Fördelar med email marketing
This is some text inside of a div block.

8 Fördelar med email marketing

Är du nyfiken på e-postmarknadsföring men du känner dig osäker på om det är värt din tid? Du är inte ensam! Många entreprenörer tvekar att starta en med e-postmarknadsföring eftersom de inte är säkra på vilka resultat de kommer att få. I detta inlägg delar jag med mig av sju fördelar med e-postmarknadsföring som hjälper dig att avgöra om det är rätt strategi för ditt företag.

Email

8 Fördelar med email marketing

Marknadsföringsstrateg

Är du nyfiken på e-postmarknadsföring men känner du dig osäker på om det verkligen är värt din tid? Du är inte ensam om de tankarna.

I mina möten med småföretagare och även mellanstoraföretag så tvekar de inför att starta med e-postmarknadsföring. De är osäkra på om det verkligen är för deras målgrupp, får de verkligen de resultat de önskar sig?

Företag ökar sin arbetsinsats för epostmarknadsföring under 2022
Statistik hämtad från Litmus State of Email Report

Om vi kollar på ovanstående statistik, vars svar är från 400 marknadsföringsexperter. Rapporten togs fram för att undersöka det potentiella värdet av e-post.

Enligt rapporten, så hade 70% av varumärkena ökade sin arbetsbelastning för e-postmarknadsföring under 2021. Till det så ökade 37% av experterna också sin budget för e-postmarknadsföring.

Om en så stor majoritet ökade både sin arbetsinsats och budget under 2021 och 2022, vad finns det för anledning bakom det? 

41,5 % av varumärkena anger även att e-postmarknadsföring är mycket viktigt för deras företags framgång.

Vilket kanske inte är så konstigt när vi kollar på hur det ser ut när de frågar konsumenterna. Det kanske är så att marknadsförarna har kommit ikapp konsumentens intresse?

E-post är den marknadsföringskanal som konsumenter föredrar mest
Statistik hämtat från DMA

Känner du att du kanske har missat email-båten? I punkt 8 på den här listan så tar jag upp hur email kommer att rädda dig ditt företag genom tuffare tider.

2023 är ett avgörande år för många företag - min vildaste gissning är att fler företag kommer att gå i konkurs än vi tidigare sett de senaste 10 åren.

Det avgörande kommer att vara hur bra du får varje krona, varje sekund, att jobba 2x, 5x, 10x i företaget. Skiljetecknet mellan konkurs och framgång dras i hur bra din marknadsföringsstrategi är.

I det här inlägget ska jag dela med mig av 8 fördelar med e-postmarknadsföring som hjälper dig att avgöra om det är rätt strategi för ditt företag. Fortsätt läsa för att lära dig mer!

1. Email marketing har högst avkastning av alla marknadsföringskanaler.

Enligt vissa undersökningar så mycket som 3600%, i genomsnitt!

Din roi eller avkastning på emailmarknadsföring är väldigt hög

Du kanske undrar hur det är möjligt att e-postmarknadsföring har en så hög avkastning på investeringar? Det verkar trots allt inte vara en så komplicerad process; du skriver ett e-postmeddelande, trycker på skicka och voila! Du är klar.

Svaret ligger i det faktum att e-post är en extremt målinriktad form av marknadsföring.

När du skickar ett e-postmeddelande till din lista vet du att alla på listan är intresserade av vad du har att säga.

De har gett dig tillåtelse att kontakta dem, vilket innebär att de är mer benägna att uppmärksamma ditt meddelande.

Vi e-post bygger du över tid upp en relation med dina prenumeranter.

Ju oftare de ser ditt namn i sin inkorg, ju högre är sannolikheten att de tänker på ditt företag när de står inför ett problem som du erbjuder lösningen på.

2. E-postmarknadsföring är extremt mångsidig form av marknadsföring

Med email har du alla möjligheter till att vara kreativ med din content. Nu kanske du ser framför dig de vanliga mailen du brukar få från dina kollegor, där bifoga en bild känns som det största ingreppet av kreativitet.

Men det finns så mycket mer du kan göra? När du jobbar med ett professionellt emailmarknadsföringsprogram så kan du lägga in videos, länkar, bilder, knappar, timers och mycket mer som är av värde för dina prenumeranter.

Bli experten åt era kunder. Emailmarknadsföring spelar en stor roll till att utbilda dina kunder.

Det räcker dock inte bara med att utbilda. Ditt företag klarar sig inte utan att få försäljningar.

Det krävs en del för att en prenumerant ska hamna på din maillista. Antingen har de tidigare köpt en produkt eller tjänst av dig eller så har de visat ett visst intresse för det du erbjuder via att skriva upp sig på en lead magnet på din hemsida.

På grund av detta tenderar konverteringen att vara väldigt hög per epost du skickar ut.

Det finns dock några trick som du kan göra för att hålla konverteringen hög i dina mailutskick.

 • Rensa din e-postlista flera gånger om året.
  Ta bort alla e postadresser som inte öppnat dina mail på länge = cold emails. På så sätt kan du se till att dina e-postmeddelanden når personer som är intresserade av dina produkter och tjänster.
 • Segmentera din e-postlista in i grupper
  På så sätt så kan du skicka riktade meddelanden till enbart den grupp av prenumeranter som du väljer.
  Detta kommer återigen att bidra till att förbättra din konverteringsgrad genom att varje e-postmeddelande är extremt relevant för mottagaren.
 • Testa olika ämnesrader och call-to-actions.
  Vad fungerar bäst för din målgrupp. Genom att följa dessa tips kan du se till att dina e-postmarknadsföringskampanjer, med tiden, blir så effektiva som möjligt.
det går bättre för ett mail än en post på sociala medier

3. Ditt utskick når (nästan) alla i din maillista

Du kan skicka e-post till tusentals mailadresser utan att det kostar dig en krona. Det enda som kan göra det "dyrare" är om du har ett e-postprogram som ökar kostnaden beroende på hur stor din mejllista är.

Men om du ser den ökade kostnaden som ett problem - då tjänar du alldeles för lite på din maillista och behöver uppdatera dina e-poststrategier!

Idag når du ca 1-2 % av dina följare på Facebook med dina inlägg/posts.

E-post är inte perfekt, enligt undersökningar försvinner 22 % av de e-postmeddelanden som skickas i skräppostmappar eller blockeras av internetleverantörer. Men det innebär ändå att 78 % av meddelandena levereras.

I det läget avgörs livslängden på ditt meddelande av din mottagare. Ditt e-postmeddelande ligger i inkorgen som "oläst" tills det blir läst eller glöms bort.

Detta är anledningen till att du fortsätter att få öppningar och klick flera dagar efter att du skickat ut din emailkampanj.

Livslängden för ett inlägg i sociala medier variera mellan några minuter till timmar.

E-post är överlägset den mest effektiva plattformen av kommunikation mellan ditt varumärke och din publik!

4. Hög mätbarhet.

Jag är den nördiga typen, jag fattar. Att gräva ner mig i siffror och hitta sätt att optimera, det går utav bara farten. Bara för att jag är så, betyder det inte du är det.

Att välja ett emailprogram som inte ser ut som att du behöver ha en 3 veckors kurs i excell för att förstå - är en bra användarvänlighet och värt att sikta efter (även för mig).

De flesta emailprogram där ute har gjort det enkelt för dig som användare att se och analysera effekterna av dina olika emailkampanjer.

Du investerar din tid, energi och pengar i att detta ska gynna din verksamhet.

Via en analys av dina nyhetsbrev så kan du se vad som funkar bra och vad som funkar sämre.

Det var inte så många som klickade sig vidare till att se produkten du hade med i ditt förra nyhetsbrev, men många klickade sig vidare till blogginlägget om vandring 👍

Analyser är bara bra om du får ut något användbart som du kan agera på. Kul, det här gick bra! Nu då?

Vad kan du med dina nya kunskap om klickfrekvensen på blogginlägget göra i ditt nästa nyhetsbrev? Det verkar ju som att de vill ha mer information, då är det upp till dig att leverera det!

5. Testa din content ut till redan befintliga kunder.

E-post ger marknadsförare en kreativ möjlighet att visa att vi förstår en intressents problem, att vi kan erbjuda en lösning och att vi kan göra det på ett sätt som de uppskattar.

Varje e-postmeddelande är en möjlighet att relatera till dina kunder och bevisa att du är relevant.

Genom att vara uppmärksam på klick och öppningar (eller brist på sådana) får du snabbt en uppfattning om vad som fungerar och vad som inte fungerar.

 • Är vissa ämnesrader mer effektiva än andra?
 • Leder vissa erbjudanden till fler klick?

Ha koll på dina mätvärden och börja finjustera dina kampanjer så att de blir så effektiva som möjligt.

Be dina kunder om feedback - de kan ha förslag som du inte har tänkt på. Feedback en viktig del av varje framgångsrik e-postmarknadsföringskampanj. Så var uppmärksam och notera - det kommer att löna sig i längden!

6. Email är starkt varumärkesbyggande.

Minns du statistiken jag nämnde överst i inlägget? Jo, 41,5 % av de marknadsföringsexpeterna som var frågade anger även att e-postmarknadsföring är MYCKET VIKTIGT för deras företags framgång.

Det är alltså inte bara viktigt, det är mycket viktigt!

Du älskar din produkt och vet att den är den bästa på marknaden, men hur får du folk att prova den? Och ännu viktigare, hur får du dem att fortsätta komma tillbaka?

E-postmarknadsföring är ett kraftfullt verktyg för att bygga upp kundens lojalitet för ditt varumärke.

Genom att regelbundet skicka nyhetsbrev, uppdateringar och exklusiva erbjudanden till din e-postlista håller du dina kunder engagerade i ditt varumärke.

Med email så har du en direkt tillgång till någons personliga, där har du möjligheten att bygga upp en medvetenhet kring ditt varumärke och vad det står för - är det något värt att ställa sig bakom så har du börjat att skapa en lojal .

7. Ökad medvetenhet om ditt företag.

E-postmarknadsföringen påminner kunderna om dina produkter och tjänster.

Den innehåller också olika sorters länkar som driver trafik till din webbplats.

E-postmarknadsföring är ett kraftfullt sätt att hålla sig i fokus hos dina kunder och öka kännedomen om ditt företag.

Rätt utförd kan e-postmarknadsföring påminna kunderna om dina produkter och tjänster, hålla dem uppdaterade om dina senaste erbjudanden och få dem att besöka din webbplats.

Genom att lyfta fram det problem som ditt företag löser kan du dessutom uppmuntra kunderna att besöka din webbplats och lära sig mer om vad du har att erbjuda. Så om du letar efter ett sätt att nå fler kunder och marknadsföra ditt företag är e-postmarknadsföring ett utmärkt alternativ att överväga.

8. En stark maillista är ditt företags trygghet och säkerhet

När du marknadsför dig på facebook och du får en ny följare, då är det facebook som äger den följaren. Meta, som facebook numera kallar sig moderbolag och har inget med fiske att göra, kan ändra sin algoritm så att du inte längre når ut lika effektivt till den följaren.

Använder du dig av content marketing? Som du skriver content på din blog - en hemsida är något du själv äger, du äger din domän.

Till detta hör dock att Google kan göra en uppdatering som påverkar din hemsida negativt. Du kan tappa rankingarna för sökord som var viktiga för dig.

I jämförelse till sociala medier och din blog så är din e-postlista det enda verkliga skyddet du har.

Även om alla dina sidor som rankar på google försvann i morgon, eller att du blir bannad från Instagram - så har du byggt en lista av epostadresser som du fortfarande göra e postutskick till. Där du kan nå utdina kunder.

E-postmarknadsföring är ett av de mest effektiva och mångsidiga digitala marknadsföringsverktygen som finns.

Det har en hög avkastning på investerat kapital, det är mycket mätbart och du kan snabbt få feedback för att se vilket innehåll som går hem hos dina kunder. Dessutom hjälper e-postmarknadsföring till att bygga upp varumärkeskännedom och driver trafik till din webbplats.

Om du ännu inte använder e-postmarknadsföring i ditt företag, då är det dags nu! Innan du hamnar för långt bak i linan för att orka dra dig upp igen.

Steg för steg guide till att börja med email marknadsföring

Funderar du på att starta med e-postmarknadsföring men vet inte var du ska börja? Då är det här artikeln för dig! Jag tar dig med på en enkel steg-för-steg-guide som sätter dig i rätt riktning för framgång med e-postmarknadsföring.

LET'S GO >

Latest Articles

No items found.

FAQ - Digital Marknadsföring

Hur mångsidigt är innehållet med emailmarknadsföring?

Enkla mail med enbart text är ett minne blott. Idag kan du lätt ha videos, bilder, länkar med i dina mail. Samt så kan du designa dem så att de matchar ditt varumärke för ännu bättre igenkänning.

Hur enkelt är det att mäta effekten av email marketing?

I varje emailprogram jag använt så har det funnits analysverktyg. Det du vill mäta är hur många som öppnat mailat, hur många som klickat sig vidare, hur många som skrivit av sig, hur många som kommit till din hemsida från just det mailet.

Hur bra är egentligen email på att öka medvetenheten om ditt företag?

Det sägs att det krävs 8 - 20 gånger för en potentiell kund till att lita på dig. Kan du får någon till att skriva upp sig på din maillista, då har du fått en väg in till att snabba på hela kundresan.

Hur fungerar emailmarknadsföring för att få in feedback?

Email är en 1 on 1 kanal. Det hamnar ett mail i en persons inbox, trots att du skickar ut till många. Det är ett mail som går att svara på - ställ en fråga i dina mail, skicka ut en survey. VoC (Voice of Customer) data är extremt viktig feedback till att utveckla ditt företagande.