ner på. Detta kan vara det bästa som händer dig! Konstigt, eller hur? Låt mig förklara.

Om någon har hamnat på din maillista, så har de skrivit upp sig med förväntan av att du kan leverera innehåll av värde anpassat åt deras intresse. Lyckas du inte med det, stämmer inte deras förväntan överens med vad du levererar, då kommer de till slut att skriva av sig - vilket är bättre än att de håller sig kvar på din lista och inte engagerar sig i dina mail alls.

Värt att tänka på - Kanske det är så att du lovade för mycket med din leadgeneration? Som inte levde upp till deras förväntningar.

Varje mailadress som hamnar på din lista som en 200:- 💵 i din plånbok. Det är ungefär vad en mailadress är värd.

Nu, gå igenom de mail du skickar ut och fråga dig själv "Om jag hade mött den här personen och de gav mig 200:- för att berätta om hur jag kan göra deras liv bättre via min kunskap - vad hade du delat med dig av då?" - för det är exakt så du håller kvar någon på din maillista.

En lista som jag är på, och har varit i många år, och som handlar om avancerade email marketing taktiker. Hans nyhetsbrev är långa och genomgående, de är som ett helt blogginlägg i sig. Jag längtar efter att se hans mail dyka upp i min inbox! Jo, han skickar även ut promotions om hans tjänster och produkter - men vet du vad? Jag gillar de mailen också. Jag har nämligen redan fått sååå mycket från de andra informativa mailen han skickar ut att jag är redo att ta nästa steg med hans företag.

Det är så det funkar, var glad när folk skriver av sig, analysera det och sen fortsätter du att utveckla det du levererar. Bry dig om de som faktiskt stannar kvar. Det är till dem du fortfarande kan leverera värde! 

Ingen öppnar epostmeddelanden längre

Detta är också en myt som cirkulerar, men det finns märkligt nog inga belägg för att det skulle vara sant. En undersökning gjord av Return Path visar att öppningsfrekvensen för epostmeddelanden har varit oförändrad de senaste tre åren, och ligger mellan 20-30%.

Vad kan du jobba med för att se till att just dina mail blir öppnade? Rubriken på ditt mail och din subheader.

Rubriken på ditt mail är som som huvudrubriken på en nyhetstidning. Lyckas du med din headline, och du har byggt upp en maillista runt din målgrupp - då kommer du att ha en öppningsfrekvens som kan vara långt över 20-30%.

På mitt konto, som jag jobbar med åt en kund, håller ett genomsnitt på 40% öppningsfrekvens. Till det hör att jag inte börjat att jobba med att rensa deras lista från inaktiva / cold emailadresser. Jag vet målgruppen och skickar det jag tror att de skulle gilla. Jag vet vilka rubriker som intresserar och jag har segmenterat listan så att de som är intresserade av vandring får mer information om vandring, jämfört med till exempel löpning, i deras mail = de är mer relevanta för just dem.

Subheadern - är det inte många som känner till. Jag ser välkända företag som inte ens jobbar med den.

Rubriken är en del. Men, det som kommer direkt efter rubriken är subheadern. Den brukar vara i lite ljusare grå och baseras på det som står först i ditt mail. Men, du kan redigera den via vissa email program! Vilket du bör göra. Det är du som helt enkelt får mer copy att jobba med för att få någon att intressera sig för vad det är du har att dela med dig av i mailet.

Med tanke på att det inte är så många som faktiskt använder den så får det även dig att sticka ut. När de sen öppnar mailet så står inte den redigerade sub-headern inte med i mailet.

Det går bara att sälja om man har en stor lista för epostmarknadsföring

Det finns ingen garanti för att du kommer att lyckas med epostmarknadsföring, oavsett hur stor din lista är. I själva verket är det ofta bättre att ha en mindre men mer engagerad lista.

Detta är för att epostmarknadsföring handlar mycket om att bygga upp relationer med dina subscribers. Det skadar inte med en stor lista - men jag har hellre än lista på 100 stycken som köper 10x mer än en lista på 1000 st som köper 1x.

Det är kvalité som gäller. Detta spelar också in i din deliverability rate = hur bra dina mail är på att nå till inkorgen istället för skräpposten eller numera också i "promotions" tabben i gmail.

Om du har en oengagerad lista på 1000st mailadresser, men det bara är 10% öppningsfrekvens, då är det 100st som öppnar och läser dina mail. De andra 900st har alltså valt att inte göra det och det skickar en signal till Google att detta kanske är spam. Speciellt om någon av de 900 väljer att markera dina mail just som skräppost. Fortsätter det så så kommer till slut dina mail att oftare hamna i skräpposten hos fler av de på din maillista.

Du vill ha en engagerad lista på så få som möjligt, jämfört med en oengagerad lista med många subscribers!

Jag måste skriva och skicka nyhetsbrev ofta

Det finns ingen magisk gräns för hur ofta du skicka ut nyhetsbrev. Det beror på vilken typ av företag du har och vad dina kunder vill ha. Sker det mycket förändringar i din bransch som kunderna vill hålla sig uppdaterad om - då är oftare en bättre idé.

Du bör titta på epostmarknadsföring som ett sätt att bygga relationer, och inte bara som ett sätt att sälja din produkter eller mata ut information. De som öppnar dina mail vill ha kvalité, de vill ha värde. De vill känna att tiden de lägger ner på att läsa dina mail är väl värt det.

Tycker de inte att det är värt att läsa dina mail - då kommer de skriva av sig och fortsätta vidare med sina liv, utan dina mail.

Här funkar att göra en analys av din statistik för dina email. Säg att du skickar ut 2 nyhetsbrev i veckan, men du har en öppningsfrekvens på 15%. Du gör ett test med att skicka ut 1 nyhetsbrev i veckan och då får du 22%. Då hade jag gått efter att skicka ut 2st nyhetsbrev i veckan - om du har tiden till att lösa det.

Jag lyssnade på en podcast för många år sedan - en kvinna som hade jobbat med email i flera år sa "skicka ut så många och så ofta du kan .. är öppningsfrekvensen fortsatt hög så vill de ha mer". Jag har lite svårt att ta in det hon sa för att jag har den förutfattade meningen av att "Om jag skickar ut ett nyhetsbrev oftare än 1 gång i veckan så spammar jag ju mina kunder! De kommer att skriva av sig". Det är inget som säger att det jag tycker i detta fallet är sant! Har du bra med content i dina mail som är värdefullt - då vill de ha mer av det. Det kommer synas i din emailstatistik om det är så.

Du får väl aldrig en djupare kontakt med dina kunder över email?

En av de bästa sakerna med email är att det kan hjälpa dig att bygga en djupare relation med dina potentiella kunder. Mail är det närmsta du kan komma en 1 on 1 kontakt med en person utanför att ni träffas fysiskt. En mailadress är högst personlig, nästan på samma nivå som ditt mobilnummer.

Du kan använda e-post för att dela värdefullt innehåll och insikter, vilket kan hjälpa dig att sticka ut från konkurrenterna som bara försöker sälja. Denna punkt är speciellt viktig för dig som just är i uppstarten av ditt företagande, du behöver bygga upp ditt förtroende hos en kund innan du bör sälja till dem.

Använd din maillista för att få ut VoC (Voice of Customer). VoC är ditt Eldorado till att lyckas med ditt företag. Använd din mail som ett sätt att kommunicera med de på din maillista. Du behöver nämligen förstå din målgrupp innan du effektivt kan marknadsföra och sälja till dem. Utifrån den informationen hjälper dig att förstå hur du ska positionera dina tjänster eller produkter för att bättre kunna bistå dina kunder.

Är det inte svårt att anpassa mail till specifika målgrupper?

Det kan verka svårt att skräddarsy varje e-postmeddelanden till specifika målgrupper, men det kan vara värt din tid i guld att göra det. I dagens moderna mailproram så har du oftast ett sätt att tagga och segmentera dina subscribers utifrån olika intressen och, med viss integration till ehandelplattformar som shopify, tidigare köp. Denna information kan du sen använda för att rikta kampanjer mot specifika intressen.

Detta gör att dina mail blir relevanta och intressanta för dina läsare. Betydligt mer så än ditt vanliga nyhetsbrev som opersonligt går ut till Alla på din maillista. Denna taktik för att marknadsföra med mail kommer dramatiskt förbättra din svarsfrekvens och i det långa loppet även öka din säljfrekvens.

De flesta e-postmeddelanden når väl aldrig kundens inkorg?

visar en graf på statistik i Convertkit över hur många som fått, öppnat och klickat i ditt nyhetsbrev.
Statistik från ett nyhetsbrev / broadcast via Convertkit

Det krävs en hel del för att dina mail inte ska nå fram till dina kunders inkorg. Du ska ha spammat ut en massa nyhetsbrev för att få din mailadress flaggad för missbruk.

Utöver missbrukande av mailtjänsten så är det tekniska problem som kan sätta käppar i hjulet för om dina mail kommer fram eller ej, eller når skräpposten istället för självaste inkorgen.

I dagens mailprogram får du istället statistik att följa för hur många som har fått ditt mail, hur många som har öppnat det och även hur många som har klickat på en av dina länkar i mailet som du skickat ut.

Det du istället borde fokusera på är syftet med ditt mail, din headline (rubrik) och din sub-headline. Det är de 3 som kommer göra störst effekt på om ditt mail öppnas eller inte. När det väl har öppnats så behöver den content du har i mailet stärka det du lovade med din headline, annars kommer de att unsubscribe'a snabbare än du vet ordet av det.

Eftersom e-post är en så personlig form av kommunikation är det mer sannolikt att kunderna svarar an på dina mail, mer än vad de skulle göra på annonser eller annat marknadsföringsmaterial som går på sociala medier. Var därför beredd på att svara an på mailen som dyker upp i din inbox = ha inte din skräpmail som avsändare för ditt företags nyhetsbrev.

Äger du verkligen din maillista?

En fråga som ofta dyker upp när det gäller e-postmarknadsföring är äganderätten till e-postlistan. Vem äger egentligen e-postadresserna på en lista? Det finns två olika sätt att se på den här frågan.

Det första sättet är att se på detta är ur prenumerantens perspektiv. När någon lämnar sin e-postadress till ett företag ger han eller hon företaget tillstånd att skicka e-post till honom eller henne. Prenumeranten har makten och ska alltid kunna avregistrera sig från din maillista och framtida e-postmeddelanden - de äger sin e-postadress.

Ur företagets synvinkel tillhör e-postadresserna företaget. Om företaget har förvärvat e-postadresserna på ett legitimt sätt så kan de använda dem så som de kommit överens med när de signade upp sig. Det är upp till dig som företag att förvalta mailadressen till att assistera istället för att sälja. Du vill att mailadressen stannar i din lista, och ännu bättre om du lyckas få den personen att rekommendera din lista för att den levererar så högt värde. 

Funkar det verkligen att använda ett mail-program för att automatisera utskick av mail?

visual automation av mail i convertkit
Convertkit's sätt att hantera automation

Effektiviteten av e-postautomatisering beror på din förståelse kring varför någon skulle skriva upp sig på din maillista, vad har de för förväntningar? Sen hur du sätter upp vilka mail som ska skickas ut för att möta den förväntan.

Har du gjort en grundligare undersökning av dina målgrupper när du starta upp ditt företag? Om du svarar ja på den frågan, då har du en tydlig bild över de som skriver upp sig på din lista och du kan segmentera sekvenser av mail som går ut till de grupperna

Automatisering av e-post bör varje företag sätta sig in i och använda. Det är ett extremt kraftfullt verktyg för företag av alla storlekar och kan hjälpa dig att spara tid och öka försäljningen.

Är du ny till idéen av mail-program? Testa på det emailprogram jag själv använder Converkit - helt gratis tills dess att du når 300 följare. Deras Automatiseringar ingår tyvärr inte i gratisversionen, men du kan bekanta dig med hur enkelt det att sätta upp och börja skapa din maillista.

Att marknadsföra via mail handlar väl bara om att skicka ut nyhetsbrev?

Låt mig måla upp ett hyffsat vanligt scenario: Jag har en potentiell kund som skriver upp sig via min leadmagnet på min hemsida för att få mina nyhetsbrev. Säsongen till ära så råkar jag just nu ha en sälj-kampanj på tröjor. De första 5 mailen den nya potentiella kunden får handlar alltså om hur de borde köpa min senaste tröja.

Den potentiella kunden är inte alls i rätt läge i kundresan för att ta ett beslut om att köpa en tröja och risken att de känner att du spammar dem är hög. De kommer nog snabbt inse att detta inte är vad de skrev upp sig för = du förlorar snabbt en potentiell kund från din maillista.

Med email-automatisering kan du försäkra dig om att dina kunder får rätt information - vid rätt tillfälle!

De som skriver upp sig på din lista är nya, de borde få ett värdigt välkomnande av dig. En sekvens av 5-10 välkommen-mail, som introducerar dem till dig, ditt varumärke och det du står för är helt i sin ordning i denna fas.

I mailen så delar du kunskap som är av värde och relevant för den som skrev upp sig - allt är bra så här långt! Du för dem längs med kundresan, du möter dem där de är.

Innan de får något mail om att köpa din senaste produkt, så får de chans att lära känna dig. Du kan ge bort tips och idéer som hjälper dem utifrån hur dina produkter, tjänster och kunskap gör deras liv bättre = självaste anledningen till att de skrev upp sig från första början.

När de väl känner dig, då är de mer benägna att köpa din tröja - kasta alltså inte bort dina värdefulla mailadresser på att sälja direkt! Säljet kommer längre ner i funneln.

Vad hindrar egentligen dig från att bygga upp ett företag som använder mail som sin säkraste källa till inkomst?

Email marknadsföring är väl inte bra för GDPR?

E-postmarknadsföring är ett utmärkt sätt att följa GDPR eftersom den bygger på förstapartsdata / first party data. Det är kunden själv som givit sitt medgivande / consent till att du ska få ha deras mailadress i din maillista. Förutsatt att du respekterar det och inte delar den vidare till en tredjepart så följer du den delen av GDPR med en maillista.

Vad är Förstapartsdata?

Förstapartsdata är data som du själv har samlat in, direkt från dina kunder. Det kan vara genom registreringar på din webbplats eller direkt från kundundersökningar. Eftersom du har samlat in dessa uppgifter själv kan du vara säker på att de är korrekta och uppdaterade.

Enligt GDPR måste du ha ett uttryckligt samtycke från dina kunder för att få använda deras uppgifter. Med e-postmarknadsföring kan du vara säker på att du följer GDPR och att dina kunders uppgifter används på ett sätt som de är nöjda med. Du kan också säkerställa att dina kunder har gett sitt samtycke till att du använder deras uppgifter.

Detta är en stor anledning till varför jag gillar just email. Jag som företagare har kontrollen. Det ligger inte hos facebook att samla data om mina kunder, eller google för den delen. Eftersom världen rör sig mot mer privacy för individen och de stora tech-jättarna får följa med på den linjen och vi rör oss mot en cookie-lös värld är email om än en starkare kanal att marknadsföra sig med än sociala medier eller cookies.

Via ett email program kan du även där segmentera dina mailadresser utifrån om de givit samtycke, eller kanske tagit bort sitt samtycke. Detta då ett email-program även funkar som en typ av databas över kunduppgifter - personuppgifter som namn, mail sparas där och du kan även lägga till flera datapunkter som är viktiga för dig att spara, men som kanske behöver ges samtycke om.

Steg för steg guide till att börja med email marknadsföring

Funderar du på att starta med e-postmarknadsföring men vet inte var du ska börja? Då är det här artikeln för dig! Jag tar dig med på en enkel steg-för-steg-guide som sätter dig i rätt riktning för framgång med e-postmarknadsföring.

LET'S GO >

Latest Articles

No items found.

FAQ - Digital Marknadsföring

Är inte Email marknadsföring död sen länge?

En undersökning från The Radicati Group visar att antalet epostmeddelanden som skickas och mottas varje dag ökar kontinuerligt, 306 miljarder år 2020 och beräknas växa till över 361 miljarder i slutet av 2024.

Funkar det verkligen att använda ett mail-program för att automatisera utskick av mail?

Automatisering av e-post bör varje företag sätta sig in i och använda. Det är ett extremt kraftfullt verktyg för företag av alla storlekar och kan hjälpa dig att spara tid och öka försäljningen.

Email marknadsföring är väl inte bra för GDPR?

E-postmarknadsföring är ett utmärkt sätt att följa GDPR eftersom den bygger på förstapartsdata / first party data. Det är kunden själv som givit sitt medgivande / consent till att du ska få ha deras mailadress i din maillista.

Äger du verkligen din maillista?

Kundens perspektiv: Prenumeranten har makten och ska alltid kunna avregistrera sig från din maillista. Företagets perspektiv: Det är upp till dig som företag att förvalta mailadressen. Du vill att mailadressen stannar i din lista det får du via att assistera istället för att sälja.