Massa människor som har ställt sig som en försäljningstratt
This is some text inside of a div block.

Starta inte företag utan en sales funnel

Få en sales funnel att fungera för ditt företag.

Funnel

Starta inte företag utan en sales funnel

Marknadsföringsstrateg

Man kan tro att ha en bra produkt är det som avgör ett framgångsrikt företag från ett mindre framgångsrikt.

Men, det finns flertal företag under århundranden som har gått under för att de inte nådde ut till den kunden som hade haft användning av den produkten.

Att förstå sig på sin målgrupp, deras tydliga önskan och problem, så att du kan kommunicera er lösning i linje med målgruppen är det som avgör om ni går i konkurs eller ej.

Ställa dig dock inte för att skrika ut på stadens gator hur bra din produkt är- det är alla redan trötta på.

För att få ett mer långsiktighet i ditt företag så är en tydlig bild över dina kunders resa, med en stark marknadsföringsstrategi det som skiljer dig från dina konkurrenter.

Hur bra är du på att få in leads till ditt företag? Under 5 minuter får du svaret levererat direkt i din webbläsare. Ingår även en gratis introduktionskurs till hur du bygger ett system för att få in fler leads än du kan hantera.

Vad är en sales funnel?

En försäljningstratt är ett marknadsföringsverktyg som används för att mäta de olika stegen en lead tar från den första kontakten till den slutliga försäljningen.

Att ha koll på din sales funnel är ett steg i din marknadsföringsstrategi som hjälper dig som företagare att förstå vad det är som ni ska fokusera på för att få fler kunder.

Den består av en serie steg som börjar med hur du får människor till ditt företag, vilket kallas Top of funnel. Sen har du Mid Funnel då har de tagit ett steg av intresse med ditt företag, Bottom of Funnel är när de står vid köpknappen.

Genom att använda en tratt kan du mäta dina marknadsförings insatser och se var du behöver förbättra för att omvandla dina leads till betalande kunder.

Försäljningstratten når 4 stadier av kundresan:

  1. Medvetenhet - I medvetandeskedet introduceras potentiella kunder för första gången till din produkt eller tjänst.
  2. Intresse - intresseskedet börjar de fundera på om din produkt eller tjänst är rätt för dem eller inte.
  3. Beslut -  I beslutsfasen fattar de ett köpbeslut.
  4. Handling - i handlingsfasen, vidtar de åtgärder som att göra ett köp eller anmäla sig till en kostnadsfri provperiod.

Med tydliga steg i din försäljningstratt kan ni bättre fokusera era resurser och skräddarsy er försäljning för att omvandla fler potentiella kunder till betalande kunder.

När ni förstår varje steg så kan ni optimera er marknadsföring och kommunikation för att ta era leads till nästa steg.

Vad behövs för att skapa en funnel?  

Vi kan använda min funnel för vardagsentreprenören för att ge en bild över hur den kan se ut.

Top of funnel:

Content Marketing - jag skriver blogginlägg om hur du startar företag och marknadsför ditt företag via att bygga din hemsida, göra content marketing och hur du säljer vi email. Saker som jag kan tänka mig att min målgrupp är intresserad av. Detta gör jag för att synas och bli hittad på google av potentiella kunder.

Jag mäter effektiviteten av min content marketing utifrån hur mycket trafik jag driver in från Google till min hemsida.

Andra sätt att driva på toppen av din försäljningstratt är via sociala medier och digitala annonser.

Målet med min content marketing är att få in intressenter och leda de som vill lära sig mer, till att skriva upp sig på min maillista. Hur många besökare jag får in som skriver upp sig avgör också min konverteringsgrad.

Mid Funnel:

Email Marketing - är mitt nästa steg i min funnel efter att någon har skrivit upp sig. Här har jag segmenterat dem och skickar ut mail med relevant innehåll utifrån vad jag tror min målgrupp vill ha.

Här har jag chansen att gå ännu mer på djupet och här är tillfället att pitcha det jag har att erbjuda - vilket leder dem vidare ner i min försäljningstratt till.

Bottom Funnel:

PDF och Kurser - Här är slutet på min sales funnel.

Nu står kunden inför ett beslut om de vill investera sina pengar i det jag erbjuder via mitt företag.

Genom alla stegen så har jag byggt upp min tillit som företag till kunden.

Har de stannat så här långt så har de börjat inse värdet jag har till att hjälpa dem på något sätt att uppnå det de önskar i sitt liv.

Utan denna sales funnel hade jag inte haft någon annan vad jag skulle fokusera min tid och energi på i företag. Utan ett sätt att få in intressenter hade mina PDF'r och Kurser varit helt meningslösa, för ingen hade köpt dem.

Utan ett sätt för dem att ta små steg från toppen till botten av min försäljningstratt, så hade inte tilliten varit så hög - att pitcha potentiella kunder hade haft samma effekt som försäljare av mobilabonnemang i köpcentrum.

Innan du hör av dig till bolagsverket och skatteverket för att starta ditt företag. Börja med din sales funnel och få en blick över hur du tänkt driva ditt företag, dess idé, till att få en potentiell kund ner till botten för att du ska kunna tjäna pengarna som får ditt företag att överleva.

Alla kan köpa en domän, starta en hemsida och börja synas inom sin niche - utan att ha ett registrerat företag.

Hur du bör tänka för att bygga din egen sales funnel

Om du funderar på att starta ett företag - gör det med en försäljningstratt.

Här kommer några saker du bör tänka på.

För det första - identifiera din målgrupp. Vem försöker du nå med din produkt eller tjänst? När du har identifierat din målgrupp måste du ta reda på vad de vill ha eller behöver. Vilket problem försöker de lösa? Vilka är deras problem?

När du vet vad de vill ha eller behöver kan du börja skapa innehåll som talar till deras behov och fångar deras medvetenhet.

I detta skedet vill du vara generös med din kunskap och bara prata om dem och deras problem.

Detta gör du via content som blogginlägg, e-böcker, infografik, videor eller till och med bara sociala medier. Vad du väljer här har att göra med var din målgrupp befinner sig - vissa är på instagram, andra har inte ens facebook, och några finns på linkedin.

Oavsett vilken form din content tar sig, ska ditt innehåll vara hjälpsamt och informativt, och det ska leda din målgrupp till att lita på dig och din expertis.

För att ta dem vidare genom din sales funnel så behöver du ett sätt att fånga deras information - på detta sätt kan du skicka dem mer av ditt innehåll, och börja kommunicera med dem regelbundet.

Detta kan vara en popup-formulär på din hemsida som erbjuder något gratis i utbyte mot deras e-post (exempelvis en e-bok). Detta kallas också en lead-magnet eller det kan vara via sociala medier, där du har en call to action till att skriva upp sig på din maillista.

När du har fått deras e-postadress så är det dags att börja bygga relationen - och göra dem till lojala prenumeranter.

Det finns massor av olika sätt att göra detta på, men det viktigaste är att du skapar innehåll som de verkligen vill ha och behöver.

Det ska vara hjälpsamt och informativt för att ta dem vidare till nästa steg av din sales funnel - vilket är mer fokuserat på ditt företag, så behöver du erbjuda dem något som gör att de vill lära sig mer.

Detta kan vara en gratis provperiod av din tjänst, ett webinar eller video-series som går in på djupet med det de verkligen vill ha hjälp med. Det ska leda dem närmare ditt företag, och göra dem intresserade av vad du har att erbjuda.

När du har fått dem att ta det här steget så är det dags för handling = försäljningen.

Detta är det sista steget i din sales funnel, och därför behöver du singla ut den produkt eller tjänst som du vet kommer att lösa deras problem på bästa möjliga sätt.

Om du gjort allt rätt, och byggt upp en bra relation, så kommer de att vara redo för detta steget. Men inte bara det - om du har gjort ett bra jobb med att bygga relationen, så kommer de faktiskt att vara beredda att betala för detta.

Din sales funnel bör nu vara klar, och du kan börja tjäna pengar på ditt företag. Men det är inte slut här - detta är bara början. För att få ditt företag att växa och ta sig till nästa nivå behöver du fortsätta driva trafik till din sales funnel, och konvertera dem till lojala prenumeranter och kunder.

Har du många målgrupper? Då har du också mer än en försäljningstratt.

Fokusera dock ditt företag i början på din viktigaste och säkraste väg till ett köp. Får du till den riktigt bra så kan du senare utveckla vidare.

De flesta företag går inte under för att de har för lite att göra, utan för att de har för mycket att göra - fokusera på det som är viktigast; resten kan vänta.

Latest Articles

No items found.

FAQ - Digital Marknadsföring

Vad är en sales funnel / försäljningstratt?

En försäljningstratt är ett sätt att spåra och organisera potentiella kunder när de rör sig genom köpprocessen.

Vilka steg behövs det för en sales funnel / försäljningstratt?

Det första steget är att identifiera din målgrupp och förstå deras behov. Därefter måste du skapa ett system för att samla in kontaktuppgifter från potentiella kunder. Därefter måste du skapa en säljpresentation eller en pitch som säljer din produkt

Vad använder ett företag en sales funnel till?

En försäljningstratt används för att spåra en kunds utveckling genom en rad steg som leder till en försäljning. Tratten börjar med kundens första kontakt med företaget och slutar med köpet av en produkt eller tjänst.

När behöver man en sales funnel?

En försäljningstratt behövs när ett företag vill öka sina intäkter genom att omvandla leads till kunder. Utifrån den kan de sen optimera de olika stegen.