leadsgenerering som genererar leads som tjänar dig pengar 2022
This is some text inside of a div block.

Hur du börjar med leadsgenerering som tjänar pengar

Med en strategi för din leadsgenerering inför 2023, så kan varje besökare som landar på din hemsida vara en lead som vill dela med sig av sina pengar till dig.

Funnel

Hur du börjar med leadsgenerering som tjänar pengar

Marknadsföringsstrateg

Letar du efter sätt att öka antalet leads in till ditt företag? Då är du inte ensam! Enligt en studie från Hubspot så är 63% av företag vad de anser det svåraste med företagande; att få in  leads.

Allt i företagande blir enklare med ett konstant flöde av leads! Hur bra är ditt företag på att generera leads? Jag har utformat en quiz som under 3 minuter ger dig en överblick på hur er marknadsföring står sig i er funnel för att få in leads.

Vilket är den stora styrkan med inbound marketing, leads kommer till dig istället för att du ständigt behöver jaga med ringa kalla samtal (cold calling). Läs den komplett guiden för hur du startar med med inbound marknadsföring.

Löser du leadsgenereringen så tidigt som du kan i ditt företagande så når du snabbare framgång.

företags största marknadsföringsutmaning är att generera leads
Data hämtad från Hubspot state of marketing report

Det är inte förvånande att företag sätter leadsgenerering som deras största utmaning.

Tittar vi även på att mer än 50% av företagen lägger sin marknadsföringsbudget på att generera leads - så kan vi dra slutsatsen att fixar du utmaningen så har du en stor vinst att hämta hem.

en stor del av företagares marknadsföringsbudget går åt att generera leads

Vad är det som gör Leadsgenerering till en av företagens största utmaning?

1. Internet förändras ständigt

Internet är i en ständig förändring. Vilket innebär att de marknadsföringsstrategierna som företagen använder för att generera leads också förändras. Det som fungerade förra året kanske inte fungerar i år, och det som fungerar i år kanske inte fungerar nästa år.

Detta är en stor utmaning för företagen, eftersom de kräver en stor mängd resurser för att ens hålla jämna steg i sin leadsgenerering.

2. Ökad medvetenhet bland konsumenter

Konsumenterna blir alltmer medvetna i sina köp. De är mindre benägna att reagera på traditionella metoder. De undersöker företag och produkter på nätet innan de fattar ett köpbeslut.

Detta höjer ribban för företagen som behöver matcha kundens behov för att generera leads. De måste först hitta sätt att nå konsumenter som redan är intresserade av vad de har att erbjuda, förklara dess fördelar och sen pitcha den med rätt incentive för att de ska ta nästa steg.

3. Konkurrensen om uppmärksamhet

Det finns miljontals webbplatser som konkurrerar om kundens uppmärksamhet. Det är nog svårt att bara hamna framför rätt målgrupp samtidigt som du ska hålla nere CAC.  

Du behöver vara kreativ för att sticka ut från mängden. Det är en utmaning för att det mesta som skapas hamnar framför döva öron - det finns så mycket brus på nätet och det kan vara svårt att bli uppmärksammad.

4. Kostnaden för att generera leads ökar

Leadgenerering är en kostsam historia, särskilt om du använder betalda annonser som pay-per-click-reklam eller köper leads från företag som arbetar med leadgenerering.

Speciellt svårt för de små företag med begränsad budget att slåss mot de med djupare fickor, eftersom de kanske inte har råd med de kostnader som är förknippade med lead generation inom sin niche.

Svårt också då de flesta företag jag har besökt inte har koll på vad en lead är värd, eller vad en lead får kosta för att få dem till ett sälj.

5. Tidsåtgång som krävs för lead generation

Leadgenerering kräver en betydande mängd tid och arbete, och det kan vara svårt för företag att avsätta de resurser som krävs för att generera leads på en konsekvent basis. Detta gäller särskilt för små företag eller företag med begränsad personal, eftersom de kanske inte har den arbetskraft som krävs för att ägna sig åt leadgenerering.

Var börjar du för att lyckas med leadsgenerering?

Att välja din marknadsföringsstrategi är inte så klurigt när man vet hur man ska tänka, men innan man fått koll på sin funnel så är det dock en klurig process. Det är därför det finns marknadsföringskonsulter som kan hjälpa förtydliga processen 🫡

Det första steget är att ens ha en tydlig bild över sin kundresa; från första kontakt till lojal kund.

Detta ger dig en bild över de steg dina potentiella kunder helst tar - vilket gör det bra mycket enklare att optimera dina marknadsföring för att generera leads.

Att ha en stark första kontakt, riktad till din målgrupps intresse, högst upp i funneln gör det enklare för dig att leda dem till att bli en lead; att de delar deras information med ditt företag. Det är att skapa en djupare relation med en prospekt.

När du väl har fått deras information så kan du börja vårda dem med innehåll och så småningom fråga dem om ett sälj.

Men innan du når till en försäljning, så behöver vi börja från början - var finns din målgrupp?

Var når ut med din marknadsföring?

olika åldersgrupper använder sociala medier för likes som passar in i att generera leads online

Sociala medier

Under vintern 2023 så höll jag i en föreläsning om marknadsföring för en folkhögskola utanför Ängelholm. Under min efterforskning Inför den så hittade jag att 94% av svenskar har sociala medier, och 86% använder det dagligen - det är nutidens internet, och är något du kan ta del utav.

Att synas i de sociala kanaler som din målgrupp använder är A och O för att skapa nyfikenheten som tar de vidare ner längs kundresan.

För att ta reda på detta så kan du utgå från din målgrupps demografiska ålder och sen hitta vilken åldersgrupp som bäst associerar med de olika sociala medierna.

Är din målgrupp ungdomar, då är TikTok värt din tid att lära sig. Är din åldersgrupp i det äldre spannet, då är Facebook en större spelare att sätta sig in i. Är det mer B2B då är LinkedIn ett bra fokus.  

Annonsering online / PPC

Det finns olika typer av annonser du kan använda när du vill synas online. Det viktiga med annonsering sker innan du börjar betala. Så gå igenom vem det är som du vill nå och vilket problem du löser för dem.

Du kan synas på

  • Google i deras sökanonser, vilket är en form vi ofta använder för våra kunder.
  • Annonser på Meta för att synas i dina kunders flöden på Instagram och Facebook - det kan du läsa mer om här <
  • Du kan numera även marknadsföra på TikTok för att nå den yngre målgruppen.

Innan du har den grunden så är det nästan bättre att bara skriva en check och skicka till Google eller Facebook och sen fokusera din tid på annat. Inte för att klaga på annonser, de funkar och är värt sin investering OM du har jobbet klart för dig innan du börjar att lägga kronor på det.

Content Marketing / innehållsmarknadsföring

Det du säljer; löser någons problem. Du behöver synas i de kanaler som dina prospekts finns och du behöver använda ord som gör att de känner att du förstår deras problem. Att fånga deras nyfikenhet är ditt första steg.

GE Capital Retail Banks andra årliga undersökning om köpare visar att allt fler konsumenter undersöker och jämför priser innan de gör större inköp.

Enligt studien går 81% av konsumenterna online innan de går till affären, vilket är en ökning med 20 % jämfört med förra året, och ägnar i genomsnitt 79 dagar åt att samla information innan de gör ett större köp.

Din Call to Action är avgörande för din leadsgenerering. Det är det steget av processen där du erbjudare något och din kund står inför att ta nästa steg. Din call to action ska vara direkt och inbjudande, "läs mer" är inte direkt, "läs nästa artikel" är.

Din hemsida är en sälj-maskin. Säljer inte din hemsida? Då behöver du se över vad du kan göra för att ändra på det. För funkar den inte som en penga-maskin så är den bara en fin tavla.

Ett sätt att du kan förbättra din hemsida är via Content Marketing. Med content så menar jag text, bilder, audio och video. skriv om de problem dina kunder har som letar din lösning.

Gör du det, då ökar du dina chanser till att skapa det där första steget som gör att någon hamnar i din funnel som en av dina potentiella kunder.

Landing Pages / Landningssidor

Landningssidor är vad jag kallar money-pages! Om dina blogginlägg är informativa och förklarar tydligt hur någon ska göra något, då är dina landningssidor de som förklarar varför din produkt eller tjänst tar dem dit de vill så mycket snabbare än om de gjort det själv.

På din landningssida förklarar du alla fördelarna med din produkt. Hur den effektivt löser deras problem, så att de kan ta sig vidare.

Din landningssida har tydliga CTA (Call to Actions) strategiskt utplacerade längs med hela sidan. Du har social proof, ja, din landningssida är till för att konvertera kunden till att ta en commitment till nästa steg i din funnel, detta steget i att jobba med leads är i det senare skedet, när de står inför ett köp.

Sökorden som du vill att att dina landningssidor rankar för bör ha en transaktionell intention, som:

Det är fraser som en sökare skulle söka på när de är långt fram i sök processen.

Skillnad jämfört med någon som är i början av sin sökprocess skulle kunna kvar

Där intention är av en mer informativ intention och som passar superbra som blogginlägg för att bygga upp sin auktoritet inom ämnet och sin niche.

Tidningar och tidsskrifter

Nu har vi mest snackat om digital marknadsföring över online, men det finns ju även den marknadsföring som sker offline. Den kanske inte känns lika lukrativ, och jag personligen gillar inte den (för att jag gillar det analytiska 👨💻) för att det inte riktigt går lika lätt att mäta i siffror och senare utvärdera dess effekt.

Det handlar om hur relevant det är för din målgrupp och var deras attention finns! 

Om du säljer träningsredskap och syns i en tidning för de som är intresserade av träningsredskap. Då har du ju ur försäljningssynpunkt hamnat i rätt forum. Ännu bättre om du nichear ner dig till träningsredskap för Crossfit, viktväst för Crossfit, bästa viktvästen när du ska köra murph i Crossfit. Den typen av detaljnivå hjälper dig att hitta rätt person som vill köpa just det du har!

Målet med ditt första steg inom Leadsgenerering är att leda någon till nästa steg i din sales funnel - att de delar personlig information med dig som deras mail eller telefonnummer, så att du kan fortsätta bygga på er relation.

Vad gör du när en lead landat på din hemsida?

Det finns olika sätt att använda en lead, och det beror helt på vilket steg de är på i din försäljningstratt. För att ge ett exempel över hur jag jobbar med leadsgenerering inom vardagsentreprenören.

Jag jobbar främst med content marketing. Denna content blir mer long form som jag sen delar upp till mindre bitar passar i sociala medier, så kallat repurposing.

Så, i min funnel hamnar alltså innehållet på min hemsida som det första steget.

  1. En besökare landar på min hemsida via google utifrån ett blogginlägg jag publicerat (content marketing) på vardagsentreprenören.com.
  2. Mitt inlägg hjälper dem på vägen och de vill veta mer så de skriver upp sig på ett formulär, med sitt namn och mail, via en lead magnet jag hade i blogginlägget eller via en exit pop up.
  3. De är nu en lead för mig och har laddat hem PDF'n jag erbjöd dem via min lead magnet. De sätts nu in i en automatisk mail sekvens som skickar ut mer värdefull information till dem.  
  4. Efter 2 veckor av mailande, förhoppningsvis så har de inte skrivit av sig, så får min lead en call to action (CTA) för att ta nästa steg i min funnel. Här är de mer redo för ett köp än vad de var när de landade på min hemsida för första gången.

Likt stegen ovan ser processen med leadsgenerering i min sales funnel ut.

När du har din funnel nedskriven, med alla stegen tydligt planerade, då blir det så mycket enklare att mäta hur effektiv din leadsgenerering är.

Då öppnar du upp till att kunna optimera stegen för att generera kvalificerade leads och snabbare värma upp de leads som kommer in.

Till exempel så kanske du får in för få besökare till din hemsida för att ens få leads att skriva upp sig på din maillista? Då kan du räkna ut att ett bättre steg vore att fördjupa din förståelse kring din målgrupp och skapa mer content än att förbättra din sales pitch.

En lead magnet är avgörande i kundens resa

Vill du locka fler leads till ditt företag samtidigt som du bygger upp förtroende och trovärdighet? Då är en lead magnet precis vad du behöver!

En lead magnet är en oemotståndlig erbjudande i utbyte mot en e-postadress.

Det kan vara en PDF-rapport, en e-bok, en minikurs eller liknande som är av värdefullt innehåll.

Nyckeln är att se till att din lead magnet är något som din målgrupp kommer att finna användbart och värdefullt. Annars kommer de inte att bry sig om att ge dig sin e-postadress i utbyte mot den.

Vi vet ju att en epostadress är värd ca 200:-, så vad kan du erbjuda i form av an lead magnet som är värt 200:- ? 

Att hitta rätt lead magnet för ditt företag handlar om att experimentera. Du måste prova olika idéer för att se vad som fungerar bäst med just din målgrupp.

Men innan du börjar experimentera så vill du ha en process på plats. På så sätt kan du snabbt begränsa alternativen och hitta den leadmagnet som har störst sannolikhet att lyckas med din målgrupp.

För att hjälpa dig på traven så delar jag med mig utav 15 fantastiska idéer för lead magneter som faktiskt funkar.

I vilken jag även går igenom min process för att bestämma vilken du ska välja den som funkar bäst till din målgrupp.

Skiljer sig leadsgenerering för B2C jämfört med B2B ?

Processen för att generera leads skiljer sig åt mellan företag som säljer till konsumenter (B2C) och företag som säljer till företag (B2B).

B2C ledningsgenerering är inriktad på att generera leads från privatpersoner, medan B2B-ledningsgenerering är inriktad på att generera ledningar från andra företag.

Leads för B2C-företag är för individer som är intresserade av direkt köpa produkten eller tjänsten. Leads som B2B-företag vill nå företag som kan dra nytta av att använda produkten eller tjänsten.

För det andra är B2C-leadgenerering ofta inriktad på att generera ett stort antal leads, medan B2B-leadgenerering ofta är inriktad på att generera färre men högkvalitativa leads.

Detta beror på att B2C-företag vanligtvis har en större kundbas än B2B-företag och att de behöver generera ett stort antal leads för att kunna sälja.

Slutligen sker B2C-ledningsgenerering ofta genom massmarknadsföringstekniker som reklam och direktreklam, medan B2B-ledningsgenerering ofta sker genom mer riktade metoder, LinkedIn och  även mässor och nätverksevenemang kan ingå i deras funnel.

Förbättra din leadsgenerering ett steg i taget

Genom att skapa rutiner i din process så kan du förbättra din leadsgenerering ett steg i taget.

Du kanske ser att du behöver öka antalet som kommer in på din hemsida innan du lägger tid på att slipa på dina call to actions.

Genom att göra det så ökar dina chanser till att få in kvalificerade leads, som du lätt sen kan identifiera potentiella kunder utifrån och där du sen har all chans i världen till att förverkliga dina kunders mål och på så sätt även dina!

Latest Articles

No items found.

FAQ - Digital Marknadsföring

Hur börjar du med leadsgenerering som tjänar pengar?

Det bästa sättet att börja generera leads som ger pengar är att identifiera din målgrupp och förstå deras behov. När du vet vad de letar efter kan du skapa innehåll och erbjudanden som tilltalar dem.

Vad är det första steget för att lyckas med leadsgenerering?

Målet med leadgenerering är att identifiera potentiella kunder och uppmuntra dem att köpa din produkt eller tjänst.

Var kan du nå ut med din leadsgenerering ?

Man kan nå ut med lead generation genom olika plattformar, t.ex. online-reklam, sociala medier eller e-postmarknadsföring.

Vad gör man efter att man fått in en lead på din hemsida?

Att någon hamnar på din hemsida är första steget. Väl där behöver du öppna upp dörren till att fortsätta kontakten, detta kan du enkelt göra via ett formulär i utbyte mot deras emailadress.