This is some text inside of a div block.

Allt om e-postmarknadsföring

Väldigt enkelt förklarat så är e-postmarknadsföring en form av digital marknadsföring. en strategi där du skickar ut e-post till mailadresser du samlat in i maillistor med intention av att sälja din produkter eller tjänster.

Email

Allt om e-postmarknadsföring

Marknadsföringsstrateg

Vad är email marketing?

Väldigt enkelt förklarat så är email marketing en form av digital marknadsföring. En strategi där du skickar ut e-post till mailadresser du samlat in i maillistor med intention av att över tid bygga upp relationen, till att kunna sälja dina produkter eller tjänster.

Men det är inte bara i konvertering som e-postmarknadsföring har sin styrka som marknadsföringskanal; du kan använda mailen för att bygga upp relationer med kunder och leads, samt för att marknadsföra specialerbjudanden, evenemang eller nyheter.

Email är ett grymt sätt att bygga upp en fanbase på; de som inte kan få nog av dig, ditt företag och det du gör och står för.

I grunden så är ju inte så svårt att förklara vad marknadsföring via epost är; du skickar ut ett mail till en mailadress för att stärka relationen eller för att sälja din produkter eller tjänster ✅

Men, för att förstå vilka resultat du kan få i ditt företag via epostmarknadsföring, så behöver vi gå djupare och kolla på delarna som får email marketing att verkligen skina i jämförelse med andra marknadsföringskanaler.

Vad är det som gör att email marknadsföring funkar så bra?

  • Har du en bra email marketing strategi så har de skrivit upp sig på din maillista. Din kommunikation bör gå i linje med den anledning som de signade upp sig via. När du sen skapar innehållet i mailet gör du det relevant för mottagaren.  
  • I jämförelse med sociala kanaler som facebook eller TikTok kampanjer där du slåss mot en algoritm (som gör att dina inlägg syns ungefär till 5% av dina följare) så slipper du det med din e postmarknadsföring. Har du dem på din maillista så hamnar du garanterat i mottagarens inbox.
  • Email marketing stärker din hemsida med fler besökare. Har du inom din digitala strategi också satsat på content marketing, då har du innehåll på din hemsida som lämpar sig att delas via dina utskick. Du kan alltså driva kunder tillbaka till din hemsida via länkar i dina email.  

Detta är bara några av de fördelar du kan få med email marketing som en del utav din digitala marknadsföringsstrategi. Är du inte helt övertygad om att du borde marknadsföra dig via email för att öka din omsättning? 

Här hittar du 4 fördelar till i "7 fördelar med email marketing".

Din maillista är tillgången i email marketing som kommer ge den största snöbollseffekten för din tillväxt

Hela din email marketing strategi grundar sig att du har en mailista.

För att e-postmarknadsföring ens ska kunna fungera så behöver du en lista med mailadresser. Har du inga mailadresser att gör utskick till, då är det svårt att marknadsföra sig via emails. Då funkar till och med sociala medier bättre!

Vad är en e-postlista?

En e-postlista är en databas med kunders (eller potentiella kunder) som har delat sin mailadress och gett sitt samtycke till att du får skicka marknadsföringskommunikation via mail till dem.

Du samlar in mailadresser till din e-postlista genom att inkludera ett anmälningsformulär, så kallat optin eller leadmagnet, på din webbplats eller blogg.

Det kan även ske via ett köp på en webbshop; när en kund gör ett köp så lämnar de personlig data för att genomföra sin order. I vilket deras mailadress ofta används för att få orderbekräftelsen.

I den processen har man ofta en funktion via sin ehandelsplattform till att fråga om de vill få nyhetsbrev eller annat roligt på mailen efter köpet.

Andra mer offline-former är att samla in e-postadresser vid evenemang eller mässor, eller om du har en fysisk butik.

Hela denna processen är en del av din leadsgenereringsmaskin för att skapa leads och hålla kontakt med dem för att bygga på relationen.

Hur bra är du på att bygga upp leads i ditt företag? Enligt en studit utförd av hubspot så svarade 68% av företagare att den största utmaning de stod inför var just att generera leads.

Därför har jag tagit fram 10X Lead Generation Strategi testet. Det är ett test som tar dig under 5 minuter, med resultatet direkt i webbläsaren efter avklarat test. Med en tillhörande introduktionskurs för att du ska kunna bygga upp din leadsgenerering.

Vad gör man när man väl har en maillista?

När du väl har en maillista då är det dags att börja skicka ut mail. Men, innan du gör det så är det bra att utforma designen på ditt e-postmeddelande för att följa ditt varumärke.

En enhetlig design på din content över sociala medier, hemsida och mail gör det lättare för dina kunder att känna igen sig och för dig att bygga tillit med kunden.

Idag kan du göra så mycket med email. De bör inte se ut som du skickat det direkt från gmail.

De flesta emailprogrammen idag har ett intuivt sätt för dig att designa dina e-postmeddelanden. Vilket gör det enkelt för dig dig att hålla dig konsekvent i ditt varumärkes utseende och känsla. Du kan inkludera bilder, logotyper och färgscheman som är visuellt tilltalande och lätta att läsa

Skapa relevant innehåll för dina prenumeranter.

Ditt innehåll behöver handla om det som är intressant för dina målgrupper. Det är att erbjuda värde i form av information, tips eller erbjudanden.

Om någon har skrivit upp sig på din maillista via en leadmagnet som pratade om hur skor förstör dina fötter, men sen så får de dina email som handlar om hur din cykelsadel inte är bra för miljön. Då går det ju inte alls i linje med deras förväntning från när de skrev upp sig 🤔

När du nu har designen klar för ditt e-postmeddelande och innehållet är skrivet, så är det dags att skicka ut det!

Se till att testa ditt e-postmeddelande med att skicka det till dig själv först, innan du trycker på "skicka" ut till alla dina prenumeranter.

Testa alla dina länkar 🔗 gärna 1-2-3 gånger, så att det tar kunden till rätt ställe. Been there, done that av att knapp nr 3 ändå har länkat fel 😬

email marketing är mer än att bara skicka mail från gmail eller outlook

Vad kan jag göra mer med email marketing?

Det finns en rad olika funktioner du kan använda för att sköta din marknadsföring över emails.

Här kommer vi ner till vilket program du har valt och vilka funktioner och integrationer du har via det. Allt handlar ju om att hamna i mottagarens inkorg.

Om du funderar på e-postmarknadsföring kanske du undrar vad du mer kan göra mer än att skicka ut nyhetsbrev?

Svaret är: mycket! Här är bara några idéer:

Segmentera din maillista:

Detta innebär att du grupperar dina prenumeranter utifrån gemensamma egenskaper, som intressen eller geografiskt läge. På så sätt kan du få ut mer riktat och relevant e-postmeddelande som med större sannolikhet öppnas och klickas.

Jag jobbar med segmentering åt en av mina klienter, som har 4 stycken fysiska butiker runt om i Sverige. Till deras prenumeranter skickar jag ut segmenterat geografiskt innehåll om evenemang från butiken närmast dem. På så sätt behöver de i Malmö inte markera våra utskick som skräppost bara för att det handlade om ett event i Stockholm.

Gör dina e-postmeddelanden personliga:

Istället för att samma e-post går ut till alla på din lista kan du anpassa meddelandet och hälsningen till varje enskild prenumerant. Detta gör att dina e-postmeddelanden känns mer personliga och engagerande och ökar återigen sannolikheten för att de öppnas och klickas.

Automatisera dina e-postmeddelanden med marketing automation:

Med e-postautomatisering kan du skapa en serie e-postmeddelanden som skickas ut automatiskt baserat på vissa åtgärder som dina prenumeranter gör (eller inte gör).

Du kan till exempel ha ett välkomstmeddelande till nya prenumeranter eller ett mail om påminnelse till personer som inte har öppnat ditt senaste nyhetsbrev.

Genom att automatisera dina e-postmeddelanden kan du spara mycket tid och samtidigt hålla dina prenumeranter engagerade.

Som du ser finns det mycket du kan göra med e-postmarknadsföring. Så om du letar efter sätt att förbättra ditt spel är dessa definitivt värda att utforska.

Läs om fler funktioner du hittar i ett email program

Vad du själv behöver vara bra på för att lyckas med e postmarknadsföring

E-postmarknadsföring är ett utmärkt sätt att komma i kontakt med kunder och marknadsföra ditt företag.

Det krävs dock mer än bara en lista med e-postadresser eller den tekniska know-how för hur själva funktionera i ditt emailmarknadsförings verktyg funkar för att lyckas med dina emails utskick.

För att nå framgång med e-postmarknadsföring finns det några färdigheter du som företagare har till fördel över att behärska.

Att skriva rubriker som lockar och får mottagarna att öppna ditt epostmeddelande är en konst och ett hantverk.

Du kan ha skrivit ett hur välformulerat mail med den högsta nivå av storytelling, men med en låg öppningsfrekvens så är det få som får läst det. Om det är något inom marknadsföring som är värt din tid att jobba på, så är det att jobba med att formulera dig i text (= copywriting) och då jobba på dina rubriker först.

Nu har de öppnat ditt email, läst igenom ditt innehåll, nu då?

Ditt utskick ska fylla ett syfte, vara något större än att bara vara en del av din marketing. Det är ett steg på kundens resa till att uppnå sina mål. Ditt mail bör ha en övertygande uppmaning till handling som uppmuntrar dem att ta nästa steg.

Slutligen så är det en värdefull tillgång att kunna läsa av data. Med rätt program för email marketing så kommer du kunna spåra och analysera dina resultat. Vilken open rate du har, hur många klickar sig vidare och via vilken länk - allt detta gör att du ständigt kan förbättra dina kampanjer.

Genom att finslipa dina copywriting skills kan du skapa förutsättningar för framgång inom, inte bara email marketing, all din marknadsföring i ditt företag.

I slutändan handlar det om kommunikation, att kunna bjuda in din kontakt till en story där de är hjälten och du är guiden med lösningen på deras problem. Du är inte Luke Skywalker - du är Obi Wan, du är Yoda som hjälper Luke uppnå sin potential.

Email marketing har en given plats i din digitala marknadsföring strategi.

Email är en beprövad digital kanal och ett utmärkt sätt att hålla kontakten med nuvarande och potentiella kunder.

Att marknadsföra företagets produkter eller tjänster genom en e-postlista där mottagaren är i rätt målgrupp gör det enkelt att göra utskick av nyhetsbrev som är målinriktade med övertygande innehåll som kommer ha en hög open rate.

Du når en, till en början, liten publik med helt rätt budskap.

Så vad väntar du på? Kom igång med email marketing idag och börja bygga upp din tillgång = mejllistan, för ett lånsiktigt företagande!

Steg för steg guide till att börja med email marknadsföring

Funderar du på att starta med e-postmarknadsföring men vet inte var du ska börja? Då är det här artikeln för dig! Jag tar dig med på en enkel steg-för-steg-guide som sätter dig i rätt riktning för framgång med e-postmarknadsföring.

LET'S GO >

Latest Articles

No items found.

FAQ - Digital Marknadsföring

Vad är email marketing?

Väldigt enkelt förklarat så är e-postmarknadsföring en form av digital marknadsföring. en strategi där du skickar ut e-post till mailadresser du samlat in i maillistor med intention av att sälja din produkter eller tjänster.

Vad är en e-postlista?

En e-postlista är en databas med kunders (eller potentiella kunder) som har delat sin mailadress och gett sitt samtycke till att du får skicka marknadsföringskommunikation via mail till dem.

Vad gör man när man väl har en maillista?

När du väl har en maillista då är det dags att börja skicka ut mail. Men, innan du gör det så är det bra att utforma designen på ditt e-postmeddelande för att följa ditt varumärke.

Vad kan jag göra mer med email marketing?

Du kan segmentera din maillista, göra dina epostmeddelanden personliga och även automatisera vissa av dina utskick.